Преди 2-3 седмици заедно с Михаел ходихме на събитието на Olympus, на което беше представен конкурсът „Малка черна престилка“. Беше приятно да се видим с приятели блогъри и да си побъбрим. Ето ни и нас как опитваме вкусотиите, които Сандра и Ваня приготвиха:

1-жури

 

 

 

 

 

 

2-жури

 

 

 

 

 

 

Аз лично си избрах да приготвя рецепта с изварата на Olympus, която напоследък вече използвам няколко пъти. Приготвих паста с извара и спанак; използвах я за десерт с плодове и за едно бързо кексче. Харесва ми готвенето с извара, защото служи за страхотна спойка на плънките, както ще се убедите и от следващата рецепта; обединява вкусовете и чрез нея се постига приятен баланс.

Ето ме и мен с малката черна престилка!

олимпус

 

 

 

 

 

 

Да се захващаме за готвене!

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

palneni_patladjani_sas_zelenchuzi_i_kaima

Влюбих се в патладжаните, докато учих в Италия. Начинът, по който италианците и турците приготвят патладжан е ненадминат. Аз обаче правя едно намигване към българската кухня и пълня патладжаните с кайма. През последните два месеца комбинирах на 2 пъти патладжани с кайма – патладжани с кайма и ементал и кюфтета на фурна с патладжан, като и двете се харесаха много у дома. Поредното ми предложение е за рецепта за пълнени патладжани с кайма и зеленчуци.

В плънката могат да се комбинират различни зеленчуци според сезона и наличностите в хладилника ви 🙂

Pin It

В България най-често асоциираме приготвянето на шкембе с шкембе чорбата. Италианците обаче приготвят шкембето по удивително апетитни начини, един от които е паста с шкембе и доматен сос. Можете да поднесете пастата с шкембе като основно ястие или както италианците правят – можете да сипете една по-малка порция преди основното ястие.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи как да приготвим шкембе:

Шкембе по милански

Шкембе с гъби в гювеч

Шкембе с език на фурна

Шкембе чорба със зеленчуци

 

 

Италианците много често залагат на комбинацията на спанак и рикота. Опитайте обаче и българската алтернатива на рикотата в комбинация със спанак и ще останете приятно изненадани. Именно плънката на лазанята, която ви предлагам е точно със спанак и качествена българска кашкавалена извара Хармоника. За по-богат вкус на плънката за лазанята със спанак и извара се добавя зеленчуков бульон, зелени подправки и настърган кашкавал. Допълнително при печенето лазанята със спанак се поръсва с още кашкавал.

Ако искате лазанята да стане още по-сочна можете да сложите и сос бешамал над всяка кора лазаня, но в случая аз пропуснах бешамела.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Пълнени калмари с ориз и спанак

Спанак с камут и зеленчуци

Спанак със сметана

Комбинацията от кайма с леща, която изпробвах за плънката за чушки онзи ден ми допадна и реших да продължа да експериментирам. Истината, че идеята за тази мусака ми дойде от Вашата месарница, от където пазарувам месо. Не знам дали знаете, но те предлагат идеи за бърза вечеря – ястия, които са с месо и са приготвени от тях, а единственото, което вие трябва да направите е да си ги поръчате и да ги изпечете. Доставката до дома е безплатна.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Та те предлагат нещо много подобно – мусака с леща и кайма – можете да си поръчате цяла тарелка за 9.50лв и да ви я доставят до вас и само да я изпечете или да си я приготвите сами. Ето как:

Вижте още идеи за мусака:

Постна мусака с жълти и зелени тиквички

Мусака с три цвята чушки

Буритото е мексикано-английско ястие, при което най-общо казано в царевична тортия се увива някаква плънка. В Мексико съм виждала, че слагат гуакамоле, зелена салата, сметана, пилешко, сварен боб, чили сос и какво ли не. Разбира се вие може да експериментирате и да сложите нещата, които обичате – пилешко, свинско нарязано на жулиени, кайма, чушки, авокадо и каквото ви иска душата 🙂

Отдолу можете да видите няколко снимки от моето пътуване до Мексико преди няколко години. Истината е, че тогава не снимах толкова много храна и не правех снимки на всяка пълна чиния, която видя. За съжаление нямам и толкова снимки от заведенията, в които се хранехме и пазарите, които посетихме. Това означава само едно – трябва да отида пак 🙂

За сметка на това обаче можете да добиете представа как се продава храната по улиците и какви са хигиенните условия. Въпреки всичко обаче в Мексико има такава невероятна атмосфера, че забравяш да мислиш как ли е приготвена храната. Всичко е богато на аромати, подправки и изкушаващо!

Харесайте страницата ни във фесйбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl  Vashata_mesarnica

Ето още няколко идеи, с които да се пренесете в Мексико, било то и само кулинарно:

Мексиканска пица

Мексиканска яхния

Мексиканско такос с телешко месо

Pin It

Предлагам ви тази бърза и лесна рецепта за бъркани яйца със спанак и кашкавал, която можете да приготвите едва ли не с „подръчни материали“. Спанакът в рецептата за бъркани яйца може да бъде заменен с коприва, например през това време на годината. Или пък с лапад или други зеленинки.

Вижте още:

Спанак с камут и зеленчуци

Копривена каша с горгонзола

Пролетно предястие с коприва, печени чушки и синьо сирене

Миналата седмица на Деан му се приядоха кюфтета. Честно казано аз не обичам да пържа кюфтета по няколко причини. Първо на няколко пъти купувах кайма, която за нищо не ставаше и кюфтетата бяха истински провал. Второ преди време веднъж олиото беше пръснало жестоко и аз се понаплаших. Все пак обаче любовта ми към Деан е по-силна от олиото 🙂 и му обещах да направя кюфтета.

Смелих си кайма във Вашата месарница – месарите ме посъветваха да си смеля обезкостени свински гърди + обезкостено телешко и се получи чудесно. Добавих 1 глава лук, подправки, едно яйце и така 🙂 За съжаление нямах в къщи пресен магданоз и използвах сух. Но горещо препоръчвам да използвате пресен, защото кюфтетата стават по-истински и по-свежи 🙂

Добавих и във всяко кюфте по едно парченце кашкавал. Прекрасна вечеря имахме!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

Кюфтета по цариградски

Pin It

Всички, които обичат шкембе чорба ще харесат и следващата ми рецепта за шкембе с език на фурна. Ключовото е да си купите качествено шкембе и език и да ги сварите добре. Продават окрехкотено шкембе, но аз лично не го предпочитам. Най-добре е да използвате тенджера под налягане или да варите часове наред. Само така ще сте сигурни, че шкембето и езикът са сварени добре. Още докато е топъл телешкият език трябва да го обелите, защото в противен случай е много по-трудно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Бусека – шкембе по милански

Шкембе с гъби в гювеч

Шкембе чорба със зеленчуци

Рулото Стефани го заобичах в детството си. Едва ли има всъщност българин, който да не обуча руло Стефани. И да има, по-скоро е изключение 🙂

Има различни рецепти за рулото, основно се различават по това как се овкусява каймата. Аз лично добавям лук, нарязан на ситно, но ако предпочитате може да го избегнете. Също така има вариации и в подправките, които се слагат в каймата. Възможностите са много – черен пипер, магданоз, кимион, кориандър, чубрица, червен пипер…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бутер кошнички с моцарела и кайма

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма