Предлагам ви една супа, която носи пролетно настроение и обикновено след като приготвя първата агнешка супа за годината – скоро след това идва време да прибирам ботушите и зимните якета на високо. Какво по-хубаво от това!

Дойде сезонът на агнешкото с други думи. Ето едно предложение за супа от агнешки набор. Добре е да се подбере по-малък комплект, макар стандартно в месарниците комплектите да са около 1.5 кг. Все пак – ако комплектът е голям, можете да използвате част от него, а другата да замразите за друга агнешка супа или да го използвате за дроб сарма.

Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Агнешка супа с коприва

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

siomga_s_devisil_na_furna

Миналия месец бяхме на гости на приятели и домакинята беше приготвила сьомга с девисил. Рибата беше апетитно запечена, сочна и ароматна. Щом Деан, който не е най-големият фен на рибните ястия, хареса сьомгата, значи рецептата наистина е сполучлива.

Девисилът е една от най-често използваните подправки за риба. Вярвам, че в тази рецепта за сьомга, ако замените девисила с копър също ще се получи добре.

Моята гарнитура към сьомгата беше различна от тази, която бяхме опитали преди. Аз заложих на бланширан зелен боб, който овкусих с масло и чесън.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
svinksi_gardi_na_furna_s_oriz_i_spanak

Коледа наближава и тези, които не постят все по-често прибягват до по-питателните рецепти с повече месце. Рецептата за свински гърди с ориз и спанак е точно такава.

Аз лично предпочитам първо леко да сваря гърдите, като след като първоначално водата заври, я изхвърлям и доливам нова. После бульона го използвам за самия ориз. По отношение на подправките добавям магданоз, девисил, щипка домати на прах, черен пипер (или шарен пипер) чесън, съвсем малко асефатида.

Pin It
palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It
luchnik_ot_botevgrad

За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на гости на една приятелка и леля и беше приготвила лученото изкушение. Точно по тази причина свързвам лучника с Ботевград. Нямам спомен как изглеждаше лучника, колко дебели бяха блатовете, как беше нарязан, спомням си единствено, че беше изключително дъхав, ароматен.

Минаха няколко години и втори път лучник не опитах. За това помолих лелята на Меги – Калина да ми даде нейната рецепта за лучник. Тя веднага ми я прати и аз запретнах ръкави! Първи опит за лучник – стана вкусен, макар да не изглеждаше по начина, по който си го представях!

Смятам, че отделните пластове тесто станаха прекалено дебели – просто ми дойдоха гости и тестото втасва по-дълго време от обикновеното, но въпреки това стана толкова вкусен, че никой нищо не забеляза. Всички спряха да говорят и единствено се чуваше хрупкането от коричката на лучника.

Pin It
ribena_chorba_sas_siomga

Колкото повече вида риба сложите в една рибена чорба, толкова по-богата на вкусове ще бъде тя! Аз обаче искам да ви покажа една рецепта, която е само с един вид риба – сьомга и интересният вкус на чорбата идва от букета зеленчуци към рибата.