зеленчуци-соев-сос

След печените картофи с пача мас ви предлагам още една лесно приложима в домашни условия гарнитура, която е подходяща както за предястие, така и за вегетарианци. Ето как се приготвят зеленчуци на фурна със соев сос. За рецептата са ви необходими любимите ви сезонни зеленчуци, които да нарежете и да запечете в намаслена тавичка. В случая аз запекох зелени чушки, лук, патладжани и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

шкембе-чорба-от-млечно-телешко

Преди време бях писала цяла статия как се прави шкембе чорба – стъпка по стъпка и бях описала подробно цялата рецепта за шкембе. Тук обаче приготвям шкембето по малко по-различен начин. Освен, че слагам препечено брашно, не слагам яйца и използвам прясно мляко. Друга разлика в тази рецепта за шкембе чорба е, че използвам шкембе от млечено телешко, а не стандартното телешко шкембе. Намерих такова в ЛИДЛ и взех една опаковка (400 грама) и ми стигна за едно хапване. Имайте предвид, че при варенето шкембето доста се стопява и ако сте повече хора у дома или искате да хапнете 2 пъти вземете повече шкембе.

Или пък вариант е да вземете доста повече шкембе – например 1 кг и да го сварите добре. Една част от него да използвате за рецептата за шкембе чорба, а с останалото можете да приготвите шкембе по милански, шкембе с гъби в гювеч или шкембе с език на фурна. Просто идея! За мен лично най-трудоемката и времеемката част на приготвянето на шкембе чорба е варенето на самото шкембе. И затова ако варите може би е добра идея да сварите повече. Най-добре използвайте тенджера под налягане. Ако нямате – също ще се получи, просто ще ви отнеме повече време!

За първи път опитах шкембе чорба с млечно телешко на един кулинарен курс при Ива от училище Меню в началото на тази година. Влюбих се. И използвам за основа нейната рецепта и съвсем малки модификации и ето какво се получи у дома. Използвах нейната идея при варенето на шкембето да сложа зеленчуци, нарязани на едро, за да овкусят бульона. Сложих една глава лук – цяла и един голям морков нарязан на няколко парчета.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

супа-пелмени-със-зеленчуци

Как да приготвя пелмени? Сигурно често се питате след като ги видите във витрините на Берьозка. Съвсем близо до нас има такъв магазин и честно да си призная напоследък доста често приготвям пелмени, защото стават изключително бързо и се харесват от всички у дома. Дори често имам по 1-2 пакета във фризера и приготвям бърза вечеря, когато нямам време за нещо „по-така“.

В началото все се чудих как да приготвя пелмените и момчето в магазина до нас ми каза, че най-бързият вариант е просто да се сварят и да се поднесат топли отгоре със заквасена сметана. Да, това е категорично най-лесният вариант как да приготвите пелмени. Ако искате леко да усложните рецептата за пелмени – можете да залеете със запръжка от сгорерщено олио и червен пипер вече сварените и объркани със сметана пелмени. Опитвам се да се сетя къде бях яла така – ако не ме лъже паметта беше в ресторант в Украйна или в Грузия.

Имам позната украинка, която приготвя пелмените само като ги вари във вода с черен пипер и малко олио и ги поднася като супа. Разбира се, нейните пелмени са домашни – тя прави „бригада“ у тях и си ги приготвят, след което замразява във фризер и така си има за няколко месеца. Аз все пак ви предлагам за по-бързо да си купите замразени, ако не ви се приготвят домашни и само да си ги сготвите.

В случая за тази рецепта използвах „детски пелмени“ закупени от Берьозка. Опитвала съм с различна плънка – свинско, телешко, картофи.

пелмени-детски

Разликата, която откривам между детските и стандартните в магазина е единствено големината. Детските са по-малки. На вкус не открих разлика. Приготвих ги на супа, само че със зеленчуци. Детето ги обича със сметана, затова за него отцедих малко мелмени със зеленчуци и обърках със сметана.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

агнешко-с-критираки

Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция преди време, когато сме ходили по почивки. Взех критараки от гръцката седмица на Лидл – разфасовката беше 500 грама – точно необходимото количество за тази рецепта.

критараки-опаковка

Вярвам, че можете да намерите критараки и в гръцките хранителни магазини.

В рецептата използвам обезкостен агнешки бут, от който предварително бях изрязала тлъстите мазнини. Месото нарязах на едри хапки, които допълнително се свиват при топлинната обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

пилешки-дробчета-с-вино-и-пушен-бекон

Обичам много дроб – пилешки, свински, телешки. Класиката от пилешки дробчета по селски приготвям често – или на фурна, или на тиган. Това е на практика леко модивицирана рецепта, в която добавяме пушен бекон основно за пушен аромат на ястието. Прибавя се и червено вино, което прави сосът по-различен от просто „дробчета с лук“.

Ето няколко рецепти за дробчета, които също можете да погледнете:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки пастет с мащерка и лук

Пилешки дробчета с нар по ливански

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

 

Пъстървата е на особена почит у дома и редовни приготвяме риба. А по фенела се „запалихме“ по време на почивката ни в Малта. Особено… приготвят един заек, в който слагат фенел – божествен е!

Вижте няколко идеи за рецепти с пъстърва:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

От няколко дни освен пюрета, предлагам на Михаел и супички. Една от любимите му е пилешката супа, която му предлагам и затова реших да ви споделя как я приготвям.

Основната дилема на много майки тук е произходът на месото, с което захранват (и после дават) на децата си. Тази супа конкретно е с домашно пилешко месо, което съм намерила от село. След като взема домашно пиле, махам мазнинките, кожата и го сварявам много добре без да добавям сол и подправки. (Вече има доста места, от които можете да си намерите домашно пиле.) След това накъсвам на малки парченца и слагам в бурканчета (по 150 или 190 мл) и доливам с горещ бульон. След това заварявам бурканчетата, охлаждам и след това съхранявам в хладилник по 2-3 седмици. Това е един от начините, по който съхранявам домашно месо за Михаел. Като приготвям зеленчуково ядене, просто добавям от месото в бурканчето (нарязвам на много ситно или пасирам).

Имам и друг начин за съхранение на месо за бебето – като замразявам на кубчета, но как точно го съхранявам ще пиша по-натам…

Има тенденция картофът да се въвежда по-късно при бебетата напоследък и по тази причина, ако бебето ви не е захранено с картоф или не е опитвало (особено) целина или подправки – просто не ги слагайте в супата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бебешко пюре Шрек

Бебешко пюре с ябълки, круши и кокосово масло

Бебешко пюре с броколи, карфиол и копър

Бебешко пюре от сладък картоф

Lidl Bulgaria за пореден път обръщат внимание на блога ми и ме поканиха да сготвя нещичко за Великденския им каталог. Темата беше агнешко месо и предвид лимитираното време, което имам покрай Михаел напоследък реших, че най-бързото за приготвяне агнешко са котлетите. И затова реших да приготвя агнешки котлети със зеленчуци и цитруси.

Ето и няколко снимки от самото готвене или иначе казано (буквално) – от кухнята.

Благодарности на Лидл за предоставените снимки!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica