kish_sas_siomga_i_rikota

Слънцето препича през прозореца и на мен ми се хапва нещо леко. Сещам се за рикотата в хладилника и в главата ми изплуват десетки идеи как да я използвам. Замислям се за някакво предястие като хрупкавата целина с рикота или пък някой сладкиш като торта Къртичина. Обожавам го това сирене!

Решавам да го комбинирам с пушена сьомга. Ха, изненада! Кутийката рикота е начената! Каква ли изненада е това след като всички в къщи обичат рикота и всякакви рецепти с рикота. Ще ми се наложа да добавя и малко извара в такъв случай!

 

cottage_pie

Котидж пай или още селски пай си е традиционно ирландско ястие. Когато се пръв път го опитах си помислих, че всъщност това си е ирландска мусака.

На практика ирландският котидж пай се приготвя от кайма, зеленчуци и подправки, „запечатани“ с намачкани картофи или картофено пюре. Приготвя се изключително бързо, вкусът е много близък до българския и в този смисъл няма как да сбъркате с тази рецепта.

 

Обожавам китайската кухня, макар да знам, че в никакъв случай не е от най-здравословните. След като бях в Китай, също ми се потвърдиха съмненията, че в нашите китайски ресторанти китайските ястия са изключително побългарени и вкусът доста адаптиран за българи.

Истински се запалих по китайската кухня обаче не в Китай, нито в България, а в Щатите, където един от най-вкусните ресторанти за fast food се оказа Panda Express – ресторант за бързо хранене с китайска храна. Да си оближеш клечките 🙂 Никога не съм яла толкова апетитно телешко с броколи – обиколих поне 5 ресторанта в София и се оказа, че никъде не се предлага телешко с броколи. Може би това е знак, че трябва да ви ги приготвя и покажа.

Но да се върнем към рецептата за оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове: