Гръцката салата дзаджизки (някъде можете да чуете да прозинзсят цацики, но не е правилно) е една от най-широко разпространените в южната ни съседка. Последните месеци в къщи я приготвям не знам вече колко пъти и определено гръцката рецепта е хит, независимо от сезона. Въобще Гърция ми е в кръвта това лято след като приготвих рецепта с октоподи, скариди по гръцки, гръцка салата с риба… Нямам търпение да идва септември и да стягам багажа към Ситония!

Салатата дзадзики си прилича доста до нашата снежанка – основата й е от цедено кисело мляко, има краставици вътре. Това, което отличава гръцката рецепта от българската снежанка основно са три неща – краставиците при гръцката салата са настъргани, а не нарязани на къбчета; краставиците са пресни, а не консервирани и навярно най-любопитното е, че дзадзикито се подправя с оцет и зехтин. Аз лично в нея добавям и щипка смлян бял пипер.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Салата с пълнени лимони

Pin It
oktopod_moskito_na_tigan_s_chesnovi_smachkani_kartofi

Във вторник по обяд отидох до рибния магазин Солунска риба на ул. Дойран 9-11. Това е един от най-добрите рибни магазини в София. Рибата и морските дарове винаги са пресни, персоналът е готов да ти даде съвет, ако поискаш такъв… Предпочитам да ходя да пазарувам гръцка риба във вторник следобед, защото не знам дали знаете гръцките кораби не влизат за улов в неделя и в този смисъл в понеделник няма как да намерите прясна риба. Та, във вторник по обяд бях в магазина, но за жалост колата, която караше риба все още не беше дошла. Нямах време да чакам колата, имах друг анагажимент, а и не исках да ми вдигнат колата (единственото неудобство на магазина в по-пиковите часове е паркирането). Та, отказах се от рибата и пререших – купих октоподи москино, които ми ги почистиха в магазина. Ето ето и моята рецепта за октопод с картофи:

Pin It
skaridi_garciq

Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).

Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.

За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:

Без бозуки, гръцка вечер не може:

http://www.youtube.com/watch?v=c33sNg45gPI

Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:

Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:

И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:

Pin It
pasta_s_morski_darove

В това ястие можете да комбинирате различни морски дарове – както от Черно море, така и от Средиземноморието и Северните държави. Аз заложих на скариди, черноморски миди и рулца от раци. По желание може да се сложат калмари, парченца риба, раци, лобстър.

Сварете пастата в подходяща тенджера и спазвайте съветите на мерудия.бг за варене на паста, за да постигнете максимално добри резултати.

Ако сте любител на рецептите с морски и речни дарове, посетете секцията за рибни предястия и основни ястия с риба и морски дарове.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Бързи спагети с магданозено песто и свинско филе на ленти

пагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Покрай цялата галимация по смяната на дизайна на блога нямах време да пиша и пропуснах да кажа, че курсът за домашен хляб на кулинарно училище Меню, за който ви споменах в поста за забавлението в кухнята беше страхотен. Успяхме да приготвим 12 вида хляб за двата дни.

Ето част от хлябовете от първата част на курса:

vidove_hlyab

Моят фаворит, колкото и травиално да е си останаха сливенските милинки, които Ива ни показа. Дали защото бях много гладна, дали защото това беше първият хляб, който изпекохме – влюбена съм в тези милинки!

slivenski_milinki

На следващия ден след кулинарния курс ми бяха останали няколко филии от френския пълнозърнест хляб, които реших, че мога да използвам за брускети. идеята спокойно може да се добави към списъка с идеи какво да правим с останалата храна.

frenski_palnozarnest_hlyab

 

Pin It
saint jacques

Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и изключително богати на вкус. Можете да ги намерите (макар и да не се продават във всички рибни магазини) живи, с черупките, а можете и да си ги купите изчистени и замразени.

Макар черупката да е по-тежка от самата семка, аз предпочетох първия вариант, точно заради атрактивността на самата черупка.

jivi_midi_Sen_Jak

Като за първи кулинарен опит с миди Сен Жак реших само да ги задуша леко с чесън и подправки, с малко зехтин, за да мога да усетя вкуса им. Обещавам скоро да ги опитам в комбинация с други храни и да видя резултата.

Ето и моята рецепта за миди Сен Жак на тиган:

Pin It
zaeshko_kontadino_s_presni_kartofi

Италианското значение на контадино е фермер. В този смисъл в рецептите „контадино“ били те със заешко, пилешко или постни можем да сложим зеленчуците, които се произвеждат в една италианска ферма.

Типичното обаче, което забелязах за ястията „контадино“ е, че на Ботуша в повечето случаи слагат и сушени домати. За това и аз към пресните картофи, морковите, белучката и чесъна към заешкото добавих и сушени домати. За да се получи една истинска италианска рецепта за заешко контадино.

Искам да направя уговорката, че заешкото, което приготвих е от питомен заех. Ако приготвяте дивеч или див заек, подготовката на самото месо трябва да е по-дълга и по-различна.

Вижте още една рецепта за заешко тук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Пукна пролетта и се опитвате да влезете в старите си пролетни поли, нали? Апетитните зимни гозби са си оказали влияние.

Ако искате да продължите да хапвате вкусно без да натоварвате стомаха си и да трупате килца – гответе тиквички.

Тиквичките са изключително ниско калорични, подобно на краставицата съдържат около 95% вода.

Предлагам ви една нискокалорична рецепта за пиле с тиквички на фурна с чеснов сос.

Ако сосът ви се вижда тежък или пък ще имате угризения след като го хапнете, по-добре полейте тиквичките само със сос от кисело мляко, пасиран чесън и копър. Също ще се получи вкусно!