Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!

Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

zaeshko_na_skara

Макар да съм готвила заешко на няколко пъти, не знам защо не ми е страст. За това ви предлагам една изпитана рецепта на един мой приятел – Теодор, който приготвя заешкото месо на скара и (забележете) то става крехко и сочно!

Според Теодор, много хора не приготвят заешко, защото ставало бавно, трудно, но за него (и за мен) най-трудно е обезкостяваното на месото. За целта той използва месото от гърдите и корема (който е по-мазен).

Снимки: Т. Владов – личен архив

 

Pin It
zaeshko_kontadino_s_presni_kartofi

Италианското значение на контадино е фермер. В този смисъл в рецептите „контадино“ били те със заешко, пилешко или постни можем да сложим зеленчуците, които се произвеждат в една италианска ферма.

Типичното обаче, което забелязах за ястията „контадино“ е, че на Ботуша в повечето случаи слагат и сушени домати. За това и аз към пресните картофи, морковите, белучката и чесъна към заешкото добавих и сушени домати. За да се получи една истинска италианска рецепта за заешко контадино.

Искам да направя уговорката, че заешкото, което приготвих е от питомен заех. Ако приготвяте дивеч или див заек, подготовката на самото месо трябва да е по-дълга и по-различна.

Вижте още една рецепта за заешко тук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg