Опитвали ли сте рибата милокоп или още срещана като каменен лаврак? Пробвайте, ако не сте! Много приятна, нежна и сочна на вкус риба, която се среща все по-често в рибните магазини у нас. Аз лично я купих от Пуерто рибко на пазара Иван Вазов, но допускам, че и в по-заредените рибни магазини можете да я намерите.

Изпекох я цяла, а за гарнитура предложих картофи и патат, които се пекоха, заедно с рибата. Нарязах ги на тънко и ги наредих на ветрило, за да могат по-бързо да се изпекат.

Воала! Вечеря за минути!

милокоп-каменен-лаврак

Пуешките крутони са най-любимите крутони вече на Деан. Преди крем супите не му бяха от любимите, защото най-често няма „мръвка“ вътре, но вече пуешките крутони оправят нещата. Приготвят се лесно, като първо пуешките бутчета се сваряват, след, което се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин.

Тиквичките по принцип много успешно се комбинират с картофи и синьо сирене. Пуешкото месо просто е допълнение към цялата тази приказка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за интересни супи:

Агнешка супа с коприва

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Крем супа от тиквички и… ягоди

Грузинска супа Харчо

Ето една по-интересна и различна рецепта за телешко варено. Истината е, че я научих от Деан! Той е опитвал телешкото варено с туршия в детството си и му е допаднало. Първия път, когато приготвих телешкото варено той ми сподели за тази рецепта и аз само потрих с ръце и ето го и резултатът!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крехко телешко в уок с моркови и лук

Минестроне кон стеле (Minestrone con stelle)

Пакери с телешки жулиени

Мексиканска яхния

Pin It
pikantna_supa_s_bira_i_bekon

Бирата се използва често в кулинарията, особено в държавите, които имат дългогодишни пивоварни традиции. Защо тогава и ние да не включим бирата в рецептите си? Единствената популярна рецепта с бира, за която се сещам (майка ми в детството ми я приготвяше често) е пиле с картофи и бира.

Аз ще ви предложа първата рецепта с бира в моя кулинарен блог и тя е за супа с бира и бекон. Отначало бях скептична за вкуса на супата след като сложа бирата, но се получи много приятен аромат. Определено по-различен от този,  който би се получил, ако вместо бира в супата бях сложила зеленчуков или месен бульон. Пикантният вкус на супата се дължи на малкото количество кайеснки пипер, който добавих. Вие можете да го замените по желание с лют червен пипер или сушена люта чушка.

Ако сте любител на бирата сигурно ще ви е интересно да прочетете за най-богатата колекция от бирени бутилки в света.

Харесайте страницата ни във Фесбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
лесна супа

Миналата седмица спонтанно решихме вкъщи, че ни се яде някаква лека, разтоварваща супа. В същото време да  е много ароматна и сгряваща.

Щом ще е лека, значи трябва да е с минимален на брой съставки, казах си аз и нарязах две картофчета, половин червена чушка, един морков и един малък лук. Получи се жълто-оранжево-червена супа.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Млечна супа с гъби

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Крем супа от моркови с куркума

Крем супа от круши със синьо сирене и физалис

Pin It
svinski_shnizel_s_kartofi

Класическият шницел се приготвя от начукано на тънко телешко месо. Аз съм приготвяла шницели от кълцано месо (кайма) с картофи, които макар да са далеч от виенските стават много вкусни.

Аз панирах шницелите в яйце, брашно и галета с доста сухи подправки, но вместо телешко използвах свинско месо. И приготвих шницели от свинско месо 🙂

Смятам, че добре се получава, ако свинското месо е от котлет. Помолете още в месарницата да ви го нарежат на тънко като за шницели. Но колкото и да е тънко месото трябва все пак да го покриете с домакинско фолио и да го начукате с чук за месо. Накрая месото като е начукано се правят леки разрези по протежение на котлета и краищата леко се режат. Това се прави с цел котлетът да не се свие.

 

Pin It
Pileshki_krilza_sas_soev_sos_i_pecheni_kartofi

Писах ви преди време за соевия сос и колко полезен всъщност може да бъде той. За тази рецепта аз използвам естествено ферментирал японски соев сос Kikkoman. В повечето добри японски ресторанти, в които предлагат суши и други японски ястия използват точно този соев сос. Цената му е по-висока, на това е заради високото му качество, което можете да различите по аромата и цвета му.

Имам и познати, които слагат соев сос почти на всички и го използват вместо сол – т.е. в рецептите, в които добавят соев сос не слагат сол. Така направих и аз с тези пилешки крилца – предварително ги мариновах в няколко с.л. соев сос, с малко черен пипер и после ги изпекох в плик за печене.

А печените картофи са си универсална гарнитура. Измивам ги добре с четка, като не беля кората им. А, да! Използвам стари картофи, а не пресни. Пека ги директно върху решетката във фурната. Стават божествени! Като ги извадя и охладя една идея само ги сцепвам леко с пръсти и ги поръсвам със сол или масло. Приятно е как маслото (може да е овкусено маслото с чесън, например) се разтапя в горещия картоф. Или всеки може да им добави подправки, каквито обича, не е задължително да е масло.

Друга идея за комбинация на картофи и пилешки крилца можете да намерите тук. Те са по-пикантни, заради чили соса.  Ако ви допада идеята за люти пилешки крилца, пробвайте и рецептата за пикантни пилешки крилца с кока кола.

Pin It
krem_supa_ot_kartofi_s_praz_i_maiorana

Идеята за тази рецепта за крем супа от праз и картофи с подправката майорана я взех от Чорбалан. Те доставят домашна, вегетарианска храна до дома или офиса. Освен супи предлагат разнообразни вегетариански ястия – различни всеки ден. Ако не ви се готви, посетете фейсбук страницата им, разгледайте менюто за деня и особено, ако обичате вегетарински гозби – със сигурност ще се харесате нещо. Това, което изключително много ми допада е подборът на подправките за рецептите, които приготвят. Те са абсолютното доказателство, че една вегетарианска рецепта, каквато е тази за крем супа с праз, могат да бъдат приказно вкусни. особено, когато им се добавят подходящи аромати. Ако нямате майорана у дома, можете да я замените с риган, но ароматът на крем супата ще се промени.

Ако обичате постна храна и праз, ето още няколко идеи за рецепти с праз:

Гъби с кестени и праз

Доматена супа с праз и сирене

Супа от печени домати с праз

Зелена салата с праз, ябълка и синьо сирене

 

Pin It
pileshko_s_kesteni

Миналата седмица ви показах няколко рецепти с кестени, всички тях приготвих за второто ми гостуване във вестник „Всичко за семейството“. Днес ще ви дам последната рецепта с кестени, която е публикувана във вестника, а тя е за пилешко с кестени и картофено пюре. Няма да се спирам подробно върху картофеното пюре – всеки може да ги приготви както обича – с мляко, с бульон, с масло и да го подправи с любимите си подправки. Аз избрах да добавя към смачканите картофи само мляко, сол и малко черен пипер. Не съм слагала лук или други сухи или зелени подправки, защото не исках те да заглушат аромата и вкуса на кестените. В тази рецепта с кестени вчрвам, че те трябва да са водещите.

Pin It
supa_s_kaima_i_zelelnchuzi

В българските кулинарни книги, супа с кайма май, че не можете да намерите. Популярна е рецептата за супа топчета. Но защо да не използвате каймата без да я правите на топчета. Използвайте зеленчуци според сезона, за по-богат аромат на супата и любимите си подправки. Вярвам, че сред най-подходящите подправки за магданоз, чубрица, целина, лук (може и сушен), риган.

Аз лично използвам само няколко капки мазнина за супата, защото мазнината от каймата, дори и телешка да използвате е достатъчна.

Pin It