skaridi_garciq

Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).

Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.

За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:

Без бозуки, гръцка вечер не може:

http://www.youtube.com/watch?v=c33sNg45gPI

Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:

Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:

И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:

Pin It