Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Какво е млечно телешко месо всъщност?

У нас терминологията за телешкото месо не е особено точна. По принцип телешко е правилно да се рече месото от телета до около 9 месечна възраст, които са сукали до шестия-седмия месец.

В България обаче това се нарича млечно телешко (телешко от сукалчета). Млечните телета са на възраст 3-4 месеца и реално са били само на млечен режим. Месото е изключително крехко, приготвя се бързо, за разлика от старото и младото говеждо месо. У нас масово на младото говеждо месо (от 10 до 24 месеца телета) се казва телешко, което не е особено правилно. Не навсякъде продават  млечно телешко месо, аз лично го намерих във Вашата месарница. За тази рецепта с млечно телешко използвах котлети.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пакери с телешки жулиени

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Крехко телешко в уок с моркови и лук

 

 

 

Pin It
rizoto_s_midi

Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз най-често италианците използват за рецептите за ризото. Независимо с какво ще бъде ризотото – зеленчуци, морски дарове, пилешко и т.нат. Всъщност оризът в ризотото има доста неутрален вкус и това помага на добавките към ориза да „изпълкат“. В случая с днешното ризото на преден план ще излезе вкусът и ароматът на черноморските миди.

За целта използвам черноморски миди, които предварително съм измила с четка (мъртвите съм ги изхвърлила) и съм запарила леко в тенджера. След това премахнах черупките и оставих само ядките им.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанак

Pin It
ribna_salata_s_grah

Реших да приготвя салата, което да е модификация на салатата с рулца от раци и грах. Реших вместо царевица да сложа кисели краставички и за да стане още по-рибна прибавих и една консерва риба тон.

За да стане по-засищаща прибавих и два сварени картофа, нарязани на кубчета. Получи се приятна комбинация.

Аз лично забравих да сложа, но биха й отивали на салата няколко капки соев сос Кикоман.

Харсейте нашата фен страница.

Pin It
salata_s_rulza_ot_razi

Това е една от първите салати, които се научих да правя като ученичка. Рецептата я знам от един шуменски приятел на цялото ми семейство – чичо Добри. Приготвя се изключително бързо, можете да я приготвите от сутринта за вечерта или от предния ден. Даже по-добре, ако направите така. Ще си поеме лимончето по-добре.

Pin It