Салатки вече могат да се намерят по всяко време от годината, макар най-доброто време за зелени салатки и червени салатки си остава пролетта. Може да разнообразите традиционната за много български семейства зелена салата с пресен лук и репички и да я направите една идея по-интересна. Добавете една от супер храните – годжи бери към салатата и малко ядки и ще имате нова рецепта!

В случая за дресинга освен любимия ми соев сос Кикоман изпозлвах и един продукт, който открих наскоро – зехтин с лимон. Вместо да се смесват отделно зехтин и лимон, Rapunzel са го измислили! 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бърза салата с макарони и краставица

Зелена салата с орехи, синьо сирене и ябълка

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Зелена салата с риба тон и царевица

Зелена салата с цитруси и червен лук

Зелена салата със запечено сирене халуми

Соевият сос е една от подходящите подправки за редица ястия. Соевият сос може да замени редица подправки и след като мариновате месо в соев сос, това да е напълно достатъчно за добрия вкус на ястието. Соевият сос Kikoman е особено подходящ за сосове за месо, салати, предястия.

В тази рецепта със соев сос съм използвала японски соев сос Kikoman, който не съдържа никакви изкуствени аромати, карамел или „химии“. Той е качествен, естествено ферментирал.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пълнени пилешки филета от бутче със синьо сирене

Пълнено пилешко бутче с чоризо

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It
palneno_pileshko_butche_s_chorizo

Преди няколко седмици бях на обяд в Клуба на архитекта и опитах пилешко с чоризо. Вкусът ми ми допадна особено много – леко пиперливия вкус на испанския колбас чоризо и изчистения вкус на пилешкото се съчетават разкошно.

Пълненото бутче с чоризо в Клуба на архитекта беше поднесено със запечени картофи. Вие можете да сервирате пилешкото с любимата ви гарнитура. Аз заложих на зелена салата.

pileshko_s_chorizo

Ако се чудите как се пълни пилешко бутче… Това всъщност е изключително лесно. Първо трябва да отлепите кожата на бутчето на пилето без да я отделяте от самото месо. Ако отлепянето на места е по-трудно, помогнете си с остър нож, като внимавайте да не пробиете кожата.

Otlepvane_na_koja_na_pile

Трябва да можете спокойно да вкарвате пръстите си под кожата на пилето. Именно там се слагат част от подправките (сол, черен пипер) и чоризото.

palnene_na_butche

Ако не намерите чоризо или не ви допада вкуса му, можете да замените испанския колбас с бекон, пеперони (много подобен колбас на чоризото), бански старец.

Вижте още:

Пилешки бутчета с бекон

Пилешко със спанак

Пилешки бутчета със сомак

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
zelena_salata_s_riba_ton_i_carevica

За зелената салата с риба тон един от най-важните моменти е да използвате качествена риба тон. Чудите се как да изберете хубава консервирана риба тон? Когато отворите рибата тон тя трябва да е на цели парченца, а не да бъде на каша. Ще ви покажа снимки на две консерви риба тон и вие сами ще направите разликата.

riba_ton_na_kasha   riba_ton_kachestvena

Виждате разликата между двете консерви риба тон – цвета на рибата и т.нат. За салатата използвах втората консерва риба, която ще ви стигне за около 3 порции. В най-общи случай имате 2, дори 3 варианта от консервирана риба тон, между, които да избирате. В единия случай рибата е в зехтин, в другия – в олио (втората консерва) или в собствен сос. Разбира се, все по-често се предлага риба тон с някакви добавки, опитах наскоро люта риба тон, която беше превъзходна.

Салатата с риба тон подправих с малко соев сос Кикоман и малко балсамов оцет. Използвах и мазнината от самата консерва. Добавих малко сол и салатата беше готова. Сладкият вкус на царевицата се съчетава добре с морския на рибата и соления вкус на соевия сос. Зелената салата придава свежест. Очаквано добра комбинация!

Ето още идеи за салата с риба тон:

Салата с китайско зеле и риба тон

Рибна салата с кисели краставички и грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
zelena_salata_s_rukola_marinovani_susheni_domati_i_orehi

Тази рецепта е на майка ми. Тя сама си суши доматите в сушилня за плодове и зеленчуци и после си ги маринова в зехтин и подправки. Стават божествено вкусни и ароматни. Някой път ще ви разкажа по-подробно за целия процес на сушене на доматите и другите плодове и зеленчуци…

Стига да не са много сухи, можете да използвате и купени сушени домати и да си ги мариновате в зехтин и босилек, магданоз, малко чесън. Предварително е добре да ги попарите в гореща вода, за да бъдат по-крехки и сочни.

Pin It
file_zepura_sas_zelena_salata_s_bulgur_i_nar

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

Независимо какво панирате, риба, сирена, кашкавал, месо, винаги използвайте в панировката сухи вместо пресни подправки. Пресните ще изгорят лесно и панировката няма да де получи добре. Можете да експериментирате с подправките – аз сложих прясно смлян пипер меланж, мащерка, магданоз и кориандър. Отскоро имам специален уред за рязане на подправки, който има приставка и за натрошаване (за черния пипер) и там смесих всички подправки. После добавих само брашно и галета и се получи прекрасна панировка за риба.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It