Обожавам патешко магре! И най-хубавото на магрето е, че стига да имаш качествени патешки гърди с кожа се приготвя относително бързо. Но подчертавам важно е патешките гърди да бъдат с кожа – в противен случай нищо няма да се получи.

Има няколко техники при обработката на патешките гърди преди да започне самото готвене. Аз тези специално ги купих от Метро замразени. Освен, че трябва да ги размразите добре, да ги измиете и почистите, важно е да нарежете кожата на патешките гърди на решетка (на ромбчета, баклавички – както искате) като внимавате да не я срежете до края, а само горната част. По този начин когато обработвате топлинно патешките гърди мазнината лесно ще се стопи и ще остане основно хрупкавата коричка от кожата на гърдите и няма да има мас. Аз лично след като съвсем леко намазня гърдите с 1 лъжичка зехтин ги осолявам и поръсвам с шарен пипер и добавям клонка босилек. Така фолирам гърдите и ги оставям за няколко часа в хладилника.

След това преди да започна да ги готвя ги изваждам поне час преди това от хладилника. в противен случай рискувате месото да се свие.

Най ми допада комбинацията от патешки гърди със сос от нар, но този път реших да изпробвам със смокини и се получи приятно. Но все пак сосът от нар си остава първенец. Ако искате да разберете как се прави сос от нар – пишете ми 🙂

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Магданозена поркета с орехи

Редено свинско

Pin It
zelena_salata_s_orehi_sinio_sirene_i_yabalka

Пробвах подобна зелена салата в ресторант в центъра на София, в който попаднах случайно – просто нямаше места в този, в който си бяхме наумили да отидем. Но останах приятно изненадана – и от обслужването и от менюто. В тяхната зелена салата имаше червен лук, аз обаче го замених с праз. Ето и моят вариант на рецептата за зелена салата с орехи, синьо сирене, праз и ябълка.

Pin It
oktopod_moskito_na_tigan_s_chesnovi_smachkani_kartofi

Във вторник по обяд отидох до рибния магазин Солунска риба на ул. Дойран 9-11. Това е един от най-добрите рибни магазини в София. Рибата и морските дарове винаги са пресни, персоналът е готов да ти даде съвет, ако поискаш такъв… Предпочитам да ходя да пазарувам гръцка риба във вторник следобед, защото не знам дали знаете гръцките кораби не влизат за улов в неделя и в този смисъл в понеделник няма как да намерите прясна риба. Та, във вторник по обяд бях в магазина, но за жалост колата, която караше риба все още не беше дошла. Нямах време да чакам колата, имах друг анагажимент, а и не исках да ми вдигнат колата (единственото неудобство на магазина в по-пиковите часове е паркирането). Та, отказах се от рибата и пререших – купих октоподи москино, които ми ги почистиха в магазина. Ето ето и моята рецепта за октопод с картофи:

Pin It

Ето, че сме в преходния сезон между зимата и пролетта и по пазарите няма кой знае какъв избор от зеленчуци. И да има те са обикновено безвкусни и „гумени“. Морковите и белучката обаче се оказаха моето спасение.

Ето как ги комбинирах в тази рецепта за пилешко със соеви кълнове и карамелизирана белучка.

Вижте още рецепти с пилешко месо:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Паста с пилешко и сметана

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пилешки гърди в доматен сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg