Навсякъде вече има ягоди, макар българските още да не са излезли. Очаквам ги с нетърпение, защото макар ягодите, които сега през март има да са много добри на цвят и аромат, като вкус не бих казала, че са уникални. Все пак се изкуших да купя ягоди, защото това е един от любимия ми плод. Харесвам всякакви рецепти с ягоди – както за сладкиши с ягоди, така и по-нестандартни рецепти, като тази супа с Крем супа от тиквички ягоди.

Мини тортата, която приготвих я изпекох в тава с размер 18 см. Съответно и тази рецепта е за доза за тава с диаметър 18 см. Ако правите тортата в стандартна тава (23-26 см), увеличете всички продукти двойно.

Ако сте фен на ягодите и десертите с ягоди, ето няколко идеи:

Пана кота с ягоди и кисело мляко

Ягодова корона с извара и шоколад

Ягодово тирамису без кафе

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 Pin It

Ягодова мини торта с бял шоколад

yagodova_torta_s_byal_shokolad

От sheytanova

Публикувано на : 03/15/2013

  • Брой / порции: 6 парчета

Навсякъде вече има ягоди, макар българските още да не са излезли. Очаквам …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Фурната се загрява до 170 градуса.
  2. През това време белтъците се отделят от жълтъците.
  3. Белтъците трябва да са в идеално сух и не-мазен съд. Към тях се добавя сол и лимонена киселина. Разбиват се на твърд сняг.
  4. Жълтъците се разбиват заедно със захарта, докато побелеят. Добавя се ванилията и се разбърква.
  5. Половината от белтъчната смес се прибавя към жълтъците. Добавя се и 1/3 от пресятото брашно. Бърка се, така че да се запази въздушността на белтъците.
  6. Добавят се останалите белтъци и брашното на няколко етапа докато свърши.
  7. Дъното на тавата се покрива с хартия за печене, а стените се намазват с масло и се поръсва с брашно.
  8. Сместа се изсипва във формата и се пече около 25 минути. Ако направите двойна доза се увеличава и времето за печене.
  9. След като е изпечен блата се оставя да изстине малко, изважда се от тавата.
  10. След като се охлади, се разрязва на две.
  11. Блатовете се сиропират леко с ягодов ликьор( по около 15 мл на всеки блат).
  12. Долният блат се намазва с разтопения шоколад и се добавят нарязани на филийки ягоди.
    blat_za_torta_s_iagodi
  13. Отгоре се намазва с останалия бял шоколад и се декорира с ягоди.
    iagodova_torta_bial_shokolad

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress