Предимството на този тип омлет е, че не трябва да го пържете, става тънък и нежен. Можете да замените плънката от телешко месо, с пилешка например – за да е по-леко ястието през лятото. Поднесете със свежа гарнитура – от сезонни зеленчуци или салата например.

Вижте още идеи с телешка кайма:
Мексиканско такос с телешко месо

Бъркани яйца с кайма

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

 

Пататас бравас е един от най-популярните видове тапас в Испания. Представлява пържени картофи, нарязани на кубчета с големина около 2 см и отгоре полети със сос. Някои директно изпържват картофите в силно сгорещено олио, а други предварително сваряват картофите (трябва все пак да останат твърди, а не да се разкашкват) и след това ги запържват. Сосът за пататас бравас на различните места в Испания е различен, но в много от случаите е на доматена основа ( с консервирани домати и доматен концентрат). Добре става, ако приготвите пататас бравас и със сос айоли (на основата на жълтъци, с горчица). Една порция тапас пататас бравас е около 250 грама обикновено.

Испанците най-често приготвят пататас бравас отгоре с клечки за зъби, които са набучени върху парченцата картофи (вместо вилички). Моите картофки са нарязани на по-дребно, в сравнение с начина, който биха го направили испанците, защото самите картофи бяха по-дребни (използвах пресни, защото само такива имаше до нас). Но вярвам, че резултатът ще е още по-добър, ако използвате стари картофи.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканката на баба с картофи и мляко

Картофи на фурна с домати и лютеница

Картофи на фурна с кафе и кленов сироп

Ако обичате пилешки дробчета по селски и като цяло рецепти с дреболии и субпродукти, вярвам че тази рецепта за пилешки сърчица с картофено пюре ще ви допадне.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg.

Аз приготвям сърцата и картофеното пюре паралелно. Конкретно за тази рецепта предпочитам пюрето да е по-рядко, по-скоро като картофена каша, но може да го направите и по-гъсто – въпрос на желание.

По-долу можете да видите как да приготвите пилешките сърчица.

Вижте още:

Патешки сърца със соев сос

Пилешки сърца по селски в гювече и спомени за Рио де Жанейро

Пилешки дробчета с лук и домати

 

Pin It

Може да си припомните любими рецепти с боб и да замените боба с нахут. Ще се получат много интересни и нови ястия, които може и да не сте опитвали. Аз реших да приготвя супа с нахут, след като яхнията с нахут се прие много добре у нас.

При първата рецепта използвах консервиран нахут, а сега – сух нахут. Вкусът обаче е различен. Най-добре е да експериментирате и да забележите кой от двата варианта ви допада повече. При сухия нахут времето за приготвяне на рецептата се увеличава, защото трябва предварително часове наред да се накисва. Аз лично го оставям за цяла нощ.

За да стане супата пикантна и ароматна добавям редица подправки – кайенски пипер, пушен червен пипер, черен пипер, чубрица, сух чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Яхния от нахут

Яхния от боб черно око

Pin It
palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It
svinska_kavarma_recepta

Едва ли има някой, който да обича свинско месо и да не е опитвал свинска кавърма. Ако има все пак някой останал, ако я опита съм сигурна, че ще стане очарован от апетитното свинско с много зеленчуци. Комбинацията от задушени зеленчуци, вино и свинско месо си е класическа. Кавърмата е традиционно българско ястие със свинско или пилешко месо, което се приготвя в гювеч или казан с лук, чушки, чубрица, черен пипер и сол. Аз добавих морков, доматено пюре и магданоз и замених лука с праз. След студовете последните дни у нас официално открихме сезона на червеното вино. Някой ще каже, че червеното вино има четири сезона и може би ще е прав 🙂 В този ред на мисли… сложих и малко вино в кавърмата.

За тази рецепта за кавърма със свинско можете да използвате свинска плешка. Този тип месо е на сравнително ниска цена, но в същото време ще ви свърши чудесна работа – кавърмата ви няма да е нито много мазна, нито суха. Много е важно кавърмата да не стане много водниста – в дебелите кулинарни книги пише, че трябва да остане „само на мазнинка“, но на това ще се спра в „начина на приготвяне“.

Pin It