рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

Настроението ми е пролетно, очаквам скоро Великден и съответно от фурната у нас се носи аромат на агнешко месце… След като тази седмица ви предложих да си сготвите агнешки котлети с цитруси и шпиковано агнешко с дъх на барбекю, сега идва ред и на още едни хапки – този път – агнешки хапки с кориандър и къри дип. Ароматът им в съчетание със сосчето ми напомня за Индия и за нашето пътуване с Деан до там преди година и половина…

Идеята за дипа и по-точно за начина на приготвянето му (с пасиран суров лук, който се запържва в масло ги) е заимствана от една рецепта, която ми показаха по време на кулинарния курс, на който бях в Делхи.

Всяко къри е различно и по тази причина, освен че слагам къри добавям и по малко от любимите ми подправки, за да засилят вкуса му с аромати, които най-много харесвам.

И така… да се захващаме за готвене, защото агнешките хапки са бо-же-стве-нииии!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Агнешко с картофи

Агнешко с коприва, мляко и яйца

Рецептата за агнешки тажин с нахут е адаптирана от книгата Maroccan – Woman’s Weekly. Истината е, че някои от подправките в рецептата леко ме притесняваха. Така например аз не съм особен почитател на джинджифила и за това макар в рецептата по-долу да съм писала, че се слага 2 с.л. (както е в оригиналната рецепта за агнешки тажин с нахут) аз сложих една щипка джинджифил. Вие преценете колко джинджифил да сложите според вкуса ви.

Класиката в Мароко е тажина да се поднесе с марокански кус кус. Аз така и направих.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с агнешко:

Агнешко с марокански кус-кус

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешки котлети с аспержи

Коледа наближава и е крайно време да подготвим коледните медени сладки. Колкото по-дълго време престояват, толкова по-хубави стават според мен. Дали ще ги декорирате или не – това оставам на вас. Аз лично тази зима не съм декорираа коледните меденки – хапваме ги така – хрупкави, ароматни… отвсякъде коледни 🙂 Много важно за тази рецепта за коледни медени сладки е медът да не бъде захаросан. Трябва да бъде в течна форма.

Вижте как можете да декорирахте коледните меденки под формата на коледни елхи.

Ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил са сред най-коледните подправки. В комбинация с меда се задава една обещаваща рецепта за коледни меденки – не мислите ли 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Коледни сладки

Коледен десерт – Дядо Коледа сладкишчета

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

krem_ot_tikva_s_krem_sirene_i_stafidi

Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази причина не трябва да я подценяваме. Напротив, целенасочено тиквата трябва да присъства в менюто ни. Тиквата е полезна заради богатото си съдържание на витамини. Особено любопитно е съдържанието й на витамини К и Т, които не са особено популярни в останалите зеленчуци.

Има десетки рецепти  с тиква и главното й предимство е, че се приготвя бързо и лесно. Можете да я приготвите на пара, печена, варена… Моят съвет е, ако варите тиквата във вода, след това да не изхвърляте бульона, а да го изпиете или да използвате за друго, защото голяма част от полезните й вещества остават именно във водата, в която е варена.

Едни от най-популярните подправки, които подхождат на тиквата са канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил… Можете да подсладите тиквата както със захар, така и с мед, кленов сироп, меласа. Ядките и тиквата също се „харесват“. В тази рецепта за крем от тиква със стафиди и крем сирене съм използвала стафиди.

Ето още няколко идеи за рецепти с тиква:

Комбус – десерт с тиква и дренки

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

Коняк с тиква и канела

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
skaridi_garciq

Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).

Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.

За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:

Без бозуки, гръцка вечер не може:

http://www.youtube.com/watch?v=c33sNg45gPI

Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:

Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:

И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:

Pin It

Покрай цялата галимация по смяната на дизайна на блога нямах време да пиша и пропуснах да кажа, че курсът за домашен хляб на кулинарно училище Меню, за който ви споменах в поста за забавлението в кухнята беше страхотен. Успяхме да приготвим 12 вида хляб за двата дни.

Ето част от хлябовете от първата част на курса:

vidove_hlyab

Моят фаворит, колкото и травиално да е си останаха сливенските милинки, които Ива ни показа. Дали защото бях много гладна, дали защото това беше първият хляб, който изпекохме – влюбена съм в тези милинки!

slivenski_milinki

На следващия ден след кулинарния курс ми бяха останали няколко филии от френския пълнозърнест хляб, които реших, че мога да използвам за брускети. идеята спокойно може да се добави към списъка с идеи какво да правим с останалата храна.

frenski_palnozarnest_hlyab

 

Pin It
sladki_formichki_koteta

Бумът на сладките у нас е по Коледа – във всичките им разновидности – канелени, джинджър кукис, с ром, с ванилия, в портокалови корички и какво ли още не.

Снощи обаче бяхме на гости на едни приятели, които имат изключително симпатична малко принцеса и майката й иска да дава и дава домашни бисквитки и сладки вместо купени с много „Е“-та и различни неподходящи за малки деца (и не само) съставки вътре. Как да се справите със злоядите деца, особено с тези, които не искат да похапват плодове можете да намерите тук.

Та, аз изнамерих снимките на тези сладки, които не са типично коледни. Мисля, че са атрактивни за деца, особено с формата си – котета.

Тестото за формички за дребни сладки е универсално и може да се използва независимо в какви формички го изрязвате.

 

Pin It