Lidl Bulgaria за пореден път обръщат внимание на блога ми и ме поканиха да сготвя нещичко за Великденския им каталог. Темата беше агнешко месо и предвид лимитираното време, което имам покрай Михаел напоследък реших, че най-бързото за приготвяне агнешко са котлетите. И затова реших да приготвя агнешки котлети със зеленчуци и цитруси.

Ето и няколко снимки от самото готвене или иначе казано (буквално) – от кухнята.

Благодарности на Лидл за предоставените снимки!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Тези агнешки хапки имат едно основно предимство – подготвят се за минутки, след което се „мятат“ във фурната и забравяме за тях… ароматът сам ни напомня след няколко часа, че са готови. През това време можем да отделим време за себе си, да приготвим гарнитура, да украсим дома да излезем на разходка…

Основният им недостатък обаче е, че свършват прекалено бързо. Ако се забавите с разходката (както се случи с мен докато бяхме с Михаел в парка) можете и да не намерите почти нищо останало. За сметка на това, ако имате обичлив съпруг като моя, той ще направи една сничмица с телефона, защото освен за мен, мисли и за „мерудията“ и за вас – моите почитатели 🙂

Та, ето това е резултатът от рецептата за шпиковани агнешки хапки с дъх на барбекю! Хапките се шпиковат с малки парченца чесън, а ароматът на барбекю идва от пушения червен пипер. Ето как да си приготвите шпиковани агнешки хапки:

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешки тажин с нахут

 

Преди 2-3 седмици заедно с Михаел ходихме на събитието на Olympus, на което беше представен конкурсът „Малка черна престилка“. Беше приятно да се видим с приятели блогъри и да си побъбрим. Ето ни и нас как опитваме вкусотиите, които Сандра и Ваня приготвиха:

1-жури

 

 

 

 

 

 

2-жури

 

 

 

 

 

 

Аз лично си избрах да приготвя рецепта с изварата на Olympus, която напоследък вече използвам няколко пъти. Приготвих паста с извара и спанак; използвах я за десерт с плодове и за едно бързо кексче. Харесва ми готвенето с извара, защото служи за страхотна спойка на плънките, както ще се убедите и от следващата рецепта; обединява вкусовете и чрез нея се постига приятен баланс.

Ето ме и мен с малката черна престилка!

олимпус

 

 

 

 

 

 

Да се захващаме за готвене!

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Обожавам паста, а любимият сос на Деан е доматеният. И реших да го зарадвам с фусили с доматен сос с кюфтенца. Удобното е, че кюфтенцата можете да ги приготвите от предния ден например и само да сварите пастата и да приготвите доматите. Още по-лесно ще е, ако използвате готов доматен сос за паста.

За тази рецепта за паста с кюфтенца съм използвала телешка кайма от Вашата месарница. която е директно овкусена. Единственото, което направих е с мокри ръце да оформя малки кюфтенца, които изпържих. Дори не съм добавяла яйце, просто бях внимателна при пърженето и каймата не се разпадна. Но за всеки случай можете да добавите малко яйце в каймата, ако решите…

Ако искате да бъде пастата по-пикантна сложете малко лют червен пипер или щипка каенски пипер, например.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Ето още няколко идеи за паста с доматен сос:

Паста с шкембе и доматен сос

Паста с морски дарове

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Леща с агнешко

Открих сезона на агнешкото за тази година с тази рецепта за агнешко с леща. Забелязала съм, че агнешкото месо отлично си подхожда с различни варива (например агнешко с нахут). И така, казах си – защо пък да пробвам леща с агнешко. За да не стане прекалено мазно ястието използвах обезкостен агнешки бут, който нарязах на хапки.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за рецепти с агнешко месо:

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Агнешко с картофи

Агнешки котлети с аспержи

Обичам патешкото филе под всякаква форма. Класиката е да си приготвите магре, когато патешкото бонфиле е с кожата. Вижте как да си приготвите патешко магре – патешко магре със сос от смокини. Можете да приготвите и патешкото филе по следните начини:

Патешко бонфиле на тиган

Патешки бонфилета с карамелизиран ананас

Патешки гърди с портокалов сос.

Предлагам ви и една рецепта за патешки хапки, с които да зарадвате любимите си хора с или без повод.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Замисляте ли се какво да приготвите за Коледа вече? Ако нямате как да приготвите цяло прасенце, можете да приготвите котлети от младо прасенце, които да направите с праз и гъби.

Можете да ги направите на тиган, но все пак заради кожата стават една идея жилави и затова препоръчвам леко да ги задушите в бульон накрая. Така ще се топят в устата.

Малки прасенца можете да намерите във Вашата месарница.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи със свинско месо:

Свински ребърца със сос Якитори

Свински шницел с картофи

Свинско в сок от нар

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

 

Наближава Никулден и ви предлагам една рецепта за африкански сом със сметана на фурна. Използвам филе от африканския сом, без кожата. Приготвя се бързо – колкото би ви отнело приготвянето на сьомга.

Вкусът на африканския сом в комбинация със сметаната и боровинките е изискан. Ако смятате, че боровинките ще са прекалено сладки за вашия вкус, можете да ги замените със стафиди например. Приготвяла съм риба със сметана и стафиди и преди – получава се чудесно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за ястия с риба:

Африкански сом с орехи и зеленчуци на фурна

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати