Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

svinski_djolan_v_gjuvech

Традиционно зимата се приготвя свински джолан. Сред най-популярните рецепти в случая е джолан със зеле и боб. Разбира се, зимата можете да приготвите джолана и с кисело зеле. Пробвала съм да шпиковам джолана и да го поднеса с пресни картофи – става чудесен. Става добре и когато джоланът се приготви на гулаш.

Аз ще ви предложа една рецепта за джолан в гювеч. За гарнитура съм подбрала картофено пюре, но вие можете да я замените с друга по избор. В случая по-интересната част на рецептата е джоланът и по-точно фактът, че се пече в гювеч. За целта избрах джолан с кожа. Тъй като в гювеча месото предполага да се пече поне 5 часа, сметнах, че мазнината по кожата ще изиграе добра роля и няма да се налага да добавям мазнина при печенето.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
falshiva_shkebe_chorba

Виждам, че една от рецептите с най-голям интерес е тази за шкембе чорба. Сигурна съм обаче, че много хора не са харесали вкуса на шкембето, а има и такива, които не го харесват и без да са го опитали (!!!). Независимо каква е причината да не хапвате шкембе, можете спокойно да опитате рецептата за фалшивата шкембе чорба, която ви предлагам. В нея телешкото (или свински) шкембе е заместено със ситно нарязан свински джолан. За разлика от най-често приготвяната ми рецепта за шкембе чорба с кисело мляко, в тази използвам прясно мляко. И пак се получи много добре.

Традиционно шкембето се подправя с чесън, оцен, лют червен и черен пипер. Аз използвах същите подправки и за тази рецепта. Наскоро попаднах в София на лют, турси червен пипер в зехтин. Много добре смятам, че вкусът му подхожда на чорбата с джолан. Най-сигурното място да си го набавите са турските пазари; Египетският пазар в Истанбул или вчрвам, че го има и в арабските магазини по Пиротска.

Pin It
svinski_djolan_sas_zele_i_bob

Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.

Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.

Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.

Pin It

Пресните картофи стават все по-едри и по-едри и аз реших да хвана последния влак и да купя 1 килограм, които да ги сготвя цели. В къщи само аз предпочитам пресните картофи, пред старите и за това реших да компенсирам другите, които са джолан – lovers 🙂

Предлагам ви рецепта за джолан на фурна, който шпиковах и изпекох с пресни картофки.

Ето още една моя рецепта за свиснки джолан – унгарски джолан гулаш.

Pin It
ungarski_djolan_gulash

Традиционно унгарският гулаш се приготвя от телешко месо, лук, червени чушки и червен пипер. Прави се като яхния, като се предпочита месо от джолан, защото от жилите в джолана яхнията се сгъстява.

Най-добрият начин както вече споменах е да приготвите рецептата за гулаш с телешко месо, но обработката му отнема значително повече време. Аз с толкова време не разполагах и по тази причина сготвих унгарския джолан гулаш със свински джолан и се получи великолепно.

Макар да не се виждат на снимката, поднесох унгарския джолан гулаш с печени на фурна картофи с майонеза. Обикновено унгарците го сервират с варени картофи или качамак.

 

Pin It