Хрянът е най-добре да се използва в прясно състояние, защото при сушене губи част качествата си. Може да си купите хрян, който е консервиран в буркани и е чудесна добавка към меса на барбекю.

За какво се използва хрянът?

Корените на хряна се използват като зеленчук при приготвяне на супи и ястия от тлъсто месо. При варенето, хрянът изгубва вкуса си, затова се слага в края на готвенето. Когато коренът е цял – няма аромат, но когато се нареже или настърже се проявява неговия парлив вкус.

Паста от хрян може да се приготви вкъщи като се обърка с лъжица настърган хрян, суха филия хляб накисната във вода, сока на един лимон, ситно настъргана ябълка, мед, щипка сол, олио или зехтин. Съхранява се в затворен стъклен съд в хладилник. За да се смекчи вкуса на пастата може да се смеси със сметана, майонеза. Може да се използва за овкусяване на печено месо, телешко варено, пача. Чудесно допълнение е към рибните ястия. Млените меса също добре се комбинират с хряна.

Хрянът е чудесна добавка към салата от риба тон, сос табаско, салата от червено цвекло. В българската кухня се използва консервиращото действие на хрянът при домашно приготвеното зеле и туршии. Той се използва като заместител на японската подправка уасаби и като горчива подправка в гозбите на Пасха в еврейските общности.

Какъв хрян да купим и защо хрянът е полезен?

По-добри са малките глави хрян, но по-лесно се стържат големите. Настъргването е най-трудната част, защото предизвиква сълзене, парене и кихане, което обаче е полезно, защото действа пречистващо на носоглътката и белите дробове. Това се дължи на богатото съдържание на етерични масла. Рендосаният хрян не трябва да се оставя за дълги несготвен, защото потъмнява. Запазва се в стъклени буркани, смесен с мед, олио, винен оцет.

Корените на хряна се използват от народната медицина при ревматизъм, подагра, кашлица високо кръвно. В състава си има веществото лизоцим, който действа като естествен антибиотик. Не трябва да се прекалява с приема на хрян.

Вижте още:

Асефатида

Естрагон (Тарос)

Лют червен пипер в зехтин

Съчуански пипер

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: gradinata.comPin It