meksikanska_pizza

За пица с диаметър 23 см е необходимо около 200 грама тесто. От рецептата за блата за пица, която ви предлагам излизат 2 такива пици – т.е. около 400 грама. Ако имате по-голяма тава, направете 400 грама тесто и това, което ви остане можете да го съхранявте в хладилник и да приготвите малки питки за закуска с кашкавал или сирене, например.

За „топинга“ на пицата, както често се наричат всички продукти, които са върху блата на пицата, можете да използвате всички любими зеленчуци, колбаси, кашкавал. За да превърнете пицата в мексиканска все пак сложете задължително царевица, боб (червен или бял, от консерва), пикантен сос (напр. Чили или Табаско), люта чушка, телешка кайма. С останалите продукти можете да импровизирате на воля и да приготвите вашият вариант на пица Мексико.

Pin It
bob_yahnia

Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе Мадарският конник. Сред кулинарните предложения за символ на страната ни попднаха баницата, киселото мляко или боб чорбата. Бобът, приготвен като яхния или чорба си е традиционно ястие за българската трапеза.

Точно и това е причината, поради която пиша тази на пръв поглед травиална рецепта.

Ако само боб ви се вижда прекалемо постно можете да го съчетаете с джолан със зеле или пък да го използвате за фритата с пилешко и боб.

 

Pin It
tabule_s_marokanski_kus_kus

Табуле най-често се приготвя в арабската кухня. Може да се сервира както като салата, така и като гарнитура към меса, особено агнешко.

Табулето е изключително богато на витамини и в този смисъл идеално се бори с пролетната умора. Основната му съставка е магданоза, така че можете да го приготвяте както през пролетта, така и през останалите сезони. Вече пресен магданоз има целогодишно.

По-различното в тази рецепта е това, че вместо булгур, използвах марокански кус-кус. Този мароканският кус-кус всъщност е много по-различен от онзи кус-кус, който навярно помните от детството си – със захар, сирене…

Мароканският кус-кус се приготвя като пшениченият грис се смесва с брашно и чрез триене се натрошава на дребни гранули. Кус -кусът се приготвя в специален съд на пара, но с успех можете да приготвите мароканската вкусотия, ако просто го залеете с вряла вода и го захлупите. Една част марокански кус-кус се залива с 2 части гореща вода. Отнема не повече от 10 минути и е готов.

Pin It

Все повече зеленина има по пазарите. Отдавна всъщност има коприва, но от гръцката, нашата излезе наскоро.

От деца вярвам и на вас са казвали -„Яж коприва, много е полезна, съдържа желязо!“. И това е самата истина. Много хора я използват за чай и подценяват кашите, супите и апетайзерите с коприва.

По тази причина искам да ви дам една идея за рецепта за пролетно предястие с коприва. Можете да използвате рецептата с коприва, както за апетайзър, така и като гарнитура към основното ястие.