Коледа наближава и е крайно време да подготвим коледните медени сладки. Колкото по-дълго време престояват, толкова по-хубави стават според мен. Дали ще ги декорирате или не – това оставам на вас. Аз лично тази зима не съм декорираа коледните меденки – хапваме ги така – хрупкави, ароматни… отвсякъде коледни 🙂 Много важно за тази рецепта за коледни медени сладки е медът да не бъде захаросан. Трябва да бъде в течна форма.

Вижте как можете да декорирахте коледните меденки под формата на коледни елхи.

Ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил са сред най-коледните подправки. В комбинация с меда се задава една обещаваща рецепта за коледни меденки – не мислите ли 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Коледни сладки

Коледен десерт – Дядо Коледа сладкишчета

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

Авокадото е толкова полезно, а у нас се консумира толкова малко… Навярно заради по-блудкавия му вкус, когато не е овкусено добре. Вярвам, че ако не обичате авокадо, в комбинацията му със сметана и копър в тази супа ще ви допадне. За тази рецепта за крем супа можете да използвате качествен зехтин, но още по-добре се получава, когато сложите масло от авокадо. Ситно нарязаният копър добавя допълнителна свежест, а сметаната – и шампанското изтънчен вкус. Наближават празници – супата от авокадо е идеална за празничен обяд!

Аз лично не съм добавяла сол, защото кубчето био бульон доставя достатъчно за моя вкус. Ако все пак намирате супата с авокадо, сметана и шампанско за безсолна – прибавете малко.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Предястие с авокадо и червен боб

Хапки със скариди и авокадо

Чеснова разядка с авокадо

Pin It

Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви ястия, в които има маслини – от ориз в маслини до сладко от маслини. Днес реших да приготвя една рецепта за хляб с маслини и по-точно казано с маслинова паста. Не съм приготвяла маслиновата паста, а си я купих готова. Ако имате останала маслинова паста, горещо ви препоръчвам да си приготвите или този хляб с маслини, или дип с маслинова паста и сирене. Божествени са и двете! За дипа използвах маслинова паста от маслини каламата, докато в тази рецепта с хляба с маслини пастата беше по-тъмна, направо черна. Реално погледнато и от паста от зелени маслини да го приготвите, пак ще стане чудесен!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Хляб с броколи и сминдух

Арменски хляб – лаваш

Бирен хляб с манов мед, чушки и царевица

Плосък арабски хляб със заатар

Салата от карфиол, каперси и маслини

 

 

Pin It

Мъфините са ябълки и моркови са особено подходящи както за закуска, така и за акомпаниент към следобедна чаша чай или кафе. Можете да приготвите мъфини и да ги занесете в офиса – всички ще бъдат особено щастливи!  Още повече, когато не очакват!

Мъфините са особено ароматни, заради мановия мед, канелата и индийското орехче. Сладостта идва какво от меда, така и от стафидите, ябълките, морковите и от кафявата захар. Рецептата за мъфини е сравнително бърза за приготвяне. Заслужава си да я опитате!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Мъфини с кюстендилски череши

Мъфини с черни боровинки

Pin It

Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която Беата Първулова трансформира София в седем степенно меню. Водка Абсолют създават специално фейсбук приложение, в което всеки ще може да качи рецепта (както и името на мястото в София, от което е вдъхновена).

Реших и аз да покажа едно ястие, което силно асоциирам с едно от любимите ми места в София – дворът на църквата света Параскева. Това са кюфтетата по цариградски. В рецептата няма нищо изключително, необичайно, нестандартно. Просто ароматът на това ястие и малките кюфтенца ме връщат в студентските ми години. Ето каква е моята връзка между дворът на църквата Света Параскева и кюфтенцата по цариградски.

Дворът на църквата Света Параскева – това е районът, в който прекарах голяма част от студентските си години. По време на сесиите грабвах записките си и сядах на някоя пейка в двора на църквата Света Параскева. След като се приберях в квартирата, хазайката ми – баба Цури винаги беше приготвила нещо вкусно, питателно, ароматно… Най-често ме посрещаше с чинийка с пържени кюфтета и казваше „Хайде, хапни си, изморена си, изпити те чакат!“ Цялата къща ухаеше на уют, на дом, на пържени кюфтета…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Писюр кюфте с гъби

Pin It
mini_fritati_s_gauda_carevica_i_spelta

Научих рецептата за фритата от едни приятели испанци, с които живях преди време докато учех. Фритата се приготвяше абсолютно всяка седмица. Беше ми втръснало от фритати и това е причината да не приготвям толкова често фритата.

Тази рецепта за мини фритати е една идея по-различна от всички останали, защото към съставките добавям пълнозърнесто брашно от спелта. Добре е да използвате и сладка царевица, която да не е ГМО. 🙂 Всъщност всичката царевица, която намираме по магазините е сладка, но не всяка е добра. В този смисъл аз използвам тази царевица. Сиренето е гауда, но можете да го замените също с кашкавал, ементал или чедър, например…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Мини фритати с пилешко и червен боб

Къдрави ригатони с гауда и масло

Пикантна супа от царевица с био козе сирене

 

 

Pin It

Лазанята е едно от най-известните италиански ястия за всички времена. Браво на този, който я е измислил 🙂 Навярно най-известната лазаня е лазанята болонезе, но днес ще направим нейна алтернатива – ще заместим каймата с пилешко месо. За предпочитане е да използвате обезкостено пилешко бутче без кожата, но в може също и пилешко филе. Ако използвате филето (гърди от пиле) рискувате месото да стане по-сухо.

Важно е отбележим, че най-общи има няколко вида кори за лазаня. Едните (които аз използвам) директно се нареждат в тавата за лазанята. Другите трябва леко да се потопят в гореща вода предварително. Третите са пресни кори, които отново се нареждат директно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Лазаня с тиквички и панчета

Пене с богат доматен сос на фурна

Паста с риба тон на фурна

Pin It

Зимата наближава и идва ред да се ориентираме към рецептите с плодове, които се намират по-лесно през зимата. Макар да го има целогодишно, кивито принципно е такъв плод. Ето и как той приятно се комбинира с шоколадовия вкус на рулото.

Разбира се, вместо киви можете да използвате и други плодове – например банан.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Най-шоколадовият сладкиш

Следобеден сладкиш “Меланж” с физалис

Шоколадов сладкиш с парченца шоколад и кафе

Американски сладкиш

Pin It
recepta_za_milinki_s_kiselo_mlyako

Милинките са една от любимите ми закуски! Особено подходящи са за съботна или неделна закуска. Цялата къща започва да ухае на прясно изпечен хляб. Можете да поднесете милинките с айран, кисело мляко и въобше кой с каквото обича.

Имам една много сполучлива рецепта за сливенски милинки, която съм публикувала преди време. Нейното предимство е, че не изисква тестото да втасва няколко пъти, както при тази рецепта за милинки. Но изборът е ваш – дали да изберете рецептата за сливенските милинки или рецептата за милинки с кисело мляко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан

Пита слънце

Пита слънце – II вариант

Pin It
shokoladov_sladkish_s_parchenza_shokolad

Горчивият вкус на тъмния шоколад в комбинацията с този на кафето е умело балансиран в рецептата за този шоколадов сладкиш. Шоколадово-кафявият цвят на сладкиша с шоколад го прави още по-изкушаващ.

На пръв поглед сладкишът прилича на американските браунита и можем да кажем, че има прилика със сладкишите тип брауни, макар те да се приготвят по различен начин. Има един начин да видите дали това е вашият сладкиш – като го приготвите!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It