Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. Формата на бобчетата наподобява тази на българския, но разликата е в черното петънце, което прилича на око и от където идва името му. Вкусът му също е различен – напомня този на лещата.

Аз го приготвих по класическия начин за приготвяне на боб, но му добавих по-пикантни и разнообразни подправки – лют черен пипер със зехтин, щипка кайенски пипер, кимион, чубрица, сушени листа от целина, шарен пипер.

Хубавото на този боб е, че увира относително бързо, стига преди това да се накисне във вода за няколко часа. Ключово за бързото му увиране е солта да се сложи след като бобът е вече сварен.

Ако обичате варивата, ето още няколко идеи за рецепти:

Яхния от нахут

Леща по сръбски с патладжан

Червена леща и пиле със заатар

Белен боб с индийски подправки

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бгPin It

Яхния от боб черно око

боб_черно_око_яхния

От sheytanova

Публикувано на : 12/19/2012

    Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Бобът се оставя да се накисне в хладка вода за 3-4 часа.
    2. После се оставя да заври и водата се сменя.
    3. В тиган се запържва леко нарязания на дребно лук и се прибавя черния пипер и кимиона.
    4. Добавят се към врящия боб, заедно с останалите подправки.
    5. След като бобът е сварен се слага солта и се оставя още 5 минути на котлона.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress