Тази рецепта е особено подходяща за летните жеги – лека, свежа и лесна за приготвяне. Ключово важно е да купите хубав зелен боб – да е без конци. Интересното е, че майка го поднасяше винаги с кисело мляко, затова и аз така го обичам Ако не сте пробвайте така – опитайте и може би ще ви хареса.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Тази рецепта за пилешко със зелен боб, топено сирене и сметана я приготвям най-често вечер, когато набързо трябва да приготвя нещо за хапване. Най-често вадя замразения зелен боб от хладилника и половин час по-късно е готово ястието с пилешко. Ако приготвим тази рецепта с пресен зелен боб, вкусът ще е значително по-различен, а и самият боб ще трябва да се обработва доста по-дълго за пилешкото с топено сирене.

За по-добър резултат използвайте животинска сметана за пилешкото със зелен боб вместо растителна.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Паста с пилешко и сметана

Талиатели с трюфели и сметана

Яхния от зелен боб

siomga_s_devisil_na_furna

Миналия месец бяхме на гости на приятели и домакинята беше приготвила сьомга с девисил. Рибата беше апетитно запечена, сочна и ароматна. Щом Деан, който не е най-големият фен на рибните ястия, хареса сьомгата, значи рецептата наистина е сполучлива.

Девисилът е една от най-често използваните подправки за риба. Вярвам, че в тази рецепта за сьомга, ако замените девисила с копър също ще се получи добре.

Моята гарнитура към сьомгата беше различна от тази, която бяхме опитали преди. Аз заложих на бланширан зелен боб, който овкусих с масло и чесън.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
yahnia_zelen_bob

Макар бобът да не е продукт номер 1, който използвам в кухнята, напоследък приготвих доста рецепти с боб – само, че зрял – джолан със зеле и боб, боб яхния, фритата с боб и пиле. Зеленият боб има и своето очарование – особено, когато става въпрос за варенето му, което отнема значително по-малко време от зрелия. Много е относително да се каже за колко време увира зеления боб, защото зависи от вида му.

Попадала съм на сортове, които за 20-25 минути са готови, има и други, които на 50-тата минута не са „чули“. За това най-сигурният начин е да го опитвате докато се вари. Традиционно подправиките, които вървят на зеления боб са чесън и копър.

В тази рецепта съм използвала жълт боб:

minestrone_con_stelle

Минестронето е гъста зеленчукова супа, която приготвят италианците. Това, което различава рецептата за минестроне от останалите зеленчукови супи по света е, че в Италия прибавят паста или (по-рядко) ориз в супата.

Изключително популярна е както през лятото, така и през зимата, когато на Ботуша имат нужда от повече витамини и топлина през студентите дни.

В моята рецепта за минестроне използвах паста с формата на миниатюрни звездички (stelle). Вие използвайте всякаква дребна паста, която имате под ръка.

Може да промените състава на зеленчуците в рецептата за минестроне и да подберете различни според сезона. Само трябва да спазвате правилото – колкото повече, толкова повече. Разнообразието от зеленчуци ще направи минестронето ви още по-богато на вкусове, цветове и аромати.

Pin It