Хариса е невероятно пикантна паста известна под името тунизийски лют сос, популярна в североафриканската кухня на Тунис, Алжир и Мароко.

Какво представлява хариса?

Съставките на хариса са различни в зависимост от вкуса на домакинята и географската област. Основните съставки са люти чушки, чесън, кориандър, кимион, лимонов сок, зехтин. Може да се добави ким, скилидки чесън, морска сол, фенел, глава едро нарязан лук, червена чушка.

Домашна хариса

Тази арабска люта паста може да се приготви и в къщи. За да се отвори ароматът по–добре, може за няколко секунди подправките да се запекат в горещ тиган. Чушлетата, по желание може да се изчистят от семето и се пасират грубо в блендер. Прибавят се останалите съставки и се пасира до получаване на паста. Някой може да я предпочита по едро смляна – въпрос на вкус. Ако ви се стори много гъста се прибавя зехтин. Така получената домашна хариса се оставя да престои в хладилник 24 часа, затворена в стъклен съд, за да се смесят ароматите и след това се сервира. За по-дълго съхранение в хладилник се слага тънък слой зехтин над соса. Може и да се консервира.
Пикантният вкус е истинско изпитание и за най-големите любители на лютивото. Те могат да опитат да я консумират самостоятелно, но може да се поднесе отделно и да се добавя по вкус към ястието. Тази люта смес придава арабски привкус на гозбите. В Тунис с хариса се овкусява кускус, риба, леблебия, агнешко и козе месо. В сахарските области има леко опушен вкус. На Запад използват хариса за овкусяване на сосове за паста, сандвичи, месо, патладжан.

От къде да купя хариса

У нас хариса може да се намери в различни опаковки – кенчета, консервена кутия, тубичка и даже в найлонова опаковка. Купувала съм хариса от арабските магазини на Женския пазар в София.

Легенда за подправката хариса

Както за всяка подправка, известна от далечни времена, така и за хариса има легенда. В нея е вплетено екзотичното име на жена Хариса, от където може би носи името си пюрето с лютивия вкус. По време на Великите географски открития, кораб пълен с люти чушлета, по – люти от известния до тогава черен пипер бива принуден от пиратите да акостира на бреговете на Алжир. Единствено Хариса се престрашава да купи стоката и забърква пикантен сос от лютите чушлета, чесън, кориандър и зехтин. Пътуващ арабски шейх опитва пикантната смес, харесва я много и така соса „хариса“ от Средиземноморието триумфира и в Близкия Изток.Pin It