Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви ястия, в които има маслини – от ориз в маслини до сладко от маслини. Днес реших да приготвя една рецепта за хляб с маслини и по-точно казано с маслинова паста. Не съм приготвяла маслиновата паста, а си я купих готова. Ако имате останала маслинова паста, горещо ви препоръчвам да си приготвите или този хляб с маслини, или дип с маслинова паста и сирене. Божествени са и двете! За дипа използвах маслинова паста от маслини каламата, докато в тази рецепта с хляба с маслини пастата беше по-тъмна, направо черна. Реално погледнато и от паста от зелени маслини да го приготвите, пак ще стане чудесен!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Бирен хляб с манов мед, чушки и царевица
Плосък арабски хляб със заатар
Салата от карфиол, каперси и маслини
Pin It
Хляб с маслинова паста

От 12/09/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 1 тава
- Подготовка: 1 час 15 минути
- Приготвяне : 30 минути
- Готово след: 1 час 45 минути
Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви …
Необходими продукти
- 600 грама брашно
- 4-5 с.л. маслинова паста
- 2 с.л. зехтин
- 1 пакетче мая суха, 7 грама
- 2 броя яйцa
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 200 мл вода топличка
Приготвяне
- Маята се разтваря в няколко с.л топличка вода, като към нея се добавя и захарта.
- Брашното се пресява, по средата се прави кладенче и сместа с маята се изсипва. Добавят се яйцата и солта. От продуктите се замесва меко тесто, което се разделя на 4 или 5 топки ( в зависимост колко охлювчета желаете - 4 или 5).
- От топките се правят фитилчета с дебелина около 2,5 см, които се намазват с маслинова паста и се навиват на руло. Оставя се малко разстояние, за да може да втаса добре тестото.
- Нареждат се в намаслена тавичка и се оставят около 60 минути да втасат.
- Хлябът се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса около 25 минути. Наблюдавайте хляба и е ако необходимо го извадете малко по-рано или по-късно.
- След като се изпече хляба се изважда върху решетка, за да изстине. Намазва се с малко зехтин.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Обожавам маслинени яденета. Десет пъти преглътнах докато го четох. Благодаря! В момента тук е рано сутрин и правя някакви току-що измислени милинки, но това ще го направя в най-скоро време.
И аз обичам много маслини и всичко с маслини. Споделете някоя рецепта за „маслинено ядене“. 🙂