Морковите са били познати на древните гърци, римляни, споменават се и в келтския фолклор. В миналото е имало бели, червени, жълти моркови. Днес популярните моркови са оранжеви. Цветът им се дължи на голямото съдържание на каротин. Морковите са месести дебели корени. Морковите са хрупкав, сладникав зеленчук с характерен аромат.

Ползи от морковитe

Морковите са богати на витамини, мазнини, пектин, мед и други полезни вещества. Морковите се препоръчват от народната медицина при високо кръвно, за апетит, за добро храносмилане, за бременни жени и кърмачки за увеличаване на кърмата.

Какви моркови да изберем

Добре е да избираме свежи, чисти, гладки моркови с ярко изразен оранжев цвят. Колкото са по-оранжеви, толкова по-вече каротин съдържат. Не трябва да са напукани и меки. Казват, че колкото са по-големи морковите, толкова са по-сладки.

Морковите в кулинарията

Съществува схващането, че морковите са най-полезният зеленчук. И заради своите вкусови качества, морковите се нареждат и сред най-популярните продукти в кухнята на много народи. Сокът от моркови е един от първите сокове, с който е захранен всеки малчуган. Сокът от е полезен и за всички възрасти. Една от най-лесните и полезни салати е тази от моркови и зеле. Освен в суров вид, морковите могат да се консумират варени, задушени, карамелизирани, пасирани на пюрета. Те са незаменима добавка към постни и месни ястия Рецепта за пилешки дробчета с лук и домати. От моркови могат да се приготвят мармелади, сладкиши, гарнитури. Морковите са предпочитани от вегани и вегетарианци. Българската туршия без моркови е немислима.

Съхранение на морковите

Моркови има целогодишно по магазините и заради това не е необходимо да се запасяваме. Освен това те са на достъпна цена. Морковите може да оставят в хладилника в хартиена кесия.

Любопитно

Преди време морковите са били съхранявани заровени в пясък. Така запазвали свойствата си по-дълго време.
Казват, че морковите са спечелили Втората световна война във въздуха. Те са присъствали задължително в менюто на пилотите за засилване на зрението им през нощта.

Снимка: http://itsprimalyall.files.wordpress.com

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *