свинско-с-кисели-краставички

Ако сте от хората, които целогодишно обичате да похапвате кисели краставички – тази рецепта е за вас. Харесвам киселия аромат и звука при отхапването на хрупкава краставичка! Това ми е от дете и явно така ще си остане. 🙂

Наскоро приготвих палачинкова торта, в която използвах кисели краставички и в хладилника ми остана буркан с няколко краставички в него. Това ме накара да измисля начин, по който да ги оползотворя и ето я и рецептата за свинско с кисели краставички и моркови. От едната страна е сладостта от моркова, а от другата е киселата и солена краставичка! Добър баланс следва да се получи!

Киселите краставички са добре дошли и за салати – вижте например тази салата с кисели краставички, грах и рулца от раци. Изключително любимо ми е и пилешкото със сметана и кисели краставички! Всъщност киселите краставички са особено богати както на витамин К. Вижте и останалите ползи от киселите краставички и си помислете не е ли време да отворите един буркан! Дали са плод или зеленчук честно да ви кажа не ми се влиза в тези дебати – важното е,  че са супер полезни!
По отношекие на месото – аз използвах обезкостени свински гърди, които си поръчах да ми доставят от Вашата месарница. Използвам тяхната услуга за доставка на месо до адрес от години и съм изключително доволна. Обаждам им се сутрин около 9 и по обяд или ранния следобяд месото вече е при мен.  Телефонът им за доставки е 0894092669. Доставки се правят само за София и са безплатни. За съжаление все още не работят с други градове.

Да влизаме в кухнята!

Малки хитринки:

Опитайте ястието след като сте сложили киселите краставички и преди да сте сложили сол. Може краставичките да са прекалено солени (особено ако използвате купешки) и да е необходимо да сложите съвсем малко сол на свинското с кисели краставички и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Щом четете това, означава, че имате страст за готвене или поне търсите нещо интересно и вкусно за хапване. Има рецепти, които са по-сложни за изпълнение, отнемат повече време, необходими са повече техники и продукти и въпреки всичко резултатът не винаги е отличен. Много често мечтаното ястие не се получава от първия път и в допълнение на това като се обърнете на мивката виждате купища съдове – тенджери, загорели тави, тигани със сос и какво ли още не… Дори и ястието да не е перфектно обаче можете да го замаскирате с някой трик. Но едно е сигурно – не искате гостите ви и любимите хора, които сте поканили да виждат купчината мръсни съдове.

Сега Fairy Platinum ви позволява да пробвате колкото рецепти пожелаете, защото със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, измива всички мръсни съдове, които остават след кулинарното ви постижение!

Ще ви предложа и една рецепта на Иван Звездев, която оставя трудно почистващи се съдове, но резултатът от приготвеното ще очарова и най-претенциозното небце. Така че доверете се на Fairy Platinum и да запретваме ръкави!

Но първо няколко допълнителни съвета от Иван Звездев:

„Като професионален майстор-готвач често пъти ми се случва да оставям купчини с мръсни съдове в кухнята. Когато готвя не обичам да се ограничавам в продуктите, които използвам. Затова имам нужда от надежден помощник и добра техника при почистването на съдовете след готвене. Ето няколко практични идеи, които може да следвате в кухнята:

•             След като приключите с готвенето, накиснете съдовете с топла вода – така помагате на упоритите мазнини да се измият по-лесно

•             Добавете почистващ препарат Fairy и разтъркайте за повече пяна

•             Използвайте тел при наистина упоритите петна

Със своето бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, Fairy е най-добрият помощник в кухнята!“

 

ribna_salata_s_grah

Реших да приготвя салата, което да е модификация на салатата с рулца от раци и грах. Реших вместо царевица да сложа кисели краставички и за да стане още по-рибна прибавих и една консерва риба тон.

За да стане по-засищаща прибавих и два сварени картофа, нарязани на кубчета. Получи се приятна комбинация.

Аз лично забравих да сложа, но биха й отивали на салата няколко капки соев сос Кикоман.

Харсейте нашата фен страница.

Pin It
pile_s_kiseli_krastavichki_v_smetanov_sos

Дойде сезонът на киселите краставички. Освен за компания на домашна ракийка, киселите краставчики можете да ги използвате и за готвене. Единият вариант е да ги сложите в домашна руска салата или в солената палачинкова торта. Можете да използвате киселите краставички и за плънка на руладини. Другото ми предложение е за това пилешко месо с кисели краставички и сос със сметана. Неутралният сос на пилешките гърди се съчетава добре с киселите тонове от краставичките. Именно те имат интересен аромат и вкус и затова съм намалила максимално подправките – ограничила съм ги до шарен пипер…

Ако искате можете да експериментирате, но киселият вкус на консервираните краставички на мен лично не ми се връзва с пресни подправки. То е като да ядеш туршия и да я поръсиш с прясно нарязан магданоз.

ако обичате по-тлъсто месо, можете да използвате вместо пилешки гърди – месо от пилешко бутче. Но при приготвянето на ястието от пилешки бутчета, те си пускат мазнина и сосът става по-тежък.

Pin It

Има различни видове руладини – в единия случай може да приготвите пилешки гърди нарязани на тънко и да ги навиете на руло с плънка от зеленчуци или сирена.

Аз обаче искам да ви покажа една рецепта за руладини, в които вместо пилешки гърди ще използваме мляно место (кайма смес – 40% телешко, 60% свинско).