Открих охладено патешко месо в София и съм много щастлива! Приготвяла съм и преди патешко месо, но в общия случай е било замразено, вносно; а сега има свежо, българско патешко месо. И така… реших да приготвя салата с патешко бонфиле и леща. Използвах френска леща, която има по-различен вкус както от традиционната наша българска леща, така и от червената.

Патешките бонфилета се приготвят лесно – можете да ги панирате, както аз направих или да ги приготвите например на тиган. Ето няколко идеи как се приготвя патешко бонфиле:

Патешки бонфилета с карамелизиран ананас

Патешко бонфиле на тиган

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

 

Ако питате виенчани, те никога няма да са чували за рецепта за шницели от кайма. Ние обаче не ни пречи да експериментираме и да си направим пилешки шницели с бадеми. Единствено трябва да намерите месарница, където предлагат мелене на месо – пилешко. Другият вариант е да си го смелите у дома, ако имате как. Към пилешката кайма добавих и смлени в блендера бадеми. Може да оставите бадемите на малки парченца, но трябва да предупреждавате, че ще хрупкат шницелите.

Вижте как преди време приготвих шницели с кайма и картофи. Особено важно е, когато пържите шницелите – независимо дали са от кайма или класически да ги слагате в силно загрята мазнина. По този начин няма да бъдат много мазни, напоени с мазнината.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Свински шницел с картофи

Свинско с хрупкава орехова коричка

Наскоро попаднах на топеното сирене с подправки Bio Verde и съм очарована. В кутийката има по 4 сиренца от двата вида – едното сирене е с по-изчистен вкус, по-натурално, а другият вид (любимият ми) е със зеленикъв цвят и божествен аромат на подправки. Дори и само намазано на сухар сиренето е божествено, но аз реших да го комбинирам с изварата на Хармоника и го използвах за плънка на чушки бюрек.

Разбира се, ако нямате топено сирене у дома, можете да приготвите и чушките бюрек по класическата рецепта.

Вижте още:

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Панираните свински каренца са ми любими. Приготвят се бързо и винаги предизвикват „уау“ ефект. Ключово важно обаче, за да ви се получат свинските карета е месото да бъде крехко. Това означава, че или трябва да го окрехкотите добре (с окрехкотител за месо или със специална сол, която би направила месото по-крехко). Аз обаче залагам на свинско контрафиле, което традиционно си е по-крехко и се получава без излишни химии и процедури 🙂

Свинското контрафиле за тази рецепта за свински карета с пармезанова коричка трябва да не е нито много тънко (за да не стане сухо), нито много дебело (за да може да се изпече добре). Оптимално дебелината на свинските карета трябва да е около 1,2 – 1,5 см. Можете като купите свинското месо да го осолите и начукате леко – по този начин то ще изтънее.

С гарнитурата може да експериментирате – може да приготвите задушени картофи с копър и чесън или бланширани зеленчуци. Като цяло е добре да избегнете от пържените гарнитури, за да не стане вечерята ви прекалено тежка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Роле от свински плешка

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Свински котлети със сос уорчестър

 

 

Pin It

Рулото Стефани го заобичах в детството си. Едва ли има всъщност българин, който да не обуча руло Стефани. И да има, по-скоро е изключение 🙂

Има различни рецепти за рулото, основно се различават по това как се овкусява каймата. Аз лично добавям лук, нарязан на ситно, но ако предпочитате може да го избегнете. Също така има вариации и в подправките, които се слагат в каймата. Възможностите са много – черен пипер, магданоз, кимион, кориандър, чубрица, червен пипер…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бутер кошнички с моцарела и кайма

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма

Ето още една рецепта за есенните дни, в която можете да използвате последните хубави домати на пазара.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Пилешки късчета с лук в доматен сос

Пилешко със сирена в сметанов сос

Пилешко със соеви кълнове и карамелизирана белучка

Pin It
recepta_za_milinki_s_kiselo_mlyako

Милинките са една от любимите ми закуски! Особено подходящи са за съботна или неделна закуска. Цялата къща започва да ухае на прясно изпечен хляб. Можете да поднесете милинките с айран, кисело мляко и въобше кой с каквото обича.

Имам една много сполучлива рецепта за сливенски милинки, която съм публикувала преди време. Нейното предимство е, че не изисква тестото да втасва няколко пъти, както при тази рецепта за милинки. Но изборът е ваш – дали да изберете рецептата за сливенските милинки или рецептата за милинки с кисело мляко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан

Пита слънце

Пита слънце – II вариант

Pin It

Чушки бюрек са едно от любимите ми ястия от детството. Аз ще ви покажа как винаги са се приготвяли чушките бюрек у нас, като ви дам и няколко идеи как да промените леко рецептата, а вие ще прецените как да приготвите чушките.

Можете да изпечете и да обелите чушките от предния ден. Независимо как ги печете – дали с чушкопек, във фурната, на котлона, после докато ги белите трябва да внимавате да не ги разкъсате, защото вероятността плънката да изпадне докато ги панирате е по-голяма 🙂

По желание в плънката можете да сложите 1-2 с.л. домати (настъргано) или доматено пюре. На мен лично чушките бюрек ми харесват повече, когато в плънката има домати, но това е въпрос на вкус. По същия начин стои въпросът с магданоза в плънката 🙂

Според различните рецепти чушките бюрек се пълнят с различно количество плънка. Аз може би слагам една идея повече плънка от обичайното, като внимавам да не изпадне при панирането.

Вижте още:

Мусака с три цвята чушки

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Pin It
kjufteta_ot_chervena_lesta

Червената леща  е един особено благодатен продукт и с малко повече въображение може да се използва в десетки рецепти. Моето предложение за рецепта с червена леща е следното: кюфтета от червена леща с куркума. В тази рецепта използвах турска червена леща Олабио. Да, освен индийците, турците също са майстори на варивото.

Подправките в кюфтетата могат да ви напомнят леко за индийската кухня. Но вкусовете няма да са толкова пикантни. Иначе казано – приятна изненада и разнообразие към зимните ни рецепти!

Не забравяйте да харесате страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

Pin It
file_zepura_sas_zelena_salata_s_bulgur_i_nar

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

Независимо какво панирате, риба, сирена, кашкавал, месо, винаги използвайте в панировката сухи вместо пресни подправки. Пресните ще изгорят лесно и панировката няма да де получи добре. Можете да експериментирате с подправките – аз сложих прясно смлян пипер меланж, мащерка, магданоз и кориандър. Отскоро имам специален уред за рязане на подправки, който има приставка и за натрошаване (за черния пипер) и там смесих всички подправки. После добавих само брашно и галета и се получи прекрасна панировка за риба.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It