Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви ястия, в които има маслини – от ориз в маслини до сладко от маслини. Днес реших да приготвя една рецепта за хляб с маслини и по-точно казано с маслинова паста. Не съм приготвяла маслиновата паста, а си я купих готова. Ако имате останала маслинова паста, горещо ви препоръчвам да си приготвите или този хляб с маслини, или дип с маслинова паста и сирене. Божествени са и двете! За дипа използвах маслинова паста от маслини каламата, докато в тази рецепта с хляба с маслини пастата беше по-тъмна, направо черна. Реално погледнато и от паста от зелени маслини да го приготвите, пак ще стане чудесен!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Хляб с броколи и сминдух

Арменски хляб – лаваш

Бирен хляб с манов мед, чушки и царевица

Плосък арабски хляб със заатар

Салата от карфиол, каперси и маслини

 

 Pin It

Хляб с маслинова паста

hliab_s_maslinova_pasta

От sheytanova

Публикувано на : 12/09/2013

  • Брой / порции: 1 тава
  • Подготовка: 1 час 15 минути
  • Приготвяне : 30 минути
  • Готово след: 1 час 45 минути

Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Маята се разтваря в няколко с.л топличка вода, като към нея се добавя и захарта.
  2. Брашното се пресява, по средата се прави кладенче и сместа с маята се изсипва. Добавят се яйцата и солта. От продуктите се замесва меко тесто, което се разделя на 4 или 5 топки ( в зависимост колко охлювчета желаете – 4 или 5).
  3. От топките се правят фитилчета с дебелина около 2,5 см, които се намазват с маслинова паста и се навиват на руло. Оставя се малко разстояние, за да може да втаса добре тестото.
  4. Нареждат се в намаслена тавичка и се оставят около 60 минути да втасат.
  5. Хлябът се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса около 25 минути. Наблюдавайте хляба и е ако необходимо го извадете малко по-рано или по-късно.
  6. След като се изпече хляба се изважда върху решетка, за да изстине. Намазва се с малко зехтин.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress