Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. Яйца по панагюрски се приготвят бързо, ключовото е при варенето яйцата да не станат на пихтия. За целта е необходимо водата да не е завряла, а просто да бъде гореща и яйцата да се пускат от ниско.

Някои предлагат яйцата да се чупят едно по едно, като се слагат в черпак, който се потапя в подсолената вода. После се вадят с решетъчна лъжица.

Ако имате много яйца и се чудите какво да приготвите с тях, ето няколко идеи за рецепти с яйца:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Бъркани яйца със саздърма

Вурстчета със зелени чушки и яйца на тиган

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It

Яйца по панагюрски

iaiza_po_panagyurski

От sheytanova

Публикувано на : 02/08/2013

  • Брой / порции: 3 порции

Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. В тенджера се слага около 2 литра вода, добавя се сол и оцет.
  2. Малко преди да заври водата яйцата се слагат в горещата вода едно по едно като се пускат от ниско.
  3. Яйцата едно по едно могат да се слагат в черпак след като се счупят и след това самият черпак да се спусне в горещата вода. По пози начин яйцето няма да стане на пихтия и да се разпръсне във водата.
  4. След като са сварени яйцата, те се изваждат в решетъчна лъжица и се оставят леко да поизстинат.
  5. Осоляват се леко и се покриват с кисело мляко, в което има малко счукан чесън и натрошено сирене.
  6. Олиото се загрява и червеният пипер се изсипва. С дървена лъжица се разбърква и веднага се маха от котлона.
  7. Запръжката се излива върху яйцата по панагюрски.
  8. Поръсват се с нарязан на ситно копър. Аз бях забравила да купя копър и сложих магданоз – пак се получи добре.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress