Хмели-сунели е смес от отделно изсушени подправки. Хмели-сунели е любима традиционна подправка в грузинската кухня и целия Кавказки регион. Подправките хмели-сунели са в основата на сос Сациви, с който се залива традиционно грузинско блюдо със същото име. Без тази смес от подправки и най-вкусната супа харчо няма да носи националния белег на грузинската кухня. Употребява се широко и в арменската кулинария, които са близки с грузинската по национални традиции и вкус. Разликата идва от нюансите на аромата на използваната смес, защото има два вида хмели-сунели.

Пълният вариант на хмели сунели включва следните подправки: босилек, кориандър, копър, целина, чубрица, тарос, дафинов лист, майорана, лечебен исоп, сминдух, лют червен пипер и шафран. В съкратения вариант подправките са следните: босилек, кориандър, майорана,копър, лют червен пипер и шафран. Всички подправки с изключение на червеният пипер и шафранът се вземат равни части. Червеният пипер трябва да е около 2% от общата смес, а шафранът около 0,1%. Всички подправки се мелят на прах. Готовата смес има остър вкус, зеленикав цвят, и силен аромат.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Нигела / благодай / полска челебитка

Пипер меланж

Пушен червен пипер