Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. Яйца по панагюрски се приготвят бързо, ключовото е при варенето яйцата да не станат на пихтия. За целта е необходимо водата да не е завряла, а просто да бъде гореща и яйцата да се пускат от ниско.
Някои предлагат яйцата да се чупят едно по едно, като се слагат в черпак, който се потапя в подсолената вода. После се вадят с решетъчна лъжица.
Ако имате много яйца и се чудите какво да приготвите с тях, ето няколко идеи за рецепти с яйца:
Бързо пилешко с кисело мляко и яйца
Вурстчета със зелени чушки и яйца на тиган
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItЯйца по панагюрски

От 02/08/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 3 порции
Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. …
Необходими продукти
- 8-9 яйца
- 200 грама сирене
- 1 1/2 кофичка кисело мляко
- 3 скилидки чесън
- сол на вкус
- 2-3 с.л. олио
- копър за поръсване или магданоз
- 1 с.л. оцет
Приготвяне
- В тенджера се слага около 2 литра вода, добавя се сол и оцет.
- Малко преди да заври водата яйцата се слагат в горещата вода едно по едно като се пускат от ниско.
- Яйцата едно по едно могат да се слагат в черпак след като се счупят и след това самият черпак да се спусне в горещата вода. По пози начин яйцето няма да стане на пихтия и да се разпръсне във водата.
- След като са сварени яйцата, те се изваждат в решетъчна лъжица и се оставят леко да поизстинат.
- Осоляват се леко и се покриват с кисело мляко, в което има малко счукан чесън и натрошено сирене.
- Олиото се загрява и червеният пипер се изсипва. С дървена лъжица се разбърква и веднага се маха от котлона.
- Запръжката се излива върху яйцата по панагюрски.
- Поръсват се с нарязан на ситно копър. Аз бях забравила да купя копър и сложих магданоз - пак се получи добре.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!