Домашно приготвеният хляб придава една много задушевна и уютна атмосфера във всеки дом. Такава каквато нашите баби успешно са постигали, защо не опитате и вие? Не е толкова трудно. Веднъж щом се научите да правите базисно тесто, после ще е лесно и ще можете да експериментирате – да прибавяте маслини, царевица, зеленчуци, подправки, да заменяте бялото брашно с пшенично, ръжено, царевично… Хлябовете ще се получават разнообразни, атрактивни, апетитни. Аз лично ги предпочитам поднесени със сминдух – една прекрасна подправка, която в различните райони я наричат по различен начин – шарена сол или мерудия (откъдето между другото идва и името на блога ми, но за това друг път)!

Месенето на тесто ще ви разтовари от стреса през деня, ще ви зареди положително. Много психотерапевти съветват клиентите си да готвят по-често. Няма депресирани готвачи, а за тези, които месят съм абсолютно сигурна! И не забравяйте най-важното – кухнята може да бъде и място за забавления!Pin It

Хляб с броколи и сминдух Recipe

hlyab_s_brokoli

От sheytanova

Публикувано на : 08/08/2012

    Домашно приготвеният хляб придава една много задушевна и уютна …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Маята се разтваря топлата вода, добавя се и захарта, за да захрани дрождите и да активизира маята. Прибавят се и няколко лъжици брашно и се разбърква до получаване на каша. Оставя се на топло около 25 минути.
    2. Ще видите как сместа става на шупли и увеличава обема си.
    3. Изсипете останалото брашно на плота, направете кладенче и в него изсипете кашата и останалата вода. Солта поръсете върху брашното, а не в средата в течната смес. Добавете и сухите подправки.
    4. Омесете на ръка еластично тесто, ако тестото продължава да лепне много по ръцете ви, добавете брашно, но не допускайте тестото да стане прекалено твърдо. Дори и да добавите вода към него, то няма да е същото. Най-добре оместе по-меко тесто и постепенно добавяйте брашно; отколкото да замесите твърдо тесто и да се чудите какво да го правите.
    5. Така омесеното тесто оставете още около 30 минути на топло в намаслена купа.
    6. Разточете го върху набрашнена повърхност във формата на правоъгълник. С четка намаслете разточеното тесто. Отгоре разпределете бланшираните броколи, накъсани на ситно (подсушете ги добре, за да на проникне водата в тестото) и натрошеното овче сирене.
    7. Завийте тестото на руло и го нарежете на триъгълници. Сложете в намаслена тавичка за печене.
    8. По желание намажете повърхноста на хляба с разбито яйце (аз не намазах моя хляб с яйце, а само с малко олио).
    9. Печете 15 минути на 210 градуса и после намалете до 180 за още около 15 минути, но тъй като различните фурно пекат различно, някой са по-силни, някои по-слаби, най-добре е да наблюдавате хляба и да го извадите, когато коричката му порозовее.
    10. Поднесете със сминдух!

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress