Какво по-хубаво от печено агнешко за Великден? Вие решихте ли как да приготвите агнешкото месо за празника? Предлагам ви една рецепта за печено агнешко бутче в тесто. Вярвам, че принципно и обезкостена плешка можете да изпечете по този начин, но плешката като цяло е по-мазна и резултатът ще е по-добър с агнешко бутче.

За да се изпече добре месото е добре предварително да запечете агнешкото месо и чак след това да го обвиете с тестото. При печенето използвайте решетка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Кой е казал, че за Великден трябва да се приготвят само козунаци? Ето и една рецепта за хрупкави и ароматни какаови сладки с ядки и сушени череши. Тези сладки не са трудни за приготвяне, дори и да сте новобранец в кухнята. Продуктите също лесно можете да ги намерите (включително и сушените череши и есенцията) в Лидл.

За да оформите по-лесно какаовите сладки е добре да оставите тестото за около час в хладилника. Така то ще стегне и след това ще можете да оформите топчета. Като сложите топчетата върху хартията за печене в тавата лесно можете да притиснете топчето и с помощта на нещо по-тежко можете да притиснете (например с дъното на чаша). Така сладките ви ще станат плоски и ще се изпекат равномерно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Сладки с рожков и бадеми

Сладки с мюсли без печене

Pin It

Идеята за рецептата за телешко в млечен сос ми дойде от блога на Екатерина. Придържах се към нейните описания почти без никакви залитания и резултатът беше повече от прекрасен. След като приготвих телешкото, с Деан си наляхме по чаша не много силно, но все пак охладено червено вино и се насладихме. Прекрасен начин да разнообразите Великденската еуфория около агнешкото месо напоследък.

За тази рецепта използвах обезкостено телешко месо (шол). Нарязах го на тънки жулиени, не много големи и дебели, за да може да стане месото по-крехко докато го приготвям.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с телешко:

Пакери с телешки жулиени

Телешки ребърца с маслини

Телешко бонфиле с личен сос

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Яхнията от кокошка се приготвя по много сходен начин на пилешката яхния. Разликата е, че месото от кокошка трябва да се вари повече от пилешкото, защото е по-жилаво. Яхнията от кокошка ще ви напомни за бабините манджички, които като малки много от нас са яли. Правя я точно по бабешки – сгъстявам я с малко брашно, с червен пипер. Можете да оставите малко повече сосче по желание, ако искате да си го отопите с прясно изпечена домашна питка. Това е ваше решение.

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Вижте още:

Мексиканска яхния

Постна боб яхния

Яхния от грах

Яхния от зелен боб

Яхния от нахут

Миналата седмица на Деан му се приядоха кюфтета. Честно казано аз не обичам да пържа кюфтета по няколко причини. Първо на няколко пъти купувах кайма, която за нищо не ставаше и кюфтетата бяха истински провал. Второ преди време веднъж олиото беше пръснало жестоко и аз се понаплаших. Все пак обаче любовта ми към Деан е по-силна от олиото 🙂 и му обещах да направя кюфтета.

Смелих си кайма във Вашата месарница – месарите ме посъветваха да си смеля обезкостени свински гърди + обезкостено телешко и се получи чудесно. Добавих 1 глава лук, подправки, едно яйце и така 🙂 За съжаление нямах в къщи пресен магданоз и използвах сух. Но горещо препоръчвам да използвате пресен, защото кюфтетата стават по-истински и по-свежи 🙂

Добавих и във всяко кюфте по едно парченце кашкавал. Прекрасна вечеря имахме!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

Кюфтета по цариградски

Pin It

Още от дете яхнията от грах беше едно от любимите ми ястия. Карах майка ми постоянно да готви грах и имах чувството, че само на грах можех да живея. Сега все по-рядко готвя грах и дори да го приготвям, по-скоро експериментирам с граха, отколкото да залагам на любимата от детството ми яхния с грах.

Наскоро приготвих телешко с грахово пюре, идеята за което взех от Ива от кулинарно училище Меню. Граховото пюре ми е вече една от любимите гарнитури. И така след пюрето от грах реших да експериментирам и да приготвя грах яхния, в която да сложа много домати. Използвах консервирани домати, тъй като пресните още не са хубави. По отношение на самия грах, използвах замразен, но и консервиран грах ще ви свърши отлична работа. Просто трябва да намалите времето за варене.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешко с пресен зелен грах

Рибна салата с кисели краставички и грах

Солен щрудел с аспержи, пресен грах и сирена

Ключовото за тази яхния е да имате хубаво агнешко месо. В случая аз използвах един агнешки врат, който предварително сварих, обезкостих и накъсах на парчета. Разбира се, можете да използвате и друга част – например агнешки бут или плешка, но резултатът ще е различен.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с агнешко месо:

Агнешка супа с коприва

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Решихте ли с какво да изненадате любимия човек на Свети Валентин? Защо не заложите на нещо класическо като тези кексчета, но да ги „освежите“ като им дадете по-празнична форма. В LIDL са пуснали страхотни форми за кексчета като тези на рози. Предимството им е, че не залепват, не трябва да се мажат с мазнина или каквото и да е друго. На практика всяка от любимите ви смеси за мъфини може да бъде изпечена в подобна форма.

И така освен интересната форма на кексчетата за още щипка разкош прибавих сладко от ягоди и ето го и десертът ми за Свети Валентин.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Мъфини с черни боровинки

Мъфини с шоколад и коктейлни череши

Мъфини с ябълки, моркови и стафиди

Pin It

Сладките с рожков и бадеми са едни от най-любимите ми напоследък. Първо, че ме привлича цвета им – напомнят ми за шоколад, а после и комбинацията от ядки с рожков си е просто класика. Още по-прекрасни станаха сладките с рожков  заради кленовия сироп, който добавих в рецептата.

Макар много хора да смятат, че в в рецептите за сладки с рожков, самият рожков едва ли не играе ролята на какао, аз не съм на това мнение. Мои познати твърдят, че рожков и какао са взаимно заменяеми – мога да се съглася само, ако в рецептата за сладки се „гони“ цвят и до там. Ароматът на рожков е много различен, както можете да усетите, ако си изпечете тези сладки с рожков и бадем.

Ако продължавате да се чудите какво представлява рожков вижте статията ми Какво е рожков?

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Коледни медени сладки

Коледни сладки

 

Свинският език най-често го приготвям задушен в масло, с червен пипер или паниран. Този път обаче реших да го приготвя на супа, като освен език в супата има и малки кюфтенца. Получи се много добре. Единственото, което задължително трябва да направите предварително е да сварите добре свинския език и да го почистите. Аз лично сварих езика от предната вечер.

 

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Супа топчета с ориз

Супа топчета с фиде