Какво представлява индийско орехче?

Индийското орехче (известно още като мускатово орехче) е семето на вечнозелено дърво, растящо в Югоизточна Азия и индонезийските острови Банда. Отглежда се на Карибите, Гренада, Нова Гвинея, Индия. То има специфичен аромат, което го прави незаменима подправка в кулинарията.

На кои ястия подхожда индисйкото орехче?

Индийското орехче се използва в индийската, италианската, френската, гръцката и естествено карибската кухня. В много гозби на Латинска Америка и арабските страни може да се долови невероятният аромат на индийското орехче. Използва се много в сладкарството, аз го слагам в рецептите за дребни сладки с кафе и мед.

Индийското орехче попадна и в моя топ 5-те най популярни коледни подправки.

Индийското орехче е незаменима подправка за любимия шоколад на Мария и Венсан. Какво би била френската горчица без индийско орехче, българските кисели краставички и индийската леща. Аз го използвам в една по-нетрадиционна българска вита баница с моркови и стафиди. Индийското орехче е съставна част на някои видове къри.

Чудесно се съчетава с дафинов лист, чер пипер, магданоз в рецептите за супи, сос Бешамел, фрикасе, зеленчукови гозби, ястия със смляно месо. Щипка индийско или както е познато още мускатово орехче може да се прибави към печено пиле или дивеч. Може да го намерите като ядка, като преди употреба се настъргва на ситно ренде, а също така и смляно.

Индийското орехче се слага на супи и сосове в края на приготвянето, на ястия по време на готвене, а при месене – по време на замесване на тестото. Мускатовото орехче се използва в много малки количества. В големи количества предизвиква халюцинации, обезводняване на организма, болки.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: aromaterapia.newage.bgPin It