Обичам да правя мъфини с различни добавки – череши, боровинки, шоколад. Харесва ми и да им добавям глазура и да ги превръщам в красиви и апетитни къпкейкове. Днес ще ви покажа как базисната рецепта за мъфини може да пригобие по-различен аромат, само като и добавите 2 ч.л. разтворимо нес кафе или както още му казват – инстантно кафе.
Рецептата е приятна, защото няма да ви се налага да приготвяте отделно глазура, а просто ще отделите една част от сместа за мъфините (преди да добавим брашното и бакпулвера). Единственото, което трябва да направите е да съхранявате глазурата в хладилник, тъй като е на маслена основа и може лесно да се разтопи. И когато поднасяте мъфините те трябва да бъдат охладнеи, ако са топли, глазурата ще се разтопи бързо.
Всъщност, ако оставите мъфините върху решетка да изстинат добре, хартийката, в която са печени ще се махне много по-лесно. а тези мъфини са прекрасни както топли, така и студени. Можете да ги съхранявате в затворене херметически кутия в хладилник до 3 дни след като сте ги опекли. Единственото, което трябва да напарвите преди да ги сервирате е да сложите глазурата. Не се изкушавайте да ги декорирате с глазурата от рано – глазурата я добавяйте непосредствено преди да сервирате. За по-ефектна декорация използвах и кафе на зърна Jordani Classic. По желие вие можете да поръсите къпкейковете с натрошени орехи или други ядки.
От рецептата се получават 6 мъфина в средно големи формички.
Ако идеята за готвене с кафе ви е допаднала, пробвайте и рецептата за свиснки ребърца с кафе и чили.
Pin It