У нас хвойната е полегнал храст от семейството на кипариса. Шишарките на хвойна, неправилно биват наричани плодове. Люспите на шишарката са се сраснали в обща обвивка и имат сферична или продълговата форма. Добре е предварително шишарките да се натрошат, за да се усети по-добре аромата им. Пресните шишарки на хвойната имат стипчив, горчив вкус. Когато се изсушат, шишарките на хвойна се използват като подправка на тежки ястия от свинско, говеждо, овнешко месо, кисело зеле.

В началото на готвене се слагат 4-5 шишарки (топчета) хвойна и преди сервиране се изваждат. Хвойна се използва при маринати, особено на дивеч, за овкусяване на сьомга и шунка. Аз лично я използвам при приготвянето на свинско на фурна. Хвойната се използва за ароматизиране на вино, джин и за производство на хвойнова ракия.

Хвойната добре се съчетава с черен пипер, дафинов лист, чесън, горчица,магданоз, мента, пелин, хрян.
Подправката хвойна се използва в Северна Европа. У нас не е много популярна.

Хвойна има много лечебни свойства. Дървото трудно се чупи, не гние. От дървото хвойна в Русия и Скандинавието са правели ножове и съдове за мляко, където то не се разваляло.
Трябва да се подхожда внимателно с употребата на хвойна, защото може да увреди здравето.

Снимка: http://openom.eu

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg