Настроението ми е пролетно, очаквам скоро Великден и съответно от фурната у нас се носи аромат на агнешко месце… След като тази седмица ви предложих да си сготвите агнешки котлети с цитруси и шпиковано агнешко с дъх на барбекю, сега идва ред и на още едни хапки – този път – агнешки хапки с кориандър и къри дип. Ароматът им в съчетание със сосчето ми напомня за Индия и за нашето пътуване с Деан до там преди година и половина…

Идеята за дипа и по-точно за начина на приготвянето му (с пасиран суров лук, който се запържва в масло ги) е заимствана от една рецепта, която ми показаха по време на кулинарния курс, на който бях в Делхи.

Всяко къри е различно и по тази причина, освен че слагам къри добавям и по малко от любимите ми подправки, за да засилят вкуса му с аромати, които най-много харесвам.

И така… да се захващаме за готвене, защото агнешките хапки са бо-же-стве-нииии!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Агнешко с картофи

Агнешко с коприва, мляко и яйца

Тези агнешки хапки имат едно основно предимство – подготвят се за минутки, след което се „мятат“ във фурната и забравяме за тях… ароматът сам ни напомня след няколко часа, че са готови. През това време можем да отделим време за себе си, да приготвим гарнитура, да украсим дома да излезем на разходка…

Основният им недостатък обаче е, че свършват прекалено бързо. Ако се забавите с разходката (както се случи с мен докато бяхме с Михаел в парка) можете и да не намерите почти нищо останало. За сметка на това, ако имате обичлив съпруг като моя, той ще направи една сничмица с телефона, защото освен за мен, мисли и за „мерудията“ и за вас – моите почитатели 🙂

Та, ето това е резултатът от рецептата за шпиковани агнешки хапки с дъх на барбекю! Хапките се шпиковат с малки парченца чесън, а ароматът на барбекю идва от пушения червен пипер. Ето как да си приготвите шпиковани агнешки хапки:

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешки тажин с нахут

 

Най-често индийците приготвят агнешката корма с парченца агнешко месо. То обаче изисква значително по-дълго време за приготвяне и по тази причини в тази рецепта за агнешко по индийски използвах агнешка кайма. По този начин съкращавам времето за приготвяне на агнешкото месо.

Ключовото за приготвянето на индийски ястия са подправките – те варират често в зависимост от района, от който идва ястието от Индия. Най-често по мои впечатления индийските ястия са или постни, или ако са с месо то е основно пилешко или агнешко. Ето една рецепта за агнешко по английски.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Пилешко с чат масала

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Pin It

Както съм споменавала и друг път – доста е трудно да се намери агнешка кайма в София. Все пак аз успех да намеря чрез позната и ето, че приготвиш домашни агнешки кюфтета. Помолих обаче каймата да бъде двойно мляна и наистина се получиха превъзходно! Като цяло когато каймата е по-ситно смляна (или смляна 2 пъти) кюфтетата стават по не-трошливи и на мен това ми допада. Не се разпадат докато се пържат и по арабския свят и Турция точно така съм ги яла. Независимо дали кюфтетата са били на шиш, в сос или както и да са били приготвени…

Ключово освен меленето за каймата за агнешките кюфтета са и подправките. Така в случая аз сложих черен пипер, индийско орехче, кимион, магданоз, чили, кардамон и кориандър. Разбира се, вие можете да сложите подправките, които обичате или да погледнете какви подправки аз лично слагам на класическите пържени кюфтета.

За гарнитура в случая съм приготвила картофена салата с лук и разядка с печени чушки и чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

 

Pin It
topki_ot_kashkaval_i_chedar_v_domaten_sos

Тази рецепта би допаднала на всички любители на сирената и безмесните ястия. Можете да приготвите сместа за топките от кашкавал предварително и да я съхранявате в хладилник. По същия начин доматеното пюре може да се сгъсти от по-рано, така ще поеме още по-добре ароматите от подправките – магданоз, кориандър, чубрица, босилек, шарен пипер. После остава само да изпържите кашкавалените топчета с чедър и да притоплите леко доматения сос. И сте готови с прекрасен обяд или вечеря!

Pin It
file_zepura_sas_zelena_salata_s_bulgur_i_nar

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

Независимо какво панирате, риба, сирена, кашкавал, месо, винаги използвайте в панировката сухи вместо пресни подправки. Пресните ще изгорят лесно и панировката няма да де получи добре. Можете да експериментирате с подправките – аз сложих прясно смлян пипер меланж, мащерка, магданоз и кориандър. Отскоро имам специален уред за рязане на подправки, който има приставка и за натрошаване (за черния пипер) и там смесих всички подправки. После добавих само брашно и галета и се получи прекрасна панировка за риба.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It
falafel_sas_susamov_tahan

Тази рецепта за фалафел я приготвих спецално за участието ми в гурме рубриката на вестник Преса. Обожавам фалафелът, който приготвят на Попа в София и точно по тази причина и миналата седмица писах за египетската кухня. За родина на фалафела се смята имено Египет, но е популярен в целия Близък Изток. Представлява малко кюфте, приготвено от нахут или бакла; или както е в тази рецепта – и от двете. Добре е да използвате сух нахут, който се накисва предварително и после се смила на месомелачка.

Но ако времето ви е по-ценно, използвайте нахут от консерва и го пасирайте. Фалафелът се поднася със сос върху арабска питка.

Pin It
belen_bob_s_indiiski_podpravki

Беленият боб става по-популярен заради бързото си увиране. Отнема съвсем малко време да се свари – около 30 минути (все пак зависи от сорта, пробвайте когато варите). Целите зърна боб (с люспите) съдържат почти всички жизненоважни хранителни вещества. Когато се обели боба той губи част от тях. Вие сами си решете кой боб да използвате.

По отношение на подправките, аз използвах куркума, асефатида, гарам масала, пушен червен пипер, черен пипер, кориандър, къри, лук, щипка синапено семе, пресен магданоз. Богатият аромат на боба дойде точно от подправките. Комбинирайте ги смело и експериментирайте.

Pin It
chervena_lesta_i_pecheno_pile_sas_zaatar

Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по който приготвят даал тадка в индийските ресторанти там. Обожавам я не само в индийски ястия, а всякак. Има подправки, които като че ли са създадени за червена леща – куркума, кимион, кориандър, лют червен пипер, къри, синапено семе.

Реших обаче този път да оставя индийската кухня на страна и да намигна на Близкия Изток, като включа една подправка типична за арабската кухня – заатар.

Това което направих е – опекох пилето на фурна, като предварително го „масажирах“ със зехтин и заатар. През това време сварих червената леща с подходящите подправки и накрая сложих и малко ситно настърган магданоз.

От рецептата можете да приготвите 2 порции.

Pin It

Гаспачото е изключително популярна лятна студена доматена супа в горещите райони на Испания. Понякога испанската лятна супа се приготвя пикантна, което е малко парадоксално за мен – хем идеята й е да охлажда, а хем пикантна. Но не е задължително да я правите люта/

Гледали ли сте като деца Смейство Симпсън – там сигурно сте чували за гаспачото и по-скоро Лиса Симпсън, която се хвали, че не е нужно да се яде месо, тъй като е направила достатъчно гаспачо. Е, в къщи колкото и гаспачо да направя, то не изключва месото, дори и в жегите 🙂

Ако търсите идея за друга разхлаждаща супа – вижте рецептата за таратор с маруля.