meksikanska_yahnia

Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.

Pin It