Преди 2-3 седмици заедно с Михаел ходихме на събитието на Olympus, на което беше представен конкурсът „Малка черна престилка“. Беше приятно да се видим с приятели блогъри и да си побъбрим. Ето ни и нас как опитваме вкусотиите, които Сандра и Ваня приготвиха:

1-жури

 

 

 

 

 

 

2-жури

 

 

 

 

 

 

Аз лично си избрах да приготвя рецепта с изварата на Olympus, която напоследък вече използвам няколко пъти. Приготвих паста с извара и спанак; използвах я за десерт с плодове и за едно бързо кексче. Харесва ми готвенето с извара, защото служи за страхотна спойка на плънките, както ще се убедите и от следващата рецепта; обединява вкусовете и чрез нея се постига приятен баланс.

Ето ме и мен с малката черна престилка!

олимпус

 

 

 

 

 

 

Да се захващаме за готвене!

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Италианците много често залагат на комбинацията на спанак и рикота. Опитайте обаче и българската алтернатива на рикотата в комбинация със спанак и ще останете приятно изненадани. Именно плънката на лазанята, която ви предлагам е точно със спанак и качествена българска кашкавалена извара Хармоника. За по-богат вкус на плънката за лазанята със спанак и извара се добавя зеленчуков бульон, зелени подправки и настърган кашкавал. Допълнително при печенето лазанята със спанак се поръсва с още кашкавал.

Ако искате лазанята да стане още по-сочна можете да сложите и сос бешамал над всяка кора лазаня, но в случая аз пропуснах бешамела.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Пълнени калмари с ориз и спанак

Спанак с камут и зеленчуци

Спанак със сметана

Този десерт навярно ви напомня на чийзкейк. Да, истината е,че е много подобен, но разликите все пак са няколко. На първо място продуктите на пластове са наредени в купичка за крем. Лесното в случая е, че блатът не се пече, а плодовете директно се слагат отгоре цели (вместо малини можете да използвате ягоди, горски плодове, кайсии, праскови – според сезона). Разбира се можете да сложите и любимото ви сладко или мармалад. Основата е направена от смлени бисквити, мляко и масло, а белият пласт от крем сирене, извара, пудра захар и ванилия.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Чийзкейк с шоколадов ганаш

Чийзкейк с ягоди и горски плодове

Наскоро попаднах на топеното сирене с подправки Bio Verde и съм очарована. В кутийката има по 4 сиренца от двата вида – едното сирене е с по-изчистен вкус, по-натурално, а другият вид (любимият ми) е със зеленикъв цвят и божествен аромат на подправки. Дори и само намазано на сухар сиренето е божествено, но аз реших да го комбинирам с изварата на Хармоника и го използвах за плънка на чушки бюрек.

Разбира се, ако нямате топено сирене у дома, можете да приготвите и чушките бюрек по класическата рецепта.

Вижте още:

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

За рецептата за парти сандвичите използвам изварата на Хармоника (която е кашкавалена), както и печени чушки. Като цяло комбинацията печени червени чушки и сирена ми допада много. За да има повече свежест добавих и по един слой нарязан магданоз, основно за да изглеждат по добре сандвичите.

Идеята за оформянето по този начин на сандвичите дойде от една рецепта в списание меню, само че там сандвичите са под формата на хапки. Съставките значително се различават също.

Особено важно е да подберете правилния хляб за тези сандвичи, защото не с всеки би се получил желаният резултат. Аз използвах ръжен био хляб. Ако е нарязан на филийки – чудесно, ако не трябва да изпозлвате тънък и остър нож и да го нарежете сами.

Можете сами да решите как да редувате плънките в този сандвич. На практика те са два вида – едната е със сметана и горгонзола, а другата е с извара и печени чушки. Ако ви харесва силният вкус на синьото сирене – използвайте от тази плънка повече. Важно е обаче, когато приготвяте плънката с извара и чушки предварително да отцедите добре чупките (ако са от консерва) и да ги пасирате. Чак след това ги сложете в изварата и разбъркайте, защото в противен случай сместа ще стане по-течна.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

В най-горещите дни на годината е добре да похапваме леки храни. Предлагам една рецепта, която освен, че се приготвя сравнително бързо е и доста апетитна – особено подходящи летни пълнени чушки с извара и сирене. На някои може тази рецепта с чушки да ви напомни за чушки бюрек, но разликата е, че при тази ще си спестите както печенето и беленето на чушките, така и след това панирането.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

И така… ключово е да използвате висококачествени извара и сирене – всичко останало е лесно. Аз лично предпочитам кашкавалена извара, когато успея да намеря.

Вижте още:

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Разядка с печени чушки и чесън

Банички – охлювчета с извара и спанак

Ньоки с извара и спанак

 

Pin It
torta_s_aronia_izvara_i_kafe

Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка – италианка приготвяше преди години и го наричаше торта. Нека всеки да го нарича както иска, но десертът е с изключително интересен вкус.  Плодчетата арония носят свежест на тортата, а силният аромат на кафето е силно тонзииращ. Аронията придава лека екзотичност на сладкиша и го прави изключително полезен (няма да се спирам на полезните действия на аронията – по гръцка митология в подготвителен клас учителката ни отдели предостатъчно време на питието от арония, което пиели боговете на Олимп). Лепкавостта на сладкиша е от сиренето – можете да го приготвите с извара (безсолна) или с рикота – сирене, което всъщност представлява изварата от пекориното. Първият път когато опитах сладкиша на италианката ми се стори недостатъчно „бухнал“ – очаквах да е като кекс, но всъщност няма от какво да бухне, тъй като не се използват набухватели. Аз все пак сложих половин доза брашно за кекс (с набухвател), но изварата е прекалено „тежка“ и пак се получи сладкиша ми по италиански.

Pin It
razyadka_s_pecheni_chushki_i_chesan

Ароматът на печен пипер ми създава усещане за дом и за уют. Обичам го от дете. Нямам чушкопек, но успешно пека пипер във фурната увит във фолио. Приготвих с печени чушки един десерт, който ще ви покажа скоро, а с останалите – тази лесна и бърза зарядка с извара и чесън.

Pin It
leten_desert_sas_smokini_i_shokoladov_chips

Обичам лятото, заради възможностите за десерти с пресни плодове, които предлага. След като малините полека-лека отминават, смокините пък са толкова изкушаващи, че рядко се случва да мина през пазара и да бне си купя поне 1 килограм. Продуктите за тази рецепта за летен десерт със смокини са за 4 порции.

Pin It
kish_sas_siomga_i_rikota

Слънцето препича през прозореца и на мен ми се хапва нещо леко. Сещам се за рикотата в хладилника и в главата ми изплуват десетки идеи как да я използвам. Замислям се за някакво предястие като хрупкавата целина с рикота или пък някой сладкиш като торта Къртичина. Обожавам го това сирене!

Решавам да го комбинирам с пушена сьомга. Ха, изненада! Кутийката рикота е начената! Каква ли изненада е това след като всички в къщи обичат рикота и всякакви рецепти с рикота. Ще ми се наложа да добавя и малко извара в такъв случай!