Миналата седмица бях на представяне на резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. Имаше резултати, които ме изумиха (това че че едва 1/3 от всички анкетирани закусват сутрин), други, които очаквах. Добрата новина е, че 76  % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня.

Защо не закусват българите?

  • Липса на глад сутрин (Това се дължи на лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно)
  • Липса на време сутрин (Това за мен е по-скоро оправдание, отколкото истинска причина.

От прочуването става ясно, че българите нямат и достатъчно информация и не са запознати с различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever – производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав. Стремежът на компанията е да инициира диалог с потребителите с цел предоставяне на полезна информация за здравословно хранене и пълноценен начин на живот.

Още интересни данни:

  • 88,5 % от анкетираните майки отговарят, че децата им закусват всеки ден, 63,4 % казват, че децата им закусват вкъщи, а 31,9 % – в детската градина или училище.
  • 59,5 % от респондентите закусват обикновено вкъщи, следващото най-популярно място за закуска е на работното място (37,8%)
  • Най-често посочваната причина за пропускане на закуската е липсата на глад сутрин (83,5 %), следвана от липсата на време (14,3 %)
  • Сандвичите са една от най-популярните закуски (16,1 %), изпреварвани единствено от плодовете (18,8%)
  • 59 % от анкетираните посочват, че най-важното за тях при избиране на хранителни продукти е влиянието им върху здравето, следва доброто съотношение на цена и качество с 53 % и вкусът с 49,4 %
  • 73,5 % от респондентите знаят, че омега 3 и 6 са полезни мастни киселини, 73 % се затрудняват да посочат дали моно и полиненаситените мазнини са вредни или полезни

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *