Интересното на тази рецепта за шишчета е, че вместо да се използват цели парчета месо се използва наденица, нарязана на парчета. Между всяко от парчетата се слага зеленчук – червена чушка, зелена чушка, лук, гъби, морков – с каквото разполагате и каквито зеленчуци обичате. Шишчетата с наденица можете да запечете както на грил, барбекю, така и да оребрен тиган или на фурна. Аз лично за пекох шишчетата със зеленчуците на фурна.

Към шишчетета можете да поднесете за гарнитура бобена салата или нещо по-свежо – салата дзадзики например. Аз нямах време да приготвям каквито и да е гарнитури и използвах истински смилянски боб, който имах сварен от предната вечер. Подправих го само със сол, оцет и олио от гроздови семена.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=tn_tnmn Vashata_mesarnica

Вижте още:

Рибни шишчета от бял амур

Пуешки хапки на грил тиган

Редено свинско

Хапки със скариди и авокадо

 

 

Pin It
gabi_s_chesan

Гъбите с чесън са подходящи както за гарнитура така и за предястие. Дори могат да се похапват като основно ястие по време на постите, които са в момента (Коледни пости – от 15 ноември до 24 декември).

От друга страна задушените гъби с чесън са особено подходящи за сезона, защото чесънът е естествен антибиотик, има антибактериални свойства и спомага в борбата с настинките и простудните заболявания. За да бъдат гъбите с чесън максимално полезни, за рецептата използвайте качествен зехтин, в който да ги задушите.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Гъби с кестени и праз

Млечна супа с гъби

Писюр кюфте с гъби

Pin It
svinski_vrat_na_furna_sas_zelenchutsi

Един от най-вкусните начини да приготвите цяло парче свински врат на фурна е като го запечатате от всички страни. Как се запечатва месо? 🙂 Когато загреете мазнина (олио, масло, зехтин или комбинация от масло и зехтин например) и запържите местото от всички страни до златисто. След това го запичате във фурна на не много силен огън за продължително време. Като не забравяте да добавите бульон (или в случая бира).

За да избегна запържването в тази рецепта за свински врат с бира обаче аз директно го „метнах“ във фурната. Свинското се получи също изключително вкусно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински врат със соев сос на тиган

Свински джолан с прясно зеле и боб

Свински ребра в сладко-кисел сос

 

Pin It

Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!

Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Ако постите, това е една рецепта, която може да включите в менюто си сега, когато траят Великденските пости. Ако пък не постете просто можете да се насладите на богатството от вкусове и аромати в това изкушение наречено червена леща с гъби шийтаке. Има десетки начини как да приготвите гъбите шийтаке – най-общо казано всяка рецепта, която намерите и в нея има гъби, можете да ги замените с гъби шийтака.

За още по-богат аромат в рецептата за тази яхния има и сушени червени чушки. Традиционно когато приготвям червена леща добавям букет от сухи и пресни подправки – лют червен пипер, куркума, черен пипер, пресен кориандър, магданоз, чубрица. Вие сами можете да направите своя ароматен микс от подправки, а можете и да следвате моите съставки (виж по-долу при останалите продукти).

Ако желаете да направите лещата по-пикантна, заложете на щипка кайенски пипер, а защо не и малко съчуански.

Вижте още:

Каква червена леща да изберем?

Кюфтета от червена леща с куркума

Леща по сръбски

Pin It
mlechna_supa_s_gabi

Обичате ли гъбена чорба? Ако обичате гъби в ястията, тази супа с гъби и мляко ще ви хареса. В рецептата за гъбената супа използвам различни видове гъби – консервирани гъби (гъбен микс на De Rit), сушена манатарка и пресни печурки.

Комбинацията от различните гъби придава изключително богат аромат и вкус на млечната супа с гъби. Ако сушената манатарка не е смляна, можете да я попарите в малко вода, да я нарежете на малки парченца и да я добавите към супата. Ако искате можете да замените пресните печурки с гъба кладница, например.

Вижте още:

Гъбен микс De Rit с гъби намеко

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Гъби с кестени и праз

Гъби с чесън

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
pikantna_supa_s_bira_i_bekon

Бирата се използва често в кулинарията, особено в държавите, които имат дългогодишни пивоварни традиции. Защо тогава и ние да не включим бирата в рецептите си? Единствената популярна рецепта с бира, за която се сещам (майка ми в детството ми я приготвяше често) е пиле с картофи и бира.

Аз ще ви предложа първата рецепта с бира в моя кулинарен блог и тя е за супа с бира и бекон. Отначало бях скептична за вкуса на супата след като сложа бирата, но се получи много приятен аромат. Определено по-различен от този,  който би се получил, ако вместо бира в супата бях сложила зеленчуков или месен бульон. Пикантният вкус на супата се дължи на малкото количество кайеснки пипер, който добавих. Вие можете да го замените по желание с лют червен пипер или сушена люта чушка.

Ако сте любител на бирата сигурно ще ви е интересно да прочетете за най-богатата колекция от бирени бутилки в света.

Харесайте страницата ни във Фесбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
spaghetti_s_pile_gabi_i_kafe_v_smetanov_sos

Защо да не излезем от класическата рамка, която ни поставя италианската кухня по отношение на пастата?

Предлагам ви да приготвим една нестандартна рецепта. Спагети с пиле, гъби, сметанов сос – до тук класика! Какво ще се получи, ако прибавим цели зърна от кафе… Любопитно!

Кафените зърна са високо абсорбиращи на аромати. Когато се сложат в сметаната, те извличат киселия й вкус, омекотяват вкуса й и придават интересен аромат.

За тази рецепта за спагети използвайте кафе с много арабики – те са ароматни кафета.

Ако асоциирате кафето по-скоро с десертите, разгледайте следните рецепти:

Шоколадов мус с кафе

Трюфели с кафе

Къпкейк с нес кафе

Вижте още как правилно да сварите спагетите.

Pin It
supa_s_kaima_i_zelelnchuzi

В българските кулинарни книги, супа с кайма май, че не можете да намерите. Популярна е рецептата за супа топчета. Но защо да не използвате каймата без да я правите на топчета. Използвайте зеленчуци според сезона, за по-богат аромат на супата и любимите си подправки. Вярвам, че сред най-подходящите подправки за магданоз, чубрица, целина, лук (може и сушен), риган.

Аз лично използвам само няколко капки мазнина за супата, защото мазнината от каймата, дори и телешка да използвате е достатъчна.

Pin It

Макар на италиански „parmigiana“ да означава „от Парма“, италианското ястие произхожда от южна Италия. Най-често пармиджана се прави с патладжани, но аз ще ви покажа и как можете да го направите от тиквички. Приготвя се както посна пармиджана, така може да се добави пилешко или друг вид месо. Традиционно отгоре се запича с италианско сирене – било то моцарела или пармезан.

Деан, който е най-месоядният човек на света, след като опита пармиджаната каза, че това е най-вкусното посно ястие, което някога е опитвал! Прекрасно основно ястие (или предястие) за края на лятото. Насладете му се!

Вижте още:

Италианско предястие с песто от тиквички, прошуто крудо и моцарела

Крем супа от тиквички

Пилешко с тиквички на фурна полято с чеснов сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg