sempla_pileshka_supa

Една приятелка ми заостри вниманието, че до сега не съм публикувала рецепта за пилешка супа в мерудия.бг. И като се замислих, наистина е така – напоследък се запалих по крем супите, после експериментирах със супа от царевица и съвсем забравих за традиционната пилешка супа.

Нарекох я семпла пилешка супа, защото продуктите в нея са малко на брой, Иначе казано в пилешката супичка сложих, разбира се – пилешко месо и после лук, картоф, доматено пюре, начупени спагетини (защото нямах фиде) и подправки. По желание можете да добавите още морков, зелена или червена чушка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Pin It
боб_черно_око_яхния

Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. Формата на бобчетата наподобява тази на българския, но разликата е в черното петънце, което прилича на око и от където идва името му. Вкусът му също е различен – напомня този на лещата.

Аз го приготвих по класическия начин за приготвяне на боб, но му добавих по-пикантни и разнообразни подправки – лют черен пипер със зехтин, щипка кайенски пипер, кимион, чубрица, сушени листа от целина, шарен пипер.

Хубавото на този боб е, че увира относително бързо, стига преди това да се накисне във вода за няколко часа. Ключово за бързото му увиране е солта да се сложи след като бобът е вече сварен.

Ако обичате варивата, ето още няколко идеи за рецепти:

Яхния от нахут

Леща по сръбски с патладжан

Червена леща и пиле със заатар

Белен боб с индийски подправки

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Pin It

Макар на италиански „parmigiana“ да означава „от Парма“, италианското ястие произхожда от южна Италия. Най-често пармиджана се прави с патладжани, но аз ще ви покажа и как можете да го направите от тиквички. Приготвя се както посна пармиджана, така може да се добави пилешко или друг вид месо. Традиционно отгоре се запича с италианско сирене – било то моцарела или пармезан.

Деан, който е най-месоядният човек на света, след като опита пармиджаната каза, че това е най-вкусното посно ястие, което някога е опитвал! Прекрасно основно ястие (или предястие) за края на лятото. Насладете му се!

Вижте още:

Италианско предястие с песто от тиквички, прошуто крудо и моцарела

Крем супа от тиквички

Пилешко с тиквички на фурна полято с чеснов сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg