Може да се сещате, че Петя ми отправи приятелско предизвикателство и един от въпросите, които ми зададе беше свързан с книгите, които чета. Та както стана ясно, една от книгите е “Сестри Палавееви” на Алек Попов. Макар тематиката да е далеч от кулинарията, готвенето и кулинарните рецепти, той казва нещо, което абсолютно подкрепям – „Някои неща не бива да се оставят за после. И шоколадът е едно от тях“.  Това изречение ме накара да захвърля книгата и да се отправя към кухнята. Дойде време за шоколад! Много шоколад!

Ето как, ако обичате шоколадовите сладкиши и изкушение, можете да си направите този особено шоколадов десерт. Продуктите са за 1 торта с размер 18 см (диаметър).

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Десерт с шоколад и крем сирене Филаделфия

Домашен течен шоколад

Шоколадови бонбони с орехи

Лешниково-шоколадов фъдж с ром

 

kak_se_pravi_banica_stapka_po_stapka

Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да направите баница. Описала съм стъпките подробно, за да може улесня максимално тези, които правят домашна баница за първи път. Така я прави баницата майка ми.

Плънката на баницата: В тази рецепта се използват общо 5 яйца – 1 за плънката и 4 за заливане. По желание може да сложите 2 яйца в плънката и да залеете баницата с 3 яйца или просто да направите баницата с общо 6 яйца. Това е по ваш избор.

Корите за баницата: Може да използвате най-обикновени кори за баница, можете и да използвате ръчно дърпани и точени кори. Необходимото количество е около 400 грама, които ще са достатъчни за една средно голяма кръгла тава за баница. В случая аз съм приготвила баницата в правоъгълна тавичка за еднократна употреба и съм намалила продуктите в рецептата с 1/3, но рецептата, която е описана по-долу е за онези по-големите кръгли тави, в които майките ни и бабите ни в детството приготвяха баниците. Така, че вземете една голяма тава за баница и следвайте рецептата, изписана по-долу 🙂

Вижте още:

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Вита баница с моркови и стафиди

Късмети за новогодишна баница

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

supa_topcheta_s_fide

Супата топчета е една от най-традиционните български супи. Не знам дали произхожда от нашите земи или сме я взаимствали от някоя чужда кухня, но супата от топчета присъства на масата на много български семейства.

Преди известно време приготвих супа топчета с ориз и сега ви предлагам друга разновидност – супа топчета с  фиде. В първия случай в каймата се слагат подправки и ориз, а в супата с фиде – ориз не се добавя.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
iaiza_po_panagyurski

Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. Яйца по панагюрски се приготвят бързо, ключовото е при варенето яйцата да не станат на пихтия. За целта е необходимо водата да не е завряла, а просто да бъде гореща и яйцата да се пускат от ниско.

Някои предлагат яйцата да се чупят едно по едно, като се слагат в черпак, който се потапя в подсолената вода. После се вадят с решетъчна лъжица.

Ако имате много яйца и се чудите какво да приготвите с тях, ето няколко идеи за рецепти с яйца:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Бъркани яйца със саздърма

Вурстчета със зелени чушки и яйца на тиган

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
supa_topcheta_s_oriz

Супа топчета е една от любимите ми супи от детството. Това е първият ми опит да сготвя рецептата за супа топчета и се получи много вкусна. Все отлагах приготвянето й, защото приятелките ми все ми повтаряха, че при тях каймата се разпада и се получава супа с кайма, а не супа топчета. Знам, че супите, в които има кайма се харесват у нас и си казах – какво пък, в краен случай ще ядем супа от кайма и ориз!

По принцип предпочитам да си избера парче месо и да помоля да ми го смелят, но от магазина, от който пазарувах беше малък и нямаше такава опция. Заложих опакована кайма. И се получи!

Каймата овкусих като за кюфтета, само не сложих хляб и лук в каймата. Лукът добавих отделно.

Харесайте страницата на мерудия.бг във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
sempla_pileshka_supa

Една приятелка ми заостри вниманието, че до сега не съм публикувала рецепта за пилешка супа в мерудия.бг. И като се замислих, наистина е така – напоследък се запалих по крем супите, после експериментирах със супа от царевица и съвсем забравих за традиционната пилешка супа.

Нарекох я семпла пилешка супа, защото продуктите в нея са малко на брой, Иначе казано в пилешката супичка сложих, разбира се – пилешко месо и после лук, картоф, доматено пюре, начупени спагетини (защото нямах фиде) и подправки. По желание можете да добавите още морков, зелена или червена чушка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Pin It
musaka_s_tri_vida_chushki

Мусака приготвям доста рядко, не знам защо… Обичам мусака, но рядко се сещам да сготвя. Реших все пак да изляза от класическата рецепта и да приготвя мусака, като сложа вътре и чушки. В магазина до нас нямаше качествени чушки, бяха повехнали, позагнили и реших да купя от калифорнийските, които се продават в плик – жълта, зелена и червена чушка.

Няма да говоря за качеството им, но са толкова цветни, че дават живот и на най-скучното ястие.

Ако искате да избягате от класическата рецепта за мусака, вижте и тази рецепта за постна мусака. Като друга алтернатива на мусаката ви предлагам и ирландски котидж пай.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
дядо Коледа сладкиш

Ето как може да повдигнете още повече настроението на Коледната трапеза! Поднесете сладкиш под формата на шапката на Дядо Коледа. Със сигурност ще провокирате усмивки на лицата на малки и големи! Какво по-хубаво от това!

Не забравяйте, че е добре да декорирате непосредствено преди да го поднесете, в противен случай рискувате декорацията (сметаната) да се разтече. Най-добре е да се използват пресни ягоди, но тъй като в този сезон невинаги е лесно да се намерят, а и цената им често е скандално висока, аз използват замразени.

Не забравяйте да харесате страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
siomga_s_bosilekovo_pesto_i_sos_tartar

Наближава Никулден и като че ли все по-често поглеждаме към рибните щандове и събираме идеи какво да приготвим за празника. Традиционно се приготвя шаран, но смятам, че и другите риби са добър вариант.

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Рецепта за босилеково песто можете да намерите тук.  Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5 -2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

А за соса тартар бих казала, че аз го приготвям изключително гъст и продуктите не ги режа толкова ситно. Получава ми се нещо като салата тартар, а не сос тартар, но вие го пригответе както ви допада най-много. Рецептата за тартар включва кисели краставички, каперси, кисело мляко, майонеза, сол, лимонов сок, малко горчица и лук. По желание можете да добавите и магданоз, аз лично не слагам. И не ме питайте защо – няма причина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

 

Pin It
рецепта за пита слънце

Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.

Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.

Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.

Pin It