plosak_arabski_hlyab_sas_zaatar

Водещото в тази рецепта е ароматът на арабската подправка заатар. Самата рецепта за хляба си е класическа – обогатено тесто с яйце – вода, мая, захар, сол и брашно + яйце. Това, което прави тези арабски питки атрактивни е заатар-ът и носещият се от него аромат на сумак.

Арабският хляб е изключително подходящ към всякакви видове крем супи, леки летни супи или просто да го потопите в така популярния в арабската кухня хумус или друг гъст сос.

В тази рецепта използвам прясна мая, но може да я замените и със суха мая.

Pin It
chervena_lesta_i_pecheno_pile_sas_zaatar

Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по който приготвят даал тадка в индийските ресторанти там. Обожавам я не само в индийски ястия, а всякак. Има подправки, които като че ли са създадени за червена леща – куркума, кимион, кориандър, лют червен пипер, къри, синапено семе.

Реших обаче този път да оставя индийската кухня на страна и да намигна на Близкия Изток, като включа една подправка типична за арабската кухня – заатар.

Това което направих е – опекох пилето на фурна, като предварително го „масажирах“ със зехтин и заатар. През това време сварих червената леща с подходящите подправки и накрая сложих и малко ситно настърган магданоз.

От рецептата можете да приготвите 2 порции.

Pin It