Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от най-емблематичните ястия на гърците – гръцка мусака. Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!

Да се захващаме на работа!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Vashata_mesarnica

Яхнията от кокошка се приготвя по много сходен начин на пилешката яхния. Разликата е, че месото от кокошка трябва да се вари повече от пилешкото, защото е по-жилаво. Яхнията от кокошка ще ви напомни за бабините манджички, които като малки много от нас са яли. Правя я точно по бабешки – сгъстявам я с малко брашно, с червен пипер. Можете да оставите малко повече сосче по желание, ако искате да си го отопите с прясно изпечена домашна питка. Това е ваше решение.

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Вижте още:

Мексиканска яхния

Постна боб яхния

Яхния от грах

Яхния от зелен боб

Яхния от нахут

piperena_manja_s_pile

Толкова апетитно изглеждат чушките на пазара, че се изкуших да приготвя тази рецепта за манджичка с чушки (само чушки, домати и пилешко месо). Комбинирах червени и зелени чушки за по-богат вкус на ястието. Ако използвате само червени, ще има по-сладникъв вкус. Но пак ще се получи. И само със зелен пипер. И само с червен пипер. Сложих и малко пресен лук, но ако нямате – заменете го със стар лук или праз. Подправките са класически – магданоз, щипка чубрица и щипка риган. При доматите пак имате избор – използвайте пресни домати или ако вече не са толкова добри, заменете ги с консервирани. Аз използвах един пресен домат и малко консервирани чери доматчета. Те направиха още по-ароматна манджата с чушки и пиле.

Pin It
lesta_s_patladjan_po_srabski

Тази сръбска рецепта за леща я приготвих специално за участието ми в предаването „Музикално канапе“. Лесна е за приготвяне и е подходяща за дните, когато навън е студено, не ви се излиза на пазар, а имате необходимите продукти у дома (почти във всеки дом има леща, лук, чесън). Приятното е, че дори и заклето-месоядни каквито са у нас харесаха тази постна леща! Така, че смело към кухнята!

Pin It
patladjani_s_domati_na_furna

Рецепта с патладжан – какво друго в сезона на патладжаните. Ястието може би ви напомня за турското имам байлдъ, но скоро ще приготвя и него и ще видите разликата. Съвсем малка е.

Ако сте фен на патладжана, ето още няколко рецепти с патладжани:

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма

Кюфтета на фурна с патладжани

Салата с патладжан

Френски галет с патладжан

Патладжанени медальони

 

Pin It
lavrak_s_domati_i_chesan_na_furna

Бях решила последния ден от почивката ни в Гърция да купя гръцка риба, но беше неделя, оставих купуването на риба за Солун и съвсем забравих, че в неделя голяма част от гръцките корабчета на влизат във водата. Имаше малки пристанища в Ситония, на които се предлагаше прясна гръцка риба и в неделя, но…

Та като се прибрахме реших все пак да приготвя риба и избрах лаврак. Ето и моята рецепта за лаврак на фурна:

Pin It
nadenichki_s_kartofi_s_domati_na_furna

Това е просто една идея как да приготвите максимално бързо вечеря, няма нищо уникално в рецептата. Просто след като веднъж приготвих картофи с домати на фурна, вкусът им ми допадна и така реших да комбинирам готовите наденички с картофи на фурна.

Единственото, което трябва да направите е да „метенете“ наденичките на оребрения тиган. Картофите с домати на фурна отнемат малко повечко време. Ето как се приготвят:

Pin It
salata_s_patladjani

Идеята за тази салата ми дойде от ноеото меню на веригата заведения Mr. Pizza. Изглеждаше приятно на снимката, още по-добре беше, когато ни я донесоха на масата и вкусът й ми допадна. Името й беше нещо испанско. Само името всъщност.

Аз използвах овче сирене вместо краве за по-богат вкус и ето какво се получи:

salata_s_patladjani2

Pin It
tacos

Такос е типично мексиканско ястие, макар да можете да го срещнете в цяла Латинска Америка, в Текс-Мекс кухнята. Аз лично се запалих по такос в Калифорния (там изобилства от мексикански ресторанти).

Такос представлява в общия случай царевична тортия (прегъната хрупкава, плоска питка) с пълнеж от пиле, телешка кайма, морски дарове или друго месо. Всъщност има hard-shell tacos (такос с твърда торития) и soft-shell tacos (в мека царевична питка).  В питката се слага също зелена салата, домати, лук, понякога сирене. Можете да срещнете да сервират такос с гуаламоле, салса, чили сос, авокадов дип. Ето моите продукти:

produkti_takos

Такосите се хапват с ръце, без прибори и това е една от най-забавните части 🙂

За моята първа рецепта за такос използвах готова тортия, но ако искате можете да си я приготвите и в къщи от царевично брашно, пшеничено брашно и разни други нещица. Ако някой иска рецепта – да пише!

midi_yahnia

Миди яхния е една от рецептите, които приготвих специално за участието на блога мерудия.бг в кулинарната рубрика на вестник „Всичко за семейството“. Освен рецептата с миди, в броя от 23 август 2012 на вестника, можете да намерите и идея за средиземноморски обяд – за десерт пана кота със смокини и предястие – една от най-предпочитаните летни супи – гаспачо. Вярвам, че се получи интересна статия – говорихме си много за кулинария, техники за приготвяне на храната, за екпериментирането в кухнята.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ризото с миди

Супа с миди и царевица

Миди на фурна с чеснов сос

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати