рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

Може да си припомните любими рецепти с боб и да замените боба с нахут. Ще се получат много интересни и нови ястия, които може и да не сте опитвали. Аз реших да приготвя супа с нахут, след като яхнията с нахут се прие много добре у нас.

При първата рецепта използвах консервиран нахут, а сега – сух нахут. Вкусът обаче е различен. Най-добре е да експериментирате и да забележите кой от двата варианта ви допада повече. При сухия нахут времето за приготвяне на рецептата се увеличава, защото трябва предварително часове наред да се накисва. Аз лично го оставям за цяла нощ.

За да стане супата пикантна и ароматна добавям редица подправки – кайенски пипер, пушен червен пипер, черен пипер, чубрица, сух чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Яхния от нахут

Яхния от боб черно око

Pin It
Pikantna_pasta_s_pileshko_i_chervena_chushka

Ако обичате червена паста (накратко казано с доматен сос), мисля че тази рецепта ще ви допадне. Аз приготвям рецептата пилешко месо от бутче. Купувам обезкостено месо – или две по-малки парчета или едно голямо, когато приготвям 2 порции от тази паста.

Пикантният вкус в рецептата идва от кайенския пипер, който използвам често напоследък. В повечето рецепти, където преди използват лютив червен пипер, или лют пипер в зехтин или друга пикантна подправка, напоследък прибавям от кайенския пипер. Внимавайте с количествата, защото е доста лют. Тъй като няколко читатели на блога вече ме питаха къде намирам кайенски пипер, бързам да кажа, че последно купих от магазин Бахарат на ул. Цар Иван Асен 9, (входът е откъм Виктор Юго).

Съвети как правилно да сварите пастата можете да намерите тук и тук.

Вижте още:

Сос за паста – домати с босилек

Спагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Има десетки начини да приготвите ориз. Впечатленията ми са, че най-често се готви ориз на фурна. Но аз днес реших без да включвам фурната да приготвя ориз с бекон. Приготвям ориза в тенджерата, като първо запържвам съвсем леко нарязания на кубчета бекон и добавям след това спанака.

По този начин използвам сезонните зеленинки, а в същото време и месоядните в къщи са щастливи. За повече вкус добавям една препълнена лъжица доматено пюре – концентрат (продават го в миниатюрни консерви в големите хранително вериги). Ако нямате гъсто доматено пюре, можете да го замените с лютеница, например.

Вярвам, че за целта ястието най-добре би се получило с ориз от сорта арборио, но за съжаление нямах в къщи и пробвах с бял перлен ориз и се получи добре.

Вижте още:

Свински гърди ма фурна с ориз и спанак

Оризов пудинг с кафе

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанак

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
Pileshki_gardi_v_domaten_sos

Хубавото на пилешките гърди е, че се приготвят изключително бързо. Трябват им не повече от 30 минути и са готови. Могат да се комбинират успешно с различни сосове, за днешната рецепта избрах богат доматен сос. Реших да приготвя доматения сос от консервирани домати, защото макар на пазара вече да има пресни домати, вкусът им не ми допада. С нетърпение чакам истинските, ароматни, розови домати, които трябва да излязат (надявам се) скоро!

Вижте още:

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Калмари в доматен сос

Пене с богат доматен сос на фурна

Топки от кашкавал и чедър в доматен сос

Паста с амарант и нахут на фурна в доматен сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
pasta_s_amarant_i_nahut_na_furna_s_domaten_sos

За първи път в кухнята ми влиза паста от амарант и нахут. Нямах очаквания, не знаех колко по-различна ще бъде тя от обикновената паста и за това реших да заложа на класически доматен сос. Оказа се, че вкусът на амаранта в пастата не е натрапчив. Когато използвате паста от амарант, в рецептите можете да използвате и други видове сос, но ако усещате аромата и вкуса за първи път, според мен заложете на доматения сос. Нахутът за много домакини у нас е по-познатата съставка, в сравнение с амаранта.

Амарантът е изключително полезен за сезона – на първо място се препоръчва за хора, които постят или се възстановяват след пост; подходящ е също за спортуващи и хора, които очакват дете.

Вижте още:

Съвети за варене на паста

Яхния от нахут

Сос за паста – домати с босилек

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
palneni_kaliforniiski_chushki_s-iaize

Харесвам калифорнийските чушки по две причини. Първата е, че са с прекрасни цветове – наситено жълти, от коледно до оранжево – червени и прекрасно зелени. 🙂 Другата причина е, че са големи и мога да ги срежа на две и да ги пълня с разнообразни плънки. Има място дори и да чукна едно яйце.

kaliforniiski_chushki

Можете да намерите калифорнисйки чушки в големите супер маркети, аз лично тези ги купих от Пикадили. Предлагат се целогодишно.

Ако искате все пак да заложите на българските чушки, изпробвайте рецептата за пълнени камби с боб.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

pikantna_supa_s_bira_i_bekon

Бирата се използва често в кулинарията, особено в държавите, които имат дългогодишни пивоварни традиции. Защо тогава и ние да не включим бирата в рецептите си? Единствената популярна рецепта с бира, за която се сещам (майка ми в детството ми я приготвяше често) е пиле с картофи и бира.

Аз ще ви предложа първата рецепта с бира в моя кулинарен блог и тя е за супа с бира и бекон. Отначало бях скептична за вкуса на супата след като сложа бирата, но се получи много приятен аромат. Определено по-различен от този,  който би се получил, ако вместо бира в супата бях сложила зеленчуков или месен бульон. Пикантният вкус на супата се дължи на малкото количество кайеснки пипер, който добавих. Вие можете да го замените по желание с лют червен пипер или сушена люта чушка.

Ако сте любител на бирата сигурно ще ви е интересно да прочетете за най-богатата колекция от бирени бутилки в света.

Харесайте страницата ни във Фесбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
боб_черно_око_яхния

Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. Формата на бобчетата наподобява тази на българския, но разликата е в черното петънце, което прилича на око и от където идва името му. Вкусът му също е различен – напомня този на лещата.

Аз го приготвих по класическия начин за приготвяне на боб, но му добавих по-пикантни и разнообразни подправки – лют черен пипер със зехтин, щипка кайенски пипер, кимион, чубрица, сушени листа от целина, шарен пипер.

Хубавото на този боб е, че увира относително бързо, стига преди това да се накисне във вода за няколко часа. Ключово за бързото му увиране е солта да се сложи след като бобът е вече сварен.

Ако обичате варивата, ето още няколко идеи за рецепти:

Яхния от нахут

Леща по сръбски с патладжан

Червена леща и пиле със заатар

Белен боб с индийски подправки

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Pin It