Обожавам аромата на сусама от дете.Тогава обаче не помня у нас да се е консумирало сусамов тахан, който открих за себе си преди няколко години. Използвам сусамовия тахан за дипове основно и за десерти и едно една рецепта за сладки хапки със сусамов тахан и сушени череши.

Рецептата е адаптирана от „Златна книга за шоколада“.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Сладки с мюсли и крем от рошков без печене

Сладки линцер

За тази рецепта за патешки бонфилета с карамелизиран ананас можете да използвате както консервиран ананас на шайби, така и пресен. Във втория случай ананасът трябва да се обели, да се нарежи на шайби и с помощта на малък ринг или на специален уред да се отстрани вътрешността, която е твърда и не се яде.

Патешкото бонфиле е нарязано на тънки жулиени, които само за няколко минути се приготвят след като ги сложите на ребрения тиган или на скарата. Не ги оставяйте дълго на огъня, за да не стане прекалено сухо месото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Патешко бонфиле на тиган 

Патешко магре със сос от смокини

Патешки гърди с портокалов сос

Патешко с картофи

Pin It

Сладките с рожков и бадеми са едни от най-любимите ми напоследък. Първо, че ме привлича цвета им – напомнят ми за шоколад, а после и комбинацията от ядки с рожков си е просто класика. Още по-прекрасни станаха сладките с рожков  заради кленовия сироп, който добавих в рецептата.

Макар много хора да смятат, че в в рецептите за сладки с рожков, самият рожков едва ли не играе ролята на какао, аз не съм на това мнение. Мои познати твърдят, че рожков и какао са взаимно заменяеми – мога да се съглася само, ако в рецептата за сладки се „гони“ цвят и до там. Ароматът на рожков е много различен, както можете да усетите, ако си изпечете тези сладки с рожков и бадем.

Ако продължавате да се чудите какво представлява рожков вижте статията ми Какво е рожков?

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Коледни медени сладки

Коледни сладки

 

Kartofi_na_furna_s_kafe_i_klenov_sirop

Картофи с кафе е една интересна и в същото време нетрадиционна комбинация. Кленовият сироп и кафето най-често се използват в рецептите за сладкиши, но тази рецепта за картофи на фурна доказва, че има и изключения. Силният аромат на кафето и сладкият вкус на кленовия сироп обгръщат иначе семплите на вкус картофи.

Още малко и на пазара излизат пресните картофи, които можете да използвате в тази рецепта с кафе. А ако сте истински експериментатори (и ако намерите на пазара), сложете сладки червени картофи. Така двата сладки вкуса (на картофите и кленовият сироп) ще подчертаят горчивия вкус на кафето.

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Трюфели с кафе

Червен боб с кафе и бърбън на фурна

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
tapioka_krem_s_djuli

В сезона на дюлите е престъпление за мен да не направя печени, карамелизирани дюли.  Ароматът им ми напомня за детството и баба ми, която имах чувството, че можеше само на дюли да живее. Спомням си как нареждаше дюлите изправени на перваза на прозореца и винаги стаята й ухаеше на плодове.

Ако сега е сезонът на дюлите, то за тапиоката сезон няма. За това ви предлагам една рецепта с тапиока – десерт с аромат на кокос и запечени дюли. Десертът с тапиока има много елегантен и изискван вкус.

Тапиоката представлява малки бяло-жълтеникави зрънца, които се използват както за сгъстяване на супи, ястия, така и за превъзходни десерти. Десертите с тапиока и мляко някои българи асоциират с мляко с ориз, но текстурата на ориза и тапиоката като се сварят е различен. Кремът с тапиока е вкусен както топъл, така и когато се охлади, така че опитайте и двата варианта.

За щастие тапиока се внася и у нас и все повече хора я използват, за това скоро ще пиша подробно за нея!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
palnena_tikva_sas_susheni_plodove

Ето още едно от ястията за Коледа, които майка ми беше приготвила. Много вкусно и засищащо. За жалост ликьора не ни позволи да си хапнем пълнената тиква за Бъдни вечер, макар да беше готова.

Богатството на вкусове и аромати в пълнежа на тиквата е превъзходно – от една страна всички сушени плодове; ликьора, ванилията и разбира се една от най-коледните подправки – канелата.

Ето още рецепти с тиква:

Тиквеник

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

А виждали ли сте какви декорации могат да се правят от тиква

Ако ви допада блога, харесайте фен страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
cherven_bob_s_kafe_i_barban

Съчетанието на червения боб, с кафе, бърбън и лют чили сос превръщат това ястие в незабравимо вкусово преживяване за предстоящите празници. Защо да не пробвате нещо нестандартно, което отнема само 5 минути, за да се приготви (даже по-малко, за да смесите всички продукти) и после само да го „хвърлите“ във фурната за два часа?

Pin It
muffini_s_cherni_borovinki

Рецептата за мъфини с череши от миналата седмица пожъна успехи сред приятелите ми и за това реших да приготвя и мъфини с черни боровинки. Аз купих пресни черни боровинки, но ако не намерите можете да ги замените и със сушени.

Pin It
bishkotena_torta_s_pandishpanovi_rula_smokini_i_smetana

Пандишпановите блатове са си класика още от бабите ни и научите ли се веднъж да ги правите тортите и рулата ви винаги ще се получават безгрешно. Има само няколко дреболии, но изключително важни – една от тях е, че съдът, в който разбивате яйцата трябва да е абсолютно сух. Една капка вода и белтъците няма да се надигнат. Аз съм доволна как се получиха при моята бишкотена торта с пандишпанови блатове.

Другата изпитана рецепта си е с бишкоти – приготвя се бързо, няма начин и да искате да сбъркате. Ако решите да заложите на бишкотите – ето една рецепта за тирамису с бишкоти и ягоди.

Както някои от вас са забелязали аз съм любител на италианската кухня и в къщи вече се шегуват с мен когато говоря за това и се смеят, че всичко в кухнята идвало от ботуша. Разбира се, това не е така, но за бисквитите е вярно, че са италианско чудо 🙂 За английскоговорещите – ето един интересен пост за произхода на бишкотите.

Да се захващаме за работа сега, че печене на пандишпанови блатове ни чака!

Pin It
frensko_klafuti_s_chereshi

Влизали ли сте в истинска френска сладкарница? Ако не сте – сега ще ви заведа… Когато пристъпите прага и ви лъхва аромата на прясно изпечени десерти, карамел, плодове, шоколад. Вътре звучи нежен шансон и сладкарите без излишна припряност вадят прясно изпечени кроасани и слагат тава с клафути с вишни за 30 минути във вече загряната фурна.

Да, точно клафути ще приготвим днес. Доста емблематичен френски десерт. Рецептата за клафути с череши, коиято ви предлагам (или поне сместа) навярно ще ви напомни за приготвянето на палачинки. И имате право 🙂

Оригиналното клафути се приготвя с черни череши, които забележете!!! са необезкостени. В много френски рецепти препоръчват клафутито да е с вишни. Аз потърсих вчера вишни на пазарчето до нас, за да приготвя клафути с вишни, но нямаше. Вишните са уникален плод – леко киселият им вкус прекрасно се съчетават в различни комбинации, както с тесто, така и сирена, меса и какво ли още не… Жалко, че ги има за толкова кратко – 2-3 седмици и край! Случвало ми се е даже някои лета да отскоча до някъде, да се  отплесна и да пропусна вишните! Вие не го правете! 🙂

Аз обаче реших да използвам плодове според сезона в моята рецепта за клафути.

Приготвих го във формичките ми за мъфини, въпреки, че спокойно можете да го направите и в тава и да го сервирате на триъгълни парчета. Когато съм се ровила да чета различни рецепти за клафути, съм попадала и на такива, в които се десертът се пече на водна баня.

Аз реших да си оптимизирам времето – времето е повече от прекрасно за разходки, в Банкя има Country West Fest 2012, на който се каня да отида; Европейското по футбол започна; волейбол дават; така че метнах клафутито директно във фурната.

Pin It