Кои цветя стават за ядене? Или поне… кои цветя са подходящи за декорация на храна? На няколко пъти виждам сватбени торти декорирани с рози, които просто се „натопяват“ в сиропирания блат на тортата. Дори и да е красиво, това е недопустимо според мен, защото цветята, които не са ядливи не трябва да имат досег с храна.

От дълбока древност цветовете на някои растения умерено се използват в кулинарията. Красивите и ухаещи цветове са присъствали в кухнята на древните гърци, китайци, римляни. Цветята правят ястието по-красиво, по-ароматно, екзотично и пикантни. Вкусът наподобява някои билки. Цветовете могат да влизат в състава на супи, салати, сиропи, напитки, желета, сладка, дресинги. Цветята могат да служат и за декорация на сладкиши, торти, кремове, различни десерти.

Видове ядливи цветя за декорация и кулинария

Цветовете на тиквата са предпочитани в италианската кухня панирани, пържени или пълнени с моцарела. Ето как изглеждат:

cviat_ot_tikva

Артишокът и каперсите всъщност са пъпки на неразцъфнал цвят. От цветовете на глухарчето, познато още от Стария завет се получава изключително полезна и богата на витамини салата. А сега се използва култивираната разновидност на глухарчето – популярната рукола.

Друго познато ядливо цвете е теменужката. Тя може да се използва като добавка към салати, за декорация, или замразена в кубче лед за охлаждане на питиета.

Невероятно атрактивната по цвят, аромат и леко лютив вкус латинка също може да се използва за салати. Ядливи са както цветът така и листата на латинката. От семената на латинката се прави полезен и много ароматен оцет популярен в Италия. Някои видове лилии също имат ядливи цветове. Вкусът им е на сварени бобови зърна.

За използването на цветовете на розата и физалиса вече съм писала. Познатото мушкато, индрише и бъз се използват за ароматизиране на бира, сладка, а от бъз се прави много полезен сироп. Лавандулата е много приложима във френската кухня за десерти, сладоледи и сиропи. Детелината има сладки, ядливи цветове, които се използват за салати. Цветовете на ароматният жасмин се използват за чай и сироп. От шафрановият минзухар се получава една от най-скъпите подправки – шафрана. Сухите листа на невена оцветяват ястията в оранжево. Ако попаднете на евтин шафран – това всъщност е невен.

Пълният с крем, сладко или сос цвят от хибискус или гладиола поднесени в подходяща чаша могат да разнообразят трапезата. Изсушените цветове на хибискуса /китайска роза/ се използват за чай. На цикорията ядливи са цветовете и грудката. Захаросаните бели хризантеми се използват за декорация на сватбени торти. Цветовете на цитрусовите плодове портокал, лимон, лайм и грейпфрут се използват за декорация. Цветът на босилека е подобен по вкус на листата, но по-лек. Цветовете на лайката се използват за чай. Цветовете на кориандъра за предпочитане е да се използват свежи, защото затоплени губят от аромата си, който напомня на самата билка. Цветовете на ментата, люляка, ружата също могат да се използват за консумация, чай или декорация. Цветовете на копъра, анасона и резенето по вкус и аромат се доближават до билката.

За безопасната консумация на цветята

Трябва да се консумират цветя само ако сме абсолютно уверени, че те са ядливи. Не се консумират цветя закупени от пазара или магазина. Всъщност само веднъж в Пикадили по Коледа съм срещала да се продават цветя за декорация на ястия и бяха сложени във витрината със зелените салати. Цветята не трябва да са третирани с химикали. Не се поставят на масата неядливи цветя за декорация. Асматици и хора с алергични проблеми трябва внимателно да подхождат към консумацията на цветя. Трябва да се ядат само венчелистчетата, без тичинките и прашеца.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bgPin It