градинска-салата-с-горчичен-дресинг-с-нар

За тази рецепта ви е необходим микс от зелени салати – може да използвате готов пакетиран или да си накъсате сами. Може да изберете маруля, лоло россо, лоло биондо. Аз лично рукола не съм сложила, защото тя има по-остър и леко пикантен послевкус, който би променил характера на салатата като цяло, но ако обичате – сложете и рукола.

Най-интересното в тази салата наред с богарството от зеленчуци е самият дресинг. За него използвам сок от нар, дижонска горчица, олио от гроздови семена, сок от мандарина, лют червен пипер, сол. Когато приготвям дресинга винаги слагм повече мазнина за сметка на киселината. Измивам, нарязвам салатите – по-скоро ги накъсвам, нарязвам зеленчуците; приготвям в отделна купичка дресинга и непосредствено преди да сервирам салатата я овкусявам!

Добър апетит!

Вижте още:

Букет от салати с годжи бери

Букет салати със запечено френско козе сирене с мед и филирани бадеми

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Март месец е „последният влак“ за джолани в нашия дом. Не че през пролетта и лятото не похапваме джолан, но не с такъв интензитет като в студеното време. Предлагам ви една рецепта, която отнема повечко време за печене, но реално няма почти никакво приготовление. Единствено ви трябват качествени продукти и резултатът е гарантиран!

Можете да приготвите ястието с предни свински джолани, като за всеки предвидите по 1. Аз в случая използвах един по-голям заден джолан, който след изпичането накъсах на порции.

Вашата-месарница

 

 

Тази салата е особено подходяща за цялата година. Сьомга, салата айсберг, майонеза и горчица можем да намерим по всяко време през цялата година. Друг е въпросът как ще е качеството на айсберга.

Истината е, че от Деан научих, че айсбергът става по-вкусен, когато леко се намачка с ръце преди да се поднесе. Преди това аз никога не съм намачквала айсберга, защото визуално иначе ми допада повече. А и е една идея по-хрупкав. Така че стигнахме до компромис – леко да стискаме с ръце айсберга за салатата 🙂 Оставам на вас да изберете как да го приготвите.

По отношение на соса за салатата използвах майонеза без яйца, защото смятам, че ще е по-добре с оглед на това, че в салатата има риба. Може би сте чували, че има хора, които като хапват риба, не я комбинират с млечни продукти и яйца по различни причини. Аз лично харесвам риба, запечена със сметана, но това е въпрос на избор. Специално тази салата ми се струва, че става по-лека с тази майонеза.

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Киш със сьомга и рикота

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Пилешко с картофи, гъби и майонеза на фурна

Pin It
pastarva_s_medena_gorchiza_i_kartofena_salata_sas_sumak

Изчистеният и семпъл вкус на рибата , макар да допада на много хора самостоятелно, смятам, че компанията на медената горчица му допада много. В Америка продаваха готова медена горчица и беше един от любимите ми сосове. Сега обаче аз реших да си приготвя соса сама като смесих мед, дижонска горчица и горчица на зърна. Добавих и няколко капки соев сос. Приготвянето на пъстървата отнема само около 30 минути и опитът определено си заслужава времето, така че опитайте рецептата!

Идеята за салатата я имам от моя читателка на блога, която ми даде рецептата. Нейна приятелка туркиня приготвя картофената салата със сомак, лимонов сок, зехтин и праз. Аз замених праза със стар лук и ето какво се получи!

Ако сте се спрели на комбинация пъстърва и картофи ето още една идея как да приготвите рибата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Пъстърва с орехи и печени домати

Рибни шишчета от бял амур

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Pin It
medena_siomga_s_pramezanovi_asperji

На последния Никулден Деан приготви сьомга с мед на оребрения тиган и аз останах приятно изненадана. Имах леки резерви към котлетите от сьомга – някъде я бях хапвала и явно начинът, по който е била приготвила не ми е допаднал и все я избягвах. Запътвах се към рибния магазин уж за сьомга, а накрая приготвях пъстърва с майонеза и пресни картофи, скумрия с див чесън, оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове или нещо други рибно.

След обаче опитът за сьомга с мед на тиган, мисля по-често рибата с интересен цвят да присъства в рецептите ми.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Сьомга с босилеково песто и сос тартар

Сьомга с девисил на фурна

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Рибна чорба със сьомга

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

 

Pin It

Пукна пролетта и се опитвате да влезете в старите си пролетни поли, нали? Апетитните зимни гозби са си оказали влияние.

Ако искате да продължите да хапвате вкусно без да натоварвате стомаха си и да трупате килца – гответе тиквички.

Тиквичките са изключително ниско калорични, подобно на краставицата съдържат около 95% вода.

Предлагам ви една нискокалорична рецепта за пиле с тиквички на фурна с чеснов сос.

Ако сосът ви се вижда тежък или пък ще имате угризения след като го хапнете, по-добре полейте тиквичките само със сос от кисело мляко, пасиран чесън и копър. Също ще се получи вкусно!