агнешко-с-критираки

Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция преди време, когато сме ходили по почивки. Взех критараки от гръцката седмица на Лидл – разфасовката беше 500 грама – точно необходимото количество за тази рецепта.

критараки-опаковка

Вярвам, че можете да намерите критараки и в гръцките хранителни магазини.

В рецептата използвам обезкостен агнешки бут, от който предварително бях изрязала тлъстите мазнини. Месото нарязах на едри хапки, които допълнително се свиват при топлинната обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от най-емблематичните ястия на гърците – гръцка мусака. Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!

Да се захващаме на работа!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Vashata_mesarnica

Мъфините са ябълки и моркови са особено подходящи както за закуска, така и за акомпаниент към следобедна чаша чай или кафе. Можете да приготвите мъфини и да ги занесете в офиса – всички ще бъдат особено щастливи!  Още повече, когато не очакват!

Мъфините са особено ароматни, заради мановия мед, канелата и индийското орехче. Сладостта идва какво от меда, така и от стафидите, ябълките, морковите и от кафявата захар. Рецептата за мъфини е сравнително бърза за приготвяне. Заслужава си да я опитате!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Мъфини с кюстендилски череши

Мъфини с черни боровинки

Pin It
krem_ot_tikva_s_krem_sirene_i_stafidi

Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази причина не трябва да я подценяваме. Напротив, целенасочено тиквата трябва да присъства в менюто ни. Тиквата е полезна заради богатото си съдържание на витамини. Особено любопитно е съдържанието й на витамини К и Т, които не са особено популярни в останалите зеленчуци.

Има десетки рецепти  с тиква и главното й предимство е, че се приготвя бързо и лесно. Можете да я приготвите на пара, печена, варена… Моят съвет е, ако варите тиквата във вода, след това да не изхвърляте бульона, а да го изпиете или да използвате за друго, защото голяма част от полезните й вещества остават именно във водата, в която е варена.

Едни от най-популярните подправки, които подхождат на тиквата са канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил… Можете да подсладите тиквата както със захар, така и с мед, кленов сироп, меласа. Ядките и тиквата също се „харесват“. В тази рецепта за крем от тиква със стафиди и крем сирене съм използвала стафиди.

Ето още няколко идеи за рецепти с тиква:

Комбус – десерт с тиква и дренки

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

Коняк с тиква и канела

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It

Лазанята е едно от най-известните италиански ястия за всички времена. Браво на този, който я е измислил 🙂 Навярно най-известната лазаня е лазанята болонезе, но днес ще направим нейна алтернатива – ще заместим каймата с пилешко месо. За предпочитане е да използвате обезкостено пилешко бутче без кожата, но в може също и пилешко филе. Ако използвате филето (гърди от пиле) рискувате месото да стане по-сухо.

Важно е отбележим, че най-общи има няколко вида кори за лазаня. Едните (които аз използвам) директно се нареждат в тавата за лазанята. Другите трябва леко да се потопят в гореща вода предварително. Третите са пресни кори, които отново се нареждат директно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Лазаня с тиквички и панчета

Пене с богат доматен сос на фурна

Паста с риба тон на фурна

Pin It

Както съм споменавала и друг път – доста е трудно да се намери агнешка кайма в София. Все пак аз успех да намеря чрез позната и ето, че приготвиш домашни агнешки кюфтета. Помолих обаче каймата да бъде двойно мляна и наистина се получиха превъзходно! Като цяло когато каймата е по-ситно смляна (или смляна 2 пъти) кюфтетата стават по не-трошливи и на мен това ми допада. Не се разпадат докато се пържат и по арабския свят и Турция точно така съм ги яла. Независимо дали кюфтетата са били на шиш, в сос или както и да са били приготвени…

Ключово освен меленето за каймата за агнешките кюфтета са и подправките. Така в случая аз сложих черен пипер, индийско орехче, кимион, магданоз, чили, кардамон и кориандър. Разбира се, вие можете да сложите подправките, които обичате или да погледнете какви подправки аз лично слагам на класическите пържени кюфтета.

За гарнитура в случая съм приготвила картофена салата с лук и разядка с печени чушки и чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

 

Pin It
drebni_sladki_s_kafe_i_med

Макар да не са най-типичните коледни сладки, дребните сладки с кафе донесоха коледно настроение предната вечер, когато го извадих от фурната. Ароматът на кафето, примесен с този на канела, мед и индийско орехче обзеха кухнята. Рецептата за дребни сладки е лесна за приготвяне и е подходяща не само за Коледа.

Аз използвах пълнозърнесто брашно и съвсем малко бяло брашно за сладките, но вие можете да ги приготвите изцяло от бяло брашно!

Ето още една идея за дребни сладки тук.

Pin It
Cupcakes_s_instantno_kafe

Обичам да правя мъфини с различни добавки – череши, боровинки, шоколад. Харесва ми и да им добавям глазура и да ги превръщам в красиви и апетитни къпкейкове. Днес ще ви покажа как базисната рецепта за мъфини може да пригобие по-различен аромат, само като и добавите 2 ч.л. разтворимо нес кафе или както още му казват – инстантно кафе.

Рецептата е приятна, защото няма да ви се налага да приготвяте отделно глазура, а просто ще отделите една част от сместа за мъфините (преди да добавим брашното и бакпулвера). Единственото, което трябва да направите е да съхранявате глазурата в хладилник, тъй като е на маслена основа и може лесно да се разтопи. И когато поднасяте мъфините те трябва да бъдат охладнеи, ако са топли, глазурата ще се разтопи бързо.

Всъщност, ако оставите мъфините върху решетка да изстинат добре, хартийката, в която са печени ще се махне много по-лесно. а тези мъфини са прекрасни както топли, така и студени. Можете да ги съхранявате в затворене херметически кутия в хладилник до 3 дни след като сте ги опекли. Единственото, което трябва да напарвите преди да ги сервирате е да сложите глазурата. Не се изкушавайте да ги декорирате с глазурата от рано – глазурата я добавяйте непосредствено преди да сервирате. За по-ефектна декорация използвах и кафе на зърна Jordani Classic. По желие вие можете да поръсите къпкейковете с натрошени орехи или други ядки.

От рецептата се получават 6 мъфина в средно големи формички.

Ако идеята за готвене с кафе ви е допаднала, пробвайте и рецептата за свиснки ребърца с кафе и чили.

Pin It
vita_baniza_s_morkovi_i_stafidi

Днес времето далеч не е пролетно. Една приятелка във Фейсбук дори се чудеше защо си е преподредила гардероба с пролетни дрехи след като навън си е за дебело яке.

В такива дни се сещам, че и студеното време си има своя чар. Да вземем Коледа – с ароматния коледен хляб, щруделите с ябълки, сушени плодове и канела, греяното вино.

Исках да пресъздам тази уютно атмосфера в кухнята и приготвих една баница с моркови, като добавих канела, какао, индийско орехче и стафиди, та да ми заухае на Коледа.

 

Pin It
piyani_krushi_s_karamelov_sladoled

Ето, че не само черешите могат да бъдат пияни. С тази рецепта ще „напием“ крушите.

Ще ги обелим, ще ги сварим в червено вино, подправено с ароматни подправки и лимони и ще ги сервираме с топка карамелен сладолед, полят с редуцираното вино.

Рецептата за пияни круши е интересна и хубавото е, че можете приготвите десерта с крушите предварително и да сервирате студен.

Вижте още:

Шоколадов мус с кафе

Кокосова торта с бисквити и череши

Френско клафути с череши

Цитрусов тарт

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It