Навсякъде вече има ягоди, макар българските още да не са излезли. Очаквам ги с нетърпение, защото макар ягодите, които сега през март има да са много добри на цвят и аромат, като вкус не бих казала, че са уникални. Все пак се изкуших да купя ягоди, защото това е един от любимия ми плод. Харесвам всякакви рецепти с ягоди – както за сладкиши с ягоди, така и по-нестандартни рецепти, като тази супа с Крем супа от тиквички ягоди.
Мини тортата, която приготвих я изпекох в тава с размер 18 см. Съответно и тази рецепта е за доза за тава с диаметър 18 см. Ако правите тортата в стандартна тава (23-26 см), увеличете всички продукти двойно.
Ако сте фен на ягодите и десертите с ягоди, ето няколко идеи:
Пана кота с ягоди и кисело мляко
Ягодова корона с извара и шоколад
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It
Ягодова мини торта с бял шоколад

От 03/15/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 6 парчета
Навсякъде вече има ягоди, макар българските още да не са излезли. Очаквам …
Необходими продукти
- 80 грама брашно + допълнително за поръсване
- 3 средно големи яйца
- 90 грама захар
- 1 с.л. ванилия екстрат
- 200 грама бял шоколад
- 250 грама ягоди
- 1 щипка сол
- 1 щипка лимонена киселина
- масло за намазване на тавата за печене
Приготвяне
- Фурната се загрява до 170 градуса.
- През това време белтъците се отделят от жълтъците.
- Белтъците трябва да са в идеално сух и не-мазен съд. Към тях се добавя сол и лимонена киселина. Разбиват се на твърд сняг.
- Жълтъците се разбиват заедно със захарта, докато побелеят. Добавя се ванилията и се разбърква.
- Половината от белтъчната смес се прибавя към жълтъците. Добавя се и 1/3 от пресятото брашно. Бърка се, така че да се запази въздушността на белтъците.
- Добавят се останалите белтъци и брашното на няколко етапа докато свърши.
- Дъното на тавата се покрива с хартия за печене, а стените се намазват с масло и се поръсва с брашно.
- Сместа се изсипва във формата и се пече около 25 минути. Ако направите двойна доза се увеличава и времето за печене.
- След като е изпечен блата се оставя да изстине малко, изважда се от тавата.
- След като се охлади, се разрязва на две.
- Блатовете се сиропират леко с ягодов ликьор( по около 15 мл на всеки блат).
- Долният блат се намазва с разтопения шоколад и се добавят нарязани на филийки ягоди.
- Отгоре се намазва с останалия бял шоколад и се декорира с ягоди.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Благодаря ти, Роси! Открих сезона на десертите с ягоди! 🙂 Вили
Вили, страхотна рецепта! Тората се получи отлично и е много вкусна. Само ягодовия сироп го изпуснах, защото като пазарувах по списък и не го видях в “ Необходими продукти“, но успешно го заместих с няколко капки J&B 🙂 🙂 🙂