Много рядко си позволявам да споделям рецепти, които не съм изпробвала лично и винаги изрично го упоменавам. Рецептата за Ками за крем карамел обаче си заслужава да се пробва, защото резултатът винаги е успешен.

Има няколко препоръки, които е важно да следвате, за да се получи домашният крем карамел добре. Според Камелия Нинакова те са:

  • Използвайте по възможност домашно прясно мляко и домашни яйца- дори в големите градове се доставят натурални продукти от различни ферми или използвайте био продукти
  • Не пълнете с вода тавата до ръба на купичките
  • Разтворете добре захарта в яйцата и в млякото

Ако имате горелка, можете да приготвите моята рецепта за крем карамел, която публикувах преди време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крем брюле

Кокосов тапиока крем с печени дюли

Летен крем карамел с праскови

Pin It
yagodova_torta_s_byal_shokolad

Навсякъде вече има ягоди, макар българските още да не са излезли. Очаквам ги с нетърпение, защото макар ягодите, които сега през март има да са много добри на цвят и аромат, като вкус не бих казала, че са уникални. Все пак се изкуших да купя ягоди, защото това е един от любимия ми плод. Харесвам всякакви рецепти с ягоди – както за сладкиши с ягоди, така и по-нестандартни рецепти, като тази супа с Крем супа от тиквички ягоди.

Мини тортата, която приготвих я изпекох в тава с размер 18 см. Съответно и тази рецепта е за доза за тава с диаметър 18 см. Ако правите тортата в стандартна тава (23-26 см), увеличете всички продукти двойно.

Ако сте фен на ягодите и десертите с ягоди, ето няколко идеи:

Пана кота с ягоди и кисело мляко

Ягодова корона с извара и шоколад

Ягодово тирамису без кафе

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
tikvenik_s_gotovi_kori

Няма нищо по-прекрасно от домашно разточените кори за баница / тиквеник, но отнемат страшно много време. Затова ви предлагам тази рецепта за тиквеник с купени, готови кори.

Рецептата за тази баница с тиква всъщност е на майка ми и е това е едно от традиционните ястия, която тя слага на масата за Бъдни вечер.

Продуктите са за тава с диаметър 40 см.

А опитвали ли сте някога кори за баница Хармоника?

Не забравяйте да харесате фен страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крем от тиква със стафиди и крем сирене

Печена тиква с мед и орехи

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Pin It
orizov_puding_s_kafe

Ако някой ви каже „десерт с ориз“ първата ви асоциация ще бъде най-вероятно – мляко с ориз. Но със съставките на сютляша (така се нарича млякото с ориз в някои краища на България) може да се експериментира много. Точно за тези от вас, които обичат да изпробват нови неща в кухнята е тази рецепта с кафе. Този богат на аромати пудинг с ориз съчетава свежия плодов вкус на портокала, с нежната ванилия и силния аромат на кафето. Десертът с ориз и кафе е изключително лек и нежен. Насладете му се!

Pin It
malinov_krem

Има редица готови кремове по супер маркетите напоследък! Но… ако искате да си го приготвите в домашни условия, от истински, пресни малнини – ето една рецепта за малинов крем.

 

Pin It
bishkotena_torta_s_pandishpanovi_rula_smokini_i_smetana

Пандишпановите блатове са си класика още от бабите ни и научите ли се веднъж да ги правите тортите и рулата ви винаги ще се получават безгрешно. Има само няколко дреболии, но изключително важни – една от тях е, че съдът, в който разбивате яйцата трябва да е абсолютно сух. Една капка вода и белтъците няма да се надигнат. Аз съм доволна как се получиха при моята бишкотена торта с пандишпанови блатове.

Другата изпитана рецепта си е с бишкоти – приготвя се бързо, няма начин и да искате да сбъркате. Ако решите да заложите на бишкотите – ето една рецепта за тирамису с бишкоти и ягоди.

Както някои от вас са забелязали аз съм любител на италианската кухня и в къщи вече се шегуват с мен когато говоря за това и се смеят, че всичко в кухнята идвало от ботуша. Разбира се, това не е така, но за бисквитите е вярно, че са италианско чудо 🙂 За английскоговорещите – ето един интересен пост за произхода на бишкотите.

Да се захващаме за работа сега, че печене на пандишпанови блатове ни чака!

Pin It
panirani_banani_sas_sos_ot_borovinki

Панираните банани ги асоциирам с китайските ресторанти. Реших обаче да изпробвам рецептата за панирани банани в домашни условия и то взе че стана 🙂

Най-често панираните банани се поливат с мед, понякога се поръсват и със сусам. Можете да експериментирате. Аз имах готов сос от боровинки и използвах него!

Да ви е сладко!

Pin It
sledobeden_sladkish_melanj

От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите майки или по-скоро баби правеха следобедни кексове и канеха приятелки на кафе и раздумки 🙂

Спомням си как баба ми канеше следобед съседките, правеше кафе и го поднасяше с ароматни бисквити и сладкиши. А вечер веднъж или два пъти в месеца ходеше да гледа стари градски песни в някое от читалищата в Шумен. Понякога ме вземаше със себе си и ясно си спомням как идваха сервитьорите и сервираха лъжичка бяло сладко потопена в чашка с вода върху плетени на ръка каренца.

Масите бяха изключително малки, каквито днес можете да видите в Париж например. Атмосферата беше изключително приятна, жени и мъже на над средната възраст, всички облечени елегантно, жените излезли няколко часа по-рано от фризьор или поне свалили ролките от косите.

Този сладкиш ме връща точно в тези уютни и безгрижни детски години. Физлисът, с който декорирах моя кекс „меланж“  сега е изключително модерен, но истината е, че много от бабините приятелки си го отглеждаха по терасите.