агнешко-бутче-с-горчица-и-кисело-мляко

Ако се чудите как да приготвите агнешко за Великден или Гергьовден или просто искате да сготвите агнешко у дома – това е много добър начин да зарадвате любителите на агнешко. Рецептата можете да изпълните както с агнешко бутче, така и с агнешка плешка. По желание може агнешкото бутче да бъде нарязано на порции (помолете във Вашата месарница да го направят вместо вас), а можете и да го изпечете цяло – както направих аз. Използвала съм джоджен – традиционна подправка за агнешко по нашите ширини, както и червен пипер, черен пипер и сух чесън. Можете да замените сухия чесън с паста от пресен чесън. Куркумата в случая е по-скоро за цвят в случая и не толкова за вкус.

Удобното на рецептата е, че можете да почистите месото, да направите разрезите и да мариновате агнешкото бутче предваритено, да го оставите в хладилник и да го изпечете преди да дойдат гостите 🙂 Извадете месото от хладилника един час преди да започне печенето и го оставете на стайна температура.

Поднесете с гарнитура или салата по ваш вкус. Може да направите към агнешкото и дроб сърма за разкош!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Някои галено ги наричат „клопсчета“, но на практика това е рецепта за кьонигсберски кюфтенца, които се предлагат в Германия. Истината е, че на пръв поглед нито аншоата, нито каперсите ги свързвам с немската кухня, но резултатът е приятен и ви препоръчвам да пробвате тази рецепта за немските кюфтета. Рецептата я видях преди няколко дни тук и реших да я приготвя и у нас. Всички я харесаха!

Аз лично използвах телешка кайма, но можете да направите кюфтенцата и със смес от свинска и говежда. Другата основна промяна, която си позволих е да не слагам карамфил, защото у нас тази подправка не е на почит ( да не казвам, че е в забранителния списък). И така… Да ви е сладко!

Харесайте страницата на merudia.bg Vashata_mesarnicaвъв фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето още едно мое предложение от блога на Белла – салата с паста, майонеза и бекон.

Харесва ми комбинацията от паста, бекон, царевица и краставица, защото има от всичко – свежест, месце, нещо хрупкаво… А майонезата обединява в едно всичките съставки в салатата и й дава завършеност. И така – слагайте пастата да се вари и да се захващаме! Рецепта за салата с паста и майонеза!

Ако искате да наблегнете на вкуса на пастата и именно пастата да бъде акцентът в салатата – сложете 300 грама суха паста. В противен случай, ако желаете майонезеният вкус да бъде преобладаващ – заложете на по-малко паста (около 200 грама). Аз лично предпочитам първият вариант!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за салати с паста и майонеза:

Бърза салата с макарони и краставица

 

 

Утре е Никулден и ви предлагам една рецепта с телешко, в която има риба, но основното все пак си остава месото. И то не какво да е, а телешко бонфиле! Ако обичате риба, но повече харесвате телешко – тази рецепта за витело тонато е за вас! На практика това е запечено телешко бонфиле, което е нарязано на тънки шайби и отгоре е полято с майонезен сос с риба тон.

Витело тонато можете да го поднесете като предястие, а защо не и като основно ястие – то е достатъчно питателно. В Пемонте, където е родината на витело тонато-то, ястието се сервира основно през лятото и винаги студено.

Телешко бонфиле на разумна цена се продава във Вашата месарница – правят и безплатни доставки до дома!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bgVashata_mesarnica

Вижте още:

Зелена салата с риба тон и царевица

Паста с риба тон на фурна

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Pin It
salata_s_karfiol_kapersi_i_maslini

Тази салата с карфиол е по идея на майка ми. Нейно е и изпълнението…  и всичко! В тази връзка по отношение на салата мога само да ви кажа да я пробвате! Салата е с много средиземноморски дух, за това навярно е по-добре да използвате зехтин вместо олио.

Между другото мои приятели ми донесоха като подарък от Малта каперси от Гозо. Скоро ще ги пробвам и ще пиша специално за това.

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Карфиол темпура

Крем супа от карфиол и броколи

Pin It
cherven_bob_s_kafe_i_barban

Съчетанието на червения боб, с кафе, бърбън и лют чили сос превръщат това ястие в незабравимо вкусово преживяване за предстоящите празници. Защо да не пробвате нещо нестандартно, което отнема само 5 минути, за да се приготви (даже по-малко, за да смесите всички продукти) и после само да го „хвърлите“ във фурната за два часа?

Pin It
razyadka_s_pecheni_chushki_i_chesan

Ароматът на печен пипер ми създава усещане за дом и за уют. Обичам го от дете. Нямам чушкопек, но успешно пека пипер във фурната увит във фолио. Приготвих с печени чушки един десерт, който ще ви покажа скоро, а с останалите – тази лесна и бърза зарядка с извара и чесън.

Pin It
zaeshko_na_skara

Макар да съм готвила заешко на няколко пъти, не знам защо не ми е страст. За това ви предлагам една изпитана рецепта на един мой приятел – Теодор, който приготвя заешкото месо на скара и (забележете) то става крехко и сочно!

Според Теодор, много хора не приготвят заешко, защото ставало бавно, трудно, но за него (и за мен) най-трудно е обезкостяваното на месото. За целта той използва месото от гърдите и корема (който е по-мазен).

Снимки: Т. Владов – личен архив

 

Pin It