В България най-често асоциираме приготвянето на шкембе с шкембе чорбата. Италианците обаче приготвят шкембето по удивително апетитни начини, един от които е паста с шкембе и доматен сос. Можете да поднесете пастата с шкембе като основно ястие или както италианците правят – можете да сипете една по-малка порция преди основното ястие.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2014/09/паста-с-шкембе.jpg401598sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2014-09-13 07:17:062020-04-13 10:18:36Паста с шкембе и доматен сос
Харесвам вкуса на розовите домати през лятото, особено когато са белени. Почти винаги купувам розови домати, за смета на червените. А комбинацията хубав розов български домат с бучка хубаво българско сирене си е класика. В тази рецепта ще се комбинират точно тези два вкуса – на розовия домат и на сирене Lacrima, което от близо месец е отново на българския пазар.
За повече средиземноморско настроение в ястието добавяме и струйка босилков зехтин, който също приготвяме в домашни условия (няколко листа босилек, пасирани в зехтина). Използвам го за овкусяване на супи, салати, предястия. Дава повече свежест, а даже и цвят на ястията. За още по-интензивен и най-вече пикантен вкус на супата с розови домати можете да прибавите няколко капки табаско.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2014/08/studena-supa-s-rozovi-domati.jpg368608sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2014-08-18 07:36:562014-08-16 15:39:15Студена супа с розови домати и сирене
Бърза рецепта за горещите летни дни и не само… Използвайте свежо пилешко месо (пилешки гърди), маслини каламата (или други, каквито обичате), както и пресни домати. Всички средиземноморски подправки са подходящи за рецептата за пилешко с маслини в доматен сос. Аз лично в пилешкото с маслини сложих риган, малко розмарин, дафинов лист, босилек, чесън.
Можете да използвате и микс от подправки със средиземноморско звучене. Тъй като маслините, които използват в рецептата бяха доста солени, сложих едва една щипка сол. Добре е е да опитате първо маслините и след това да прецените колко сол още носи пилешкото с маслини.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2014/08/Pileshko-s-maslini-v-domaten-sos.jpg401613sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2014-08-16 15:15:022014-08-16 15:15:02Пилешко с маслини в доматен сос
Италианската кухня е моят най-голям извор за вдъхновение. За мнозина Италия е пица, паста, Венеция и колизеума, но за мен не е така. Италия за мен е бижуто на Европа, Италия е емоция, Италия е страст. Пуснете си някоя италианска песен, която да ви отнесе на бреговете на Амалфи за миг и да се отправяме към кухнята!
Време е за ароматна паста с наденички! В случая аз не можах да намеря мънички наденички, които да са за 2 хапки, затова използвах кърначетата, които произвеждат във Вашата месарница и ги нарязах на миниатюрни наденички.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2014/03/taliateli-s-nadenichki.jpg456608sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2014-03-25 23:29:372014-03-26 09:22:04Талиатели с наденички
Лазанята е едно от най-известните италиански ястия за всички времена. Браво на този, който я е измислил 🙂 Навярно най-известната лазаня е лазанята болонезе, но днес ще направим нейна алтернатива – ще заместим каймата с пилешко месо. За предпочитане е да използвате обезкостено пилешко бутче без кожата, но в може също и пилешко филе. Ако използвате филето (гърди от пиле) рискувате месото да стане по-сухо.
Важно е отбележим, че най-общи има няколко вида кори за лазаня. Едните (които аз използвам) директно се нареждат в тавата за лазанята. Другите трябва леко да се потопят в гореща вода предварително. Третите са пресни кори, които отново се нареждат директно.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2013/10/lazania_s_pileshko_i_mozarela.jpg409608sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2013-10-27 02:32:532013-11-12 10:33:58Лазаня с пилешко и моцарела
Преди време приготвих фарфале с домашно песто росо. Сега обаче бях прекалено натоварена и реших да заложа на червеното песто на Barilla.
Харесвам продуктите на Barilla още от времето, когато учех в Италия. Обичам ги и по още една причина – правят страхотни реклами, ако изгледахте няколко техни спота, ще се влюбите със сигурност и вие в продуктите им – както различните видове песто, така и сухата им паста.
За тази рецепта обаче реших да използвам пълнозърнести спагети на друга марка, отново италиански 🙂
И двата продукта, които ви трябват за рецептата, както също пресен босилек и специалният зехтин с риган, който ще използвам можете да намерите в Lidl. В момента там се провежда седмицата на италианската кухня! Любимата ми кухня! Фестивал на вкусовете, ако питате мен 🙂
И така… хайде да слагаме тенджерата за спагети с водата да завира. Не забравяйте да подсолите водата. Вижте тук как правилно да сварите пастата.
Ако обичате червена паста (накратко казано с доматен сос), мисля че тази рецепта ще ви допадне. Аз приготвям рецептата пилешко месо от бутче. Купувам обезкостено месо – или две по-малки парчета или едно голямо, когато приготвям 2 порции от тази паста.
Пикантният вкус в рецептата идва от кайенския пипер, който използвам често напоследък. В повечето рецепти, където преди използват лютив червен пипер, или лют пипер в зехтин или друга пикантна подправка, напоследък прибавям от кайенския пипер. Внимавайте с количествата, защото е доста лют. Тъй като няколко читатели на блога вече ме питаха къде намирам кайенски пипер, бързам да кажа, че последно купих от магазин Бахарат на ул. Цар Иван Асен 9, (входът е откъм Виктор Юго).
Съвети как правилно да сварите пастата можете да намерите тук и тук.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2013/04/Pikantna_pasta_s_pileshko_i_chervena_chushka.jpg457610sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2013-04-09 05:16:342015-03-05 13:08:26Пикантна паста с пилешко и червена чушка
Хубавото на пилешките гърди е, че се приготвят изключително бързо. Трябват им не повече от 30 минути и са готови. Могат да се комбинират успешно с различни сосове, за днешната рецепта избрах богат доматен сос. Реших да приготвя доматения сос от консервирани домати, защото макар на пазара вече да има пресни домати, вкусът им не ми допада. С нетърпение чакам истинските, ароматни, розови домати, които трябва да излязат (надявам се) скоро!
За първи път в кухнята ми влиза паста от амарант и нахут. Нямах очаквания, не знаех колко по-различна ще бъде тя от обикновената паста и за това реших да заложа на класически доматен сос. Оказа се, че вкусът на амаранта в пастата не е натрапчив. Когато използвате паста от амарант, в рецептите можете да използвате и други видове сос, но ако усещате аромата и вкуса за първи път, според мен заложете на доматения сос. Нахутът за много домакини у нас е по-познатата съставка, в сравнение с амаранта.
Амарантът е изключително полезен за сезона – на първо място се препоръчва за хора, които постят или се възстановяват след пост; подходящ е също за спортуващи и хора, които очакват дете.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2013/03/pasta_s_amarant_i_nahut_na_furna_s_domaten_sos.jpg457610sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2013-03-28 06:44:112013-11-15 09:03:57Паста с амарант и нахут на фурна в доматен сос
Картофите на фурна винаги се получават добре и са класически акомпанимент на месни и безмесни ястия. Може да ги сервирате и като мезе към биричката или просто като предястие.
Аз преди време бях приготвила подобни картофи като гарнитура за наденички. Тогава обаче използвах значително по-малко доматено пюре и не сложих лютеница. Сега реших картофите на фурна да станат по-сочни и апетитни и ги приготвих една идея по-различно.
Зимата е сезонът на лютениците в България и за това реших да прибавя и лютеница към печените картофи с домати.
http://merudia.bg/wp-content/uploads/2013/01/kartofi_na_furna_s_domati_i_ljuteniza.jpg465620sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2013-01-31 06:29:242020-03-28 17:51:20Картофи на фурна с домати и лютеница