Замисляте ли се какво да приготвите за Коледа вече? Ако нямате как да приготвите цяло прасенце, можете да приготвите котлети от младо прасенце, които да направите с праз и гъби.

Можете да ги направите на тиган, но все пак заради кожата стават една идея жилави и затова препоръчвам леко да ги задушите в бульон накрая. Така ще се топят в устата.

Малки прасенца можете да намерите във Вашата месарница.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи със свинско месо:

Свински ребърца със сос Якитори

Свински шницел с картофи

Свинско в сок от нар

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

 

Пуешките крутони са най-любимите крутони вече на Деан. Преди крем супите не му бяха от любимите, защото най-често няма „мръвка“ вътре, но вече пуешките крутони оправят нещата. Приготвят се лесно, като първо пуешките бутчета се сваряват, след, което се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин.

Тиквичките по принцип много успешно се комбинират с картофи и синьо сирене. Пуешкото месо просто е допълнение към цялата тази приказка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за интересни супи:

Агнешка супа с коприва

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Крем супа от тиквички и… ягоди

Грузинска супа Харчо

Яхнията от кокошка се приготвя по много сходен начин на пилешката яхния. Разликата е, че месото от кокошка трябва да се вари повече от пилешкото, защото е по-жилаво. Яхнията от кокошка ще ви напомни за бабините манджички, които като малки много от нас са яли. Правя я точно по бабешки – сгъстявам я с малко брашно, с червен пипер. Можете да оставите малко повече сосче по желание, ако искате да си го отопите с прясно изпечена домашна питка. Това е ваше решение.

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Вижте още:

Мексиканска яхния

Постна боб яхния

Яхния от грах

Яхния от зелен боб

Яхния от нахут

Камутът е древна, едра пшеница, която през последно време печели все по-голяма и заслужена популярност у нас. Основно камут можете да намерите в био магазините.

В днешното предложение камутът се съчетава успешно със свежия вкус на спанака, моркова и чушката. Не само вкусово, но и цветове камута и зеленчуците се допълват добре. При готвенето особено ключово е да нахраним също и очите.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Банички – охлювчета с извара и спанак

Пълнени калмари с ориз и спанак

Pin It

Ако се чудите как да приготвите пуешко месо и по-точно пуешки бутчета, ето една сравнително лесна рецепта за пуешки бутчета на фурна. Аз лично предпочетох да премахна костта на бутчето и да го напълня с гъбената плънка. По този начин смятам, че пуешкото месо се овкусява много по-добре, отколкото, ако изпечем пуешките бутчета и отстрани в тавичката се задушат гъбите.

За да обезкостите лесно пуешкото бутче използвайте остър, къс нож и първо разрежете цялото бутче по дължина, като с острието се движите по продължение на костта. Правете къси движения с ножа. Конкретно при обезкостяването на пуешките бутчета ще са ви необходими остри домакински ножици или друг инструмент, с който да отрежете жилите.

За съжаление не във всяка месарница се продава пуешко месо, но в месарници Вашата месарница винаги има. Нещо повече – вече Вашата месарница предлага и доставка на месо по домовете – разгледайте сайта им и вижте какво предлагат. В месарницата можете да помолите да обезкостят пуешките бутчета вместо вас.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пуешки хапки на грил тиган

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

 

Pin It
supa_ot_cherveni_chushki_s_kashu_i_sirene

Последният хубав червен пипер е на пазара и е добре да се възползваме от възможността да си изпечем червени чушки за тази ароматна супа с червени чушки. Супата с печен пипер се поднася студена, става бързо и е доста питателна! Какво повече да искаме от една рецепта за супа?

Разбира се, можете да използвате и готови, консервирани печени червени чушки, но вкусът ще е една идея по-различен. Супата съм я овкусила със зехтин с лимон, но ако не разполагате с такъв можете да го замените със зехтин екстра върджин и да капнете няколко капки лимон (по желание). Също така съм добавила сурово кашу в супата от чушки и сирене Хармоника.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Картофена супа с козе сирене Меее

Кашкавалена супа

Крем супа от моркови с куркума

 

Pin It
rizoto_s_midi

Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз най-често италианците използват за рецептите за ризото. Независимо с какво ще бъде ризотото – зеленчуци, морски дарове, пилешко и т.нат. Всъщност оризът в ризотото има доста неутрален вкус и това помага на добавките към ориза да „изпълкат“. В случая с днешното ризото на преден план ще излезе вкусът и ароматът на черноморските миди.

За целта използвам черноморски миди, които предварително съм измила с четка (мъртвите съм ги изхвърлила) и съм запарила леко в тенджера. След това премахнах черупките и оставих само ядките им.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанак

Pin It

Лимецът е една от суперхраните и за радост добива все по-голяма популярност у нас. Наред с редицата полезни вещиства, на които е богат, лимецът е лесносмилаема храна и е подходящ за хора с непоносимост към глутен.

Предлагам ви една рецепта за пълнени камби, в плънката на която освен ориз се използва и лимец.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с боб

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Pin It
svinski_rebarza_sas_sos_yakitori_recepta

За пръв път използвам Якитори сос и останах приятно изненадане от балансирания му вкус. Харесвам сосове, при които на преден план не излиза никоя от съставките. В случая в този сос се усеща известна сладникавост, долавя се аромата на соевия сос и прецених, че сосът Якитори ще си подхожда много добре със свинските ребърца, които бях купила.

Самият сос якитори можете да намерите в по-големите супер маркети.

Ребърцата реших да приготвя в гювеч, като ги оставя по-дълго време във фурната да се задушават. Получи се прекрасен резултат, жалко, че не купих два пъти повече свински ребра!

Ето и още рецепта за ребрърца – ребра с чили и кафе.

Ако ви е харесала рецептата, харесайте фейсбук страницата на мерудия.бг.

 

лесна супа

Миналата седмица спонтанно решихме вкъщи, че ни се яде някаква лека, разтоварваща супа. В същото време да  е много ароматна и сгряваща.

Щом ще е лека, значи трябва да е с минимален на брой съставки, казах си аз и нарязах две картофчета, половин червена чушка, един морков и един малък лук. Получи се жълто-оранжево-червена супа.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Млечна супа с гъби

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Крем супа от моркови с куркума

Крем супа от круши със синьо сирене и физалис

Pin It